Има шанс за третия мандат, но с кандидат-премиер Никола Минчев

0

- Advertisement -

Има ли шанс да се реализира третият, кризисен мандат за съставяне на ново правителство или през октомври (според анонсирания график на президента Радев) отново ще ходим на избори?


Вече няколко дни този въпрос оживено се коментира от социолози и политолози, а отговорът се очертава по-скоро от изявленията на самите политици.

След като ГЕРБ категорично заявиха, че ще върнат втория мандат за съставяне на кабинет, сякаш трескаво се търси формула, за да бъдат спестени рисковете, които носят едни предсрочни избори – разпускане на парламента, стопиране на законодателната програма и финансирането на проектите по Плана за устойчивост, непредсказуеми резултати на фона на война и остра конфронтация. Формулата изключва ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Три политически сили заявиха ясно, че са готови да направят сериозни усилия за правителство в рамките на сегашното Народно събрание – БСП, ИТН и Демократична България. Уверенията им, че ще подходят диалогично към партньорите, са адресирани и към държавния глава, който по Конституция трябва да реши на кого да връчи третия мандат.

Днес, 12 юли, лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви следното в отговор на въпрос дали очаква нейната партия да получи мандата: „Каквото реши президентът. Ако реши да бъде при нас, ще направим възможно всички да проведем разговори и да съставим кабинет“.
По отношение на взривените отношения между ПП и ИТН, които са пречка пред диалога, Нинова подчерта, че партията ще инвестира в евентуалните разговори „търпение, разум и аргументи“.

За разлика от първите два мандата последният се дава на парламентарна група, а не на кандидата за премиер, каквото е условието по Конституция при първите два опита. Въпреки че по този начин основният закон дава бонус при търсенето на работеща формула, като първо предвижда преговори, а после излъчване на кандидат-премиер, въпросът кой би могъл да застане начело на следващото правителство е от сериозно значение.
По този повод Нинова каза нещо важно: „Моето лично мнение е, че премиерът трябва да е от първата по големина политическа сила – „Продължаваме промяната“.
В сложната политическа ситуация Корнелия Нинова се очерта като политик-медиатор, който може да сближи позициите.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов „ако отидем на избори и тези избори отново не дадат отговор на въпроса как ще се управлява страната, ние ще влезем в трайна и непредсказуема спирала на дестабилизация.“
Мрачната перспектива да затънем още по-дълбоко в политическата криза ясно говори, че решение – стандартно или не, трябва да се търси усилено. Оттук идва и идеята за съставяне на правителство с технократски профил, който, по думите на Иванов, да не е толкова политически. В парламента ще бъде предложена декларация с основните приоритети на изпълнителната власт още преди обсъждането кои да влязат в него.
Според депутата от ДБ Стоян Михалев „и сред депутатите на ИТН има хора, които са загрижени за текущата ситуация в държавата. ПГ на ИТН са хора, с които трябва да се говори.“

Представители на ИТН (Тошко Йорданов, Ива Митева, Станислав Балабанов, Любомир Каримански) също изразиха готовност за преговори, като от техния партиен сегмент се чу условието Кирил Петков и Асен Василев да не са номинациите за премиер („Не е логично според нас министър-председателски пост да е свързан с лица като Кирил Петков и Асен Василев.“ – Станислав Балабанов).

Условие, което не е изненада след размяната на острите реплики между ПП и ИТН, откакто Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си. От ПП и специално Петков/Василев не спряха да говорят за „човека от диванчето“, когото категорично зачертаха от всякакъв възможен формат за водене на преговори.


ПП не отхвърлят априори идеята да се водят преговори с третия мандат, но остава усещането, че се чудят кое е по-добре за тях самите – правителство с компромиси или предсрочни избори, които по техните сметки ще им донесе ръст в подкрепата.

В същото време е ясно, че без „Продължаваме промяната“ правителство няма как да бъде съставено сега. Но и без ИТН не може.
Тогава?

Тогава би трябвало да се фокусираме върху безспорните елементи, които изграждат трудната ситуация.

Първо, кабинет с участието на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да има, тъй като и трите партии заявиха, че е по-добре да вървим към избори.
Общото сечение между парламентарните сили, които биха могли да получат мандата, е готовността той да бъде реализиран с нужните за това компромиси.


И Петков, и Василев, и Слави Трифонов са носители на високия конфронтационен градус, който торпилира правителството, съставено през декември миналата година. Очевидно е, че за да завършат преговорите с успех и тримата трябва да направят крачка встрани.

Петков и Василев да се откажат от евентуална номинация за премиер, а Трифонов да не дава произволни наставления отнякъде.

- Advertisement -

При правителство с ясна програма, постовете на шоумена стават излишни, неадекватни и анахронични на политическата ситуация.

С точно определен хоризонт – например година, правителство около ПП, БСП, ИТН и ДБ би могло да се фокусира върху приоритети и задачи, по които е постигнат консенсус и които са в обществен интерес. Президентът Радев каза, че дава повече време за законите, които отварят вратата пред Плана за устойчивост, но 22 проектозакона няма как да бъде гласувани, ако се стигне до избори.

Служебно правителство на Радев, освен че ще оперира в трудна международна, икономическа и социална среда, няма да се радва на комфорта, който имаха предишните му кабинети поради редица нови напрежения – с ПП, ДБ, БСП. 


Като приемлива фигура за кандидат-премиер се очерта тази на бившия председател на Народното събрание Никола Минчев, който е консенсусен, диалогичен – качества, които го правят подходящ да застане начело на една сложна коалиция. А в същото време е знаково лице на „Продължаваме промяната“ с всички характерни за политическата сила белези – млад, образован, следва принципите и заявките на ПП, които я направиха първа сила.

В този смисъл въпросът на въпросите не е толкова на коя политическа сила от трите досегашните партньори на ПП ще връчи мандат президентът.
По-важното е, че шанс за третия мандат има. На ход са както президентът, така и разумните политици, за които предсрочни избори сега са политическа авантюра. Личният и партиен егоизъм трябва да отстъпят крачка назад.

Автор: Екип „Епицентър“

Източник: „Епицентър.бг“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече