За една трагедия и двама мъртви – или… колко струва защитеният свидетел

0

- Advertisement -

Трагичната катастрофа край столичния хотел „Хемус“, при която загинаха две млади жени, за пореден път повдигна множество въпроси за начина, по който (не)работят институциите у нас. Най-вече МВР и прокуратурата. Едните са отговорни за контрола на пътя, а другите за това, ако има престъпление, извършителят да си получи заслуженото.

Няма как да се каже, че институциите работят адекватно, след като е допусната подобна трагедия. И тук не става дума за това, че всеки може да катастрофира. Става дума за това кой е катастрофирал. Кой е заподозреният, какъв е бекграундът му и защо е оставен да фучи с бясна скорост, дрогиран и напълно безнаказан.

Да правиш каквото си искаш

Вече бе потвърдено, че в колата на обвинения Георги Семерджиев се е возила полицайка, а има съмнения, че тя му е помогнала да се укрие. От подобна новина на институциите във всяка цивилизована страна би следвало да им се завие свят. И да започнат да си задават много сериозни въпроси. У нас отговаряме с проверки, които ще бъдат забравени съвсем скоро – по известния вече принцип, че „всяко чудо е за три дни“.

Отговорът каква е причината за безнаказаността на Семерджиев някои отгкриха в информациите, че той е защитен прокурорски свидетел дело срещу престъпна група. Става дума за дело на Специализираната прокуратура срещу бандата на т.нар. Радо Ланеца. От Антикорупционния фонд обявиха, че имат информация, че Семерджиев е бил свидетел по този процес и призоваха МВР за сериозна вътрешна проверка.

Това дело е интересно и с друга скандална история. През лятото на 2020 г. двама висши полицаи от ГДБОП бяха арестувани по подозрение, че са взимали подкупи от наркогрупи. Именно хора, обявиняеми за участието в групата на Радо Ланеца, се оказаха свидетели срещу двамата служители на МВР. След тази акция бе сменено ръководството на ГДБОП.

Въпросите за статута на защитените свидетели и за това какво си позволяват такива хора може и да не са най-важните в дневния ред, но със сигурност следва да бъдат зададени. Защото у нас благодарение на този процесуален статут се създава група от хора, които изглежда могат да правят каквото си искат. А държавата не взема никакви мерки сякаш от страх, че защитеният свидетел може да получи внезапна амнезия или пък да се нацупи и да спре да дава показания.

Ясно е, че в такава категория не могат да са хора, работещи в офис от 9 до 17 ч., които си плащат данъците и осигуровките и не нарушават закона. За да си свидетел срещу престъпна група, се предполага, че си от нейния свят, което пък не предполага особено уважение към закона. И все пак…

Семерджиев не е единственият пример. През миналата есен софийските села Войнеговци и Световрачене бяха пропищели от Венци Боксьора. Местните се оплакваха, че мъжът редовно бие и тероризира и никой не взима мерки срещу него, защото е…прокурорски свидетел.

- Advertisement -

Колко струва?

Заради случая със Семерджиев отново полетяха взаимни обвинения между МВР и прокуратурата. От държавното обвинение побързаха да се оправдаят, че Семерджиев никога не е бил защитен свидетел. А от полицията казаха, че вътрешният министър Бойко Рашков не е твърдял подобно нещо и прокуратурата фабрикува изявления, за да ги опровергае след това. Силовото ведомство разпространи информация, според която за защитата на свидетел по друго дело досега е струвала на държавата близо 400 хил. лв. Колко ценни са показанията му не се знае, но пък е ясно, че за човек, живеещ под непрекъсната полицейска охрана и държавна протекция, не е трудно да реши, че много неща са му позволени.

Въпросният свидетел е с инициали И. С. По информация на Mediapool той е давал показания по четири дела. Сред тях са разследването за побоя срещу журналиста Слави Ангелов, процес за убийството на бизнесмен на Околовръстното на София през миналата година и две срещу организирани престъпни групи.

Свидетелят е със защита от 2020 г. Това включва непрекъсната полицейска охрана на жилището, както и непрекъснат контрол, макар че самият той е поискал да не бъде охраняван, когато излиза. Защитата е възложена с две прокурорски постановления. По време на изпълнението ѝ обаче са констатирани множество проблеми. Например охраняваният редовно напускал жилището, не искал да се съобразява с препоръките на полицията, не казвал къде ще отиде, нито пък къде ще се върне и т.н. Има един случай, в който охраняваният пътува в чужбина, а полицаите – след него до границата. Въпреки че прокуратурата е уведомена за проблемите, защитата не е отменена.

По данни на МВР за година и половина охраната на този човек е струвала над 397 хил. лв. и близо 4700 литра гориво за служебните коли.

Този човек е с 21 присъди. Една от тях е за лъжливи свидетелски показания по дело за престъпна група за наркотици.

Автор: Самуил Димитров

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече