Политическото маршируване срещу Русия – командва ли ни някой или сами вървим към пропастта

0

- Advertisement -

Не казвай „хоп“, преди да помислиш дали да скочиш в нищото 

След  като Кирил Петков извърши демарша с изгонването на 70 служители на посолството на Русия у нас, мнозина заявиха, че са очаквали нещо подобно, но са изненадани, че то се случи в края на битието на досегашното правителство, при това – вече свалено от власт от парламента. Само че, ако човек следи какво се случва на планетата в глобален мащаб, едва ли би се изненадал от стореното. От началото на тази година Вашингтон обяви, че ще има по-активна политика в Източна Европа, очевидно възраждайки американския проект за военен щит срещу Русия в този регион, който план бе изоставен през 2009 г. През януари т.г. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди войници в Източна Европа и Балтийския регион, както и разполагането на бойни кораби и военни летателни апарати в източните страни на  НАТО. През февруари Вашингтон добави, че това е израз на подкрепа към съюзниците от НАТО на фона на агресивното поведение на Русия спрямо Украйна. Пентагонът обяви, че общо 8500 американски военни са в готовност за дислоциране в Европа, ако НАТО задейства силите за бързо реагиране.

През април пък Франс прес и Асошиейтед прес съобщиха, че САЩ подкрепят създаване на

американски бази на източния фланг на НАТО,

но военните в тях ще са на ротационен принцип, за да не се строят жилища за семействата, училища за децата и пр. Но можело да има и постоянни американски бази, което НАТО щяло да реши на срещата си на високо равнище през юни т.г. И ето че през юни мащабното разполагане на нови сили в Източна Европа стана основна тема за НАТО, като алиансът обяви Русия за основна заплаха за себе си.

Накратко казано, на човек трябва съвсем да му липсва  мисловен процес, за да не разбере, че „внезапното“ изгонване на 70 руски дипломатически служители от България е натовска провокация към Русия с български изпълнители, чиято цел е да обтегне отношенията на София с Москва и да подготви почвата за „необходимото“ разполагане на нови военни американски сили у нас, включително на Черно море, което не е желано от голямото мнозинство от българите. Нито е случаен демаршът на Петков, нито е измислен от него.  Затова и мащабът на акцията е скандален – никой в света досега не е изгонил 70 руски служители накуп. Това нямаше как да не предизвика най-остра реакция и нямаше как Русия да замълчи. Съвсем обяснимо посланик Елеонора Митрофанова предупреди, че ако не се отмени акцията на необоснованото изгонване, тя ще предложи на властите в Москва затваряне на руското посолство у нас. А де факто с прокуждането на 70-те, руските представителства вече няма как да работят, от консулствата например се освобождават счетоводителите, готвачите, дори чистачките, което прави работата им невъзможна.

Петков обаче веднага отсече: „Няма да отстъпя“, докато си пиеше кафето с Лена Бориславова на някаква бензиностанция, където медии ги снимаха.  Напълно съзнателно той не се яви в парламента и докато там кипяха страсти, замина да проверява газовите съоръжения при Комотини, или кой знае къде. Човекът е изпълнил с мерак заданието и знае кой стои зад него. Затова лично пред Байдън той заяви, че „Турски поток е корупционна сделка“. Затова се държи арогантно и нагло, включително към руския посланик. Затова пръв в Европа отказа да плаща руския газ в рубли, което направи България пръв ястреб сред страните на Европа, повечето от които сега си плащат по схемата в рубли. В отговор, разбира се, Русия ни спря газа. Ако сега наистина се стигне до затваряне на посолствата, това само ще улесни изпълнението на американския план – базите ще кацнат у нас  с основанието да ни пазят от „агресията на Русия, прекъснала отношенията си с България“.  А пък руски бази в България никога не е имало. Да не говорим, че съветската легация е работела през цялото време на Втората световна война, докато сме били сателит на Хитлер. И на Трети март пред паметника на Царя Освободител в София редом с българските власти са стояли немски адмирали. Има снимки от онова време.

Не ми се мисли и за икономическите последици. Защото АЕЦ „Козлодуй“ например по междудържавни спогодби работи с руско гориво – горивото на „Уестингхаус“ не е съвместимо с реакторите ни, а отработеното гориво се връща пак в Русия, понеже хранилището  за радиоактивни отпадъци в Козлодуй е още на първи етап на строителството.  Според КЕВР, евтината електроенергия от АЕЦ-а  осигурява 30% от енергийния микс за регулирания пазар, т.е. за битовите потребители… След като под натиска на ЕС затворихме 4-те малки реактора, сега там работят двата ВВЕР-1000, но през 2027 г. изтича експлоатационният срок на 5-ти реактор, а през 2029 г.- на 6-ти. А сетне? Като ликвидирахме зорлем и АЕЦ „Белене“ заради пълзене пред новия Голям брат, какво си мислим, че направихме? А се планира и премахване на регулирания пазар на тока, та всички да си го купуваме на свободни пазарни цени. Не плаша никого, но човек трябва да мисли дали  да каже „хоп“ и да скочи в нищото!

Казаното дотук обяснява и безпрецедентния начин, по който бе осъществена акцията –

изцяло извън нормативните правила

и в нарушение на Закона за дипломатическата служба. Не са били уведомени нито парламентът, нито дори депутатите от ПП, нито  президентът, нито прокуратурата, нито Министерският съвет. Отначало Петков обосноваваше акцията си с уж решение на Съвета по сигурност. Добави някакви три доклада на ДАНС за „нерегламентирана дейност“ от страна на 70-те. После включи аргумент, че трябвало да има реципрочност в броя на руските дипломати у нас и на нашите в Русия. Оказа се, че всичко това е само лъжа. Темата е била обсъждана по принцип в Съвета по сигурност, но никога не е взимано решение, нито е определяна бройка. Това са отговорили писмено от съвета на въпрос на президента Радев. ДАНС пък отговори официално пред  депутатите,  че няма никакви доказателства за „шпионска дейност“ и че списъкът на 70-те е изготвен по устно указание от Кирил Петков. Колкото до реципрочността, според международните правила, пет страни в света не са длъжни да спазват реципрочност на представителството – постоянните членки на Съвета за сигурност при ООН: Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай. По данни на експерта и дипломата Боян Чуков, у нас американските служители са над 2000, а нашите в САЩ се броят на пръстите на едната ръка. Реципрочност?

Отгоре на всичко, нотата за изгонването е била подписана не от външния министър Генчовска, както е по правилата, а от заместничката й, която и я връчи на Митрофанова. И е станало това по нарежданията в две писма до МВнР, изпратени от… шефката на кабинета на Петков, споменатата вече Лена Бориславова! Заради всичко това въпросното еднолично  от страна на Петков изгонване, което вкарва България в казус с много тежки и дългосрочни последици,  е нелегитимно, нищожно, престъпно дори. Такова нещо в историята на България не се е случвало. За извършването на това деяние срещу държавата и интересите на народа й, за което си има текстове в Наказателния кодекс, Кирил Петков следва да бъде разследван от прокуратурата и изправен пред съда. Само „Възраждане“ поиска това и сезира главния прокурор.

Какво стана нататък обаче?  В Народното събрание вицепремиерът в оставка  Корнелия Нинова поиска да се гласува решение, с което парламентът да задължи външния министър Генчовска да оттегли нотата за изгонването на 70-те, да бъдат уволнени незабавно зам.-министърката Ирена Димитрова, изпълнила нареждането на Лена Бориславова и шефа на ДАНС, подчинил се на устна заповед на Петков. Нищо, разбира се, не се случи от това. Върлите русофоби от „Демократична България“ и ГЕРБ изпаднаха във възторжен делириум от натирването на 70-те, без изобщо да се интересуват от това, че са нарушени  всички правила, че един български премиер лъже като ненормален и че последиците за страната ни от безпрецедентния акт ще са много тежки. Така русофобското мнозинство в парламента стана съучастник в престъплението, подплатено вероятно и с добри „стимули“. Въпросът трябвало да се реши от Министерския съвет. Е, във въпросния Министерски съвет не се случи нищо, Петков още сутринта в четвъртък отсече: „Аз няма да отстъпя“ („аз“, не „ние“). А вездесъщата Лена тутакси разпореди на Генчовска да откаже пред Митрофанова оттегляне на нотата за екстрадирането на 70-те и да не приеме дори разговори по темата и представяне поне на някакви доказателства за „шпионите“. Толкоз. Но за репресия без доказателства има съд…

В нормална държава такова нещо не може да се случи

- Advertisement -

И нещата си продължиха нататък. Народното ни събрание, натиснато да разреши сваляне на ветото за Северна Македония, бе излъгано – Макрон в последния миг заличи най-важното за нас  – „историческите въпроси“, от бъдещите преговори.  Пием една студена вода от този нов Ньой. Проблемите ни тепърва предстоят.

Президентът връчи на ПП мандат за нов кабинет в рамките на това народно събрание, а Кирил Петков издигна за бъдещ премиер Асен Василев, автор на гордата изцепка „Никога няма да сключим нов договор с „Газпром“.  Мнозина анализатори отдавна твърдят, че всъщност той е бил основната фигура в досегашното правителство и новото предложение на ПП бе наречено „повече от същото“.

Но има още нещо странно.  Председателката на БСП Корнелия Нинова, която отказа преговори за нов кабинет, ако Петков остане премиер, веднага след оповестяването на Василев с широка усмивка обяви, че условието на БСП е изпълнено, Петков не е премиер, поради което БСП ще преговаря с ПП за нов кабинет.

Не знам анализатор досега, който да не е прогнозирал, че влизането на БСП в още един десен и русофобски кабинет ще доведе до нов мащабен отлив на левите избиратели от 130-годишната партия. Кирил Петков вече обяви програма на това правителство, която да се изпълни за шест месеца. Разбира се: страната се нуждае от стабилност, трябва да се приемат 22 закона, нужни за да ни отпусне ЕК парите за възстановяване, трябва да борим мафията на ГЕРБ и ДПС и пр. Тези мантри повтаря и президентът Румен Радев, но едва ли те звучат убедително, след като за шест месеца досега нищо от същите намерения не бе осъществено.

За момента единствената стабилност, която виждаме, е стабилността на мизерията.

От първи юли цената на парното и топлата вода скочи с  40% за най-бедното население в Европа – българите. Останалото поскъпване предстои. А продължават да ни натискат и за еврозоната, в която окончателно ще загубим всички възможности за самостоятелна финансова политика и влизането в която вече ще се окаже фатално.

ГЕРБ и, забележете – досегашният коалиционен партньор ИТН, вече заявиха, че Кирил и Асен са едно и също и те няма да подкрепят бъдещото предложение на ПП за нов кабинет. От ДБ подкрепят ново правителство с две ръце. ДПС се обявиха за „избори веднага“. 

А не е ясно как БСП, която издигна като основно искане да се подновят договорите с „Газпром“ за доставка на руски газ, ще се прегръща с човека, който никога няма да допусне това и е изявен русофоб, откровен изпълнител на волята на Запада и върл радетел на „евро-атлантическите ценности“, които днес никой не смее да формулира, защото ще му се смеят. 

Как уж гневната от изгонването на руското посолство Нинова пристана на тези, които брутално и незаконно го изгониха и продължават да се репчат като улични хулигани насреща  му?! На тези, които де факто от първите си дни в дълбоко непозната и непонятна  за тях  България вършеха предателство спрямо нея  в спора със  Северна Македония и накрая де факто заличиха 1300-годишната ни държава?

Вярно, като изключим скандалите с оръжията на Нинова, с досегашното си участие във властта БСП все пак постигна поне  увеличение на пенсиите и някои важни социални придобивки за семействата . Но конфигурацията в едно евентуално ново правителство с крайно десен уклон, едва ли вещае ползи за нея, както и „стабилност“ за постигане на „интересите на хората“.  Напротив. БСП  щеше да спечели доста пред левите избиратели и въобще пред избирателите, ако бе изразила поне малко колебание пред перспективата за него с Асен Василев начело. Защото избори все едно предстоят.  Но не – приема го с широка усмивка.  Нинова още при първите стъпки в преговорите заяви: „Нашите приоритети съвпадат с приоритетите на ПП“. Дали? И дали ще се усмихва, когато отново й откажат да се премахне плоският данък – основата на неравенството у нас? Когато продължат с новата идеологизация на образованието, което уж й е приоритет. Или когато ни напомнят, че Русия е главният враг на НАТО, под което и президентът Радев сложи подписа си преди няколко дни, и американците дойдат да ни защитават от „агресията“ на този враг? Напъните да вкарат България във войната няма да секнат.

ПП имат цяла седмица да мислят и пазаруват, преди да обявят проект за правителство. Засега трудно може да се прогнозира резултатът.

Автор: Велиана Христова

Източник: „Гласове“

*Заглавието е на Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече