Антоний Гълъбов, политолог: Радев печели време, за да не поеме отговорността за съставяне на служебно правителство

0

- Advertisement -

Третият мандат за съставяне на правителство е кризисен и в това отношение политическата партия, на която ще бъде връчен, е изправена пред много сериозен риск. При неуспех това би имало лоши последици от гледна точка на електоралните резултати.

Това заяви пред News.bg политологът доц. Антоний Гълъбов за предстоящото връчване на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като от ГЕРБ върнаха втория мандат на държавния глава.

По думите му изглежда, че засега президентът Румен Радев не е решил на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Той (държавният глава – б.р.) предпочете отново да приеме предложението на „Демократична България“ за междинни консултации и то с всички политически партии, като в известна степен се опитва да прехвърли този нелек избор на самите политически партии, допълни доц. Гълъбов.

Третият проучвателен мандат за съставяне на правителство ще бъде знак за това какъв елемент от бъдещото управляващо мнозинство в 48-ото Народно събрание ще подкрепи Румен Радев. Възможността да бъде изпълнен третият мандат е изключително малка и намалява с всеки пленарен ден. Така че най-вероятно вървим към избори, изтъкна доц. Гълъбов.
Според него, президентът Румен Радев ще се опита да бъде в ролята на обединител на партиите за третия мандат, за да не поеме отговорността веднага за съставяне на служебно правителство. Чисто процедурно държавният глава е ограничен в 7-дневен срок за връчването на третия мандат, но изпълнението на мандата не е ограничено във времето. В това отношение президентът ще печели време, но това е труден избор и ще бъде показателен за това кого би искал да подкрепи в следващо Народно събрание, посочи доц. Гълъбов.

Той отбеляза, че оценката на управляващите в оставка за времето, в което бяха на власт, не може да е добра. Оценката не е добра, защото управлението се опита да се затвори и прекъсна всякаква форма на диалог с гражданите, социалните партньори, с местната власт и със съдебната власт, опитвайки се да концентрира всички решения в себе си.
„Управляващите не се справиха с кризите, а предизвикаха нови. Когато става дума за много лошо съчетание между самонадеяност и некомпетентност, вместо да бъдат решавани, част от кризите бяха отложени, а това предизвика завихрянето на нови проблеми“, категоричен бе политологът.

- Advertisement -

Доц. Антоний Гълъбов изтъкна обаче, че политическата криза няма да бъде решена с предсрочни избори, тъй като политическата криза не е в отношенията между партиите, а в отношенията на гражданите към политиката и към управлението на промяната. Докато не започне някакъв процес на частично възстановяване на доверието, няма да можем да говорим за край на кризата. Очаква ни парламент, подобен на сегашния, с по-неприятната перспектива за избори отново на пролет, каза в заключение политологът.

Припомняме, по-рано днес ГЕРБ отказаха, както бяха обявили по-рано, да приемат втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От партията на Борисов са съгласни с президента Румен Радев евентуалните избори да са в началото на октомври.

Автор: Антоний Гълъбов

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече