Различен прочит: Радев ще управлява – първо ще ги вдига на въртележката, после ще ги пуска по пързалката

0

- Advertisement -

Президентът Радев се оказа изключителен политически играч. Или екипът зад него. Всеки, който го е подценил е допуснал груба грешка.

– През 2017 подмами Борисов да го подцени и да загуби служебно президентските избори, с което си спечели първи мандат.

– През 2021 инсталира в служебния си кабинет хора, които да предопределят последващото развитие на политическия пейзаж – Петков и Василев в „демократичното пространство“ и Янев в умереното русофилство.

– Убеди харвардското крило да го подкрепи за втори мандат, да му създаде легенда на борец срещу корупцията и практически да има решаваща роля в преизбирането му.

– Заблуди значима част от демократичната общност да го подкрепи.

– След като ги използва, за да закрепи властта си за още пет години, съвсем логично и предвидимо се откачи от горивния модул и продължи по пътя си. Онези, които миналата година го защитаваха, търсеха неискрени оправдания за позицията му за Крим и агитираха за него, днес го плюят с пяна на уста и го наричат „ватник“, „мурзилка“ и „льотчик“. А той нито тогава беше натовски генерал и борец срещу мафията, нито днес е мурзилка. Просто е човек, съсредоточен в целта си, който манипулира целия пейзаж и емоциите на захласнатия по морално-политически актове драг зрител.

- Advertisement -

– Умело поляризира обществото и насъсква кресливите компоненти на твърдите електорати едни срещу други. По този начин парламентарната демокрация се компрометира и изглежда слаба, възможните коалиционни формати стават невъзможни, а пред президента се е ширнал хоризонт на поне година еднолично управление в режим на служебно правителство.

– Желанието на Радев да промени Конституцията в посока президентска република засега е трудно постижимо. Но използвайки особеностите на релефа, той практически си гарантира президентско управление през първата половина от мандата си. С все по-големи лостове да влияе и върху втората половина.

Ако не се сформира някаква парламентарна коалиция, отиваме на избори. Вероятният резултат от тях е раздробен парламент от три несъвместими лагера. „Реформаторски“ (ПП и ДБ), „статукво“ (ГЕРБ и ДПС) и „русофилски“ (БСП, Янев и Копейките). Първите две групи ще се боричкат за почетното първо място, което ще си остане почетно, ще се цакат и изчегъртват, а феновете им ще недоволстват пред сутрешните блокове. Радев дълго ще ги върти на въртележката, докато служебният му кабинет управлява. После ще ги свали от въртележката, ще ги пусне по пързалката и ще свика още едни нови избори някъде напролет. През това време ще управлява служебният му кабинет. Пролетните избори ще възпроизведат „гражданите срещу мафията“. В по-красиво или по-грозно, но със сигурност недостатъчно за парламентарно мнозинство съотношение. И докато те се чегъртат, Радев ще ги вдигне като деца, ще ги качи на кончетата на въртележката, ще им пусне „Кукла си ти“ на Дони и Момчил и пак ще си управлява чрез служебно правителство.

Това служебно правителство няма да е московско или путинистко. То ще бъде умерено, няма да е ястреб, но ще държи лявата писта в европейското шосе. Западните посолства ще започнат да вдигат рамене и да опитват да наливат акъл на встрастените парламентарни играчи, пилеещи парите на спонсорите си в поредните глупави избори с глупави послания и грозни материали. Но вече ще са изгубили илюзии и ще се договорят със силния човек.

Б. ред. – Анализът на Борис Станимиров препечатваме от профила му във фейсбук.


Автор: Борис Станимиров

Източник: Offnews.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече