Въпрос на политическо оцеляване: Ще се намерят ли 121 депутати за подкрепа на бъдещия кабинет?

0

- Advertisement -

Днес в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

В сряда вечер „Продължаваме промяната”, БСП, „Демократична България” и независимите финализираха управленската програма за следващите 6 месеца, а на следващия ден Националният съвет на БСП я одобри.

Кандидатът за премиер Асен Василев обаче съобщи, че все още няма подкрепата на 121 народни представители. Той анонсира, че настоящият премиер в оставка Кирил Петков присъства в състава на евентуалния кабинет. Имена на министри обаче не са ясни. На този етап от всички страни отричат да са водени разговори за състав и структура на Министерски съвет, припомня БГНЕС.

Вчера кандидат-премиерът Асен Василев отново потвърди, че ако няма 121 гласа в парламента няма да бъде внесен проектокабинетът. Вчера Нинова се срещна отново с кандидат-премиера, тъй като БСП имаха някои забележки към програмата.

След срещата тя обяви, че очакват ПП да проведе до края разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира 121 депутати – най-малко. Ако те не осигурят тази подкрепа, днес няма да бъде внесен кабинет, уточни Нинова.

- Advertisement -

Ако кабинет бъде съставен, БСП ще участват със същите четирима министри от сегашното правителство. Това са самата Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Иван Иванов и Христо Проданов. В управленската програма също така е включено предложението на БСП за опит за нормализиране на дипломатическите отношения между България и Русия.

Нинова заяви още, че ако първият мандат не се осъществи и третият им бъде връчен от президента, левицата ще положи всички усилия за водене на преговори за съставяне на редовен кабинет.

ГЕРБ вече обявиха, че веднага ще върнат втория мандат.

Източник: Dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече