Миролюба Бенатова: Хора като Георги Семерджиев са момчетата за мръсни поръчки на истинските кукловоди

0

- Advertisement -

Важно е не на колко години си осъден, а дали ще ги излежиш.

Важно е не на колко години ще те осъдят, а дали ще ги излежиш. Виждаме, че Андре Токев влезе в затвора за това, че шофираше след употреба на алкохол, а други хора, хващани многократно за нарушения след употреба на дрога. Когато човек свиква да му се разминава, накрая стават фатални неща„.

Тези, които трябва да те разследват, те овластяват и ти позволяват да нарушаваш закона в тяхна полза. От една страна си свидетел, уж, на прокуратурата, срещу, уж, някаква групировка, а от другата страната те ти дават да вършиш същите тези престъпления, срещу които свидетелстваш„, каза журналистката и уточни, че не става дума за единичен случай:

Под надзора на Градската прокуратура, прокурорски свидетели срещу нарко групировка развиваха търговия с наркотици в София. Това е порочна схема, от която нито обществото, нито съдебната система има полза. Това е имитация на търсене на справедливост и още затягане на корупционни примки. … Хора като Георги Семерджиев, аз го приемам за обобщаващ образ, те са момчетата за мръсни поръчки на истинските кукловоди. Това са момчетата, които ходят да викат, че Гешев е радост, които хвърлят бомбички и понякога убиват неудобни за кукловодите им хора„.

По думите на Миролюба Бенатова свръхочакване е обществото да се изправи като Давид срещу Голиат и да се пребори с лошите:

Няма как да стане, докато полицаите си мият безплатно колите на автомивката на наркодилъра. Това показва и защо не може да се разследва истинската корупция„.

- Advertisement -

Според Иван Брегов от Правната програма на Института за пазарна икономика е нормално, че главният прокурор Иван Гешев е „спекулирал по случая“ с тежкия инцидент:

Нормално е прокуратурата да спекулира. Иван Гешев си развива своя паралелна политическа кариера и се опитва да реди политически фигури. Абсолютно политически изказвания и нападки чухме от него вчера

Той подчерта, че в съдебната власт, където е и прокуратурата „и където наистина трябва да бъде, но с по-различен облик, вече има трайно установени корпоративно-политически интереси, които шепа хора се опитват, с много малък обществен ресурс, да изобличат, разкрият и да се противопоставят срещу тях. Този ресурс става все по-нищожен и маломощен„.

По думите на експерта и министър Надежда Йорданова, и предшественикът ѝ проф. Янаки Стоилов са показали „знания, характер и последователност в това да се опитат да покажат на обществото, че българският главен прокурор, независимо кой е той, е недосегаем, защото съществува строга обвързаност между това как функционира Висшият съдебен съвет и това кой ще бъде главен прокурор„.

Брегов изказа предположение, че оттук нататък все повече добри фигури, добри юристи ще отказват поста на министър на правосъдието, защото е „безсмислено човек да похаби години от живота си в това да служи на обществения интерес, когато вижда, че е оставен сам в една неблагоприятна среда„.

Източник: BgONair

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече