„Мижи, да те лъжа“: Фалшивите разделителни линии в българската политика

0

- Advertisement -

Гледам вечерните новини. Дават интервюта от кулоарите на парламента относно третия мандат. Един след друг се изреждат Балабанов от ИТН, Божанков от БСП и някакви от ПП. Казват буквално една и съща фраза: 

„Разговаряме (за мандата) с всички, извън тези три формации: ГЕРБ, ДПС и Възраждане“. 

Повториха го два пъти, всичките, в отделни интервюта. 

Опитах се да разбера какво формално оправдание даваш за слагане в карантина на ТОЧНО тези 3 партии. Не на тях и още някоя, или на две от тях, а ТОЧНО на тези трите. Кое е общото между тях, което НЕ обхваща нито една от останалите 4 партии?

Ако си от „демократичните“ партии основна червена линия може би са ти обвиненията в корупция (ГЕРБ и ДПС). Ок, ама тогава защо не включваш и БСП? Няма ли тази партия общо с корупция? 

Ако си от „евроатлантическите партии“, то основна червена линия може би ти е русофилията и затова слагаш в изолация Възраждане. Ок, ама ако ще слагаш Възраждане в изолация заради темата Русия, принципно е да сложиш и БСП. Ако ще слагаш ГЕРБ и ДПС в изолация заради темата корупция, също е принципно да сложиш там и БСП.

- Advertisement -

Ако пък си от БСП, то червени линии може би са ти участие в 12-годишното управление на ГЕРБ, срещу което сте били основна опозиция. Ок, ама тогава защо не слагаш в този пакет и ДБ, чиито лидери бяха част в 1 от общо 3 мандата на ГЕРБ? И защо изолираш пък Възраждане, които никога не са управлявали с ГЕРБ, за разлика от тези в ДБ? Защото са русофили ли? За разлика от вас, БСП? 

Цялата тази конструкция „ГЕРБ, ДПС и Възраждане са лошите, а ние: ПП, ДБ, БСП и ИТН – добрите“, не почива на нито един обективен критерии за това как са подредени партиите. На никакъв ясен принцип. Няма никаква логична разделителна линия.

И в двата „лагера“ има партии, участвали в управлението на страната през последните 12 години. И в двата „лагера“ има партии, участвали в протестите през 2020-та. И в двата „лагера“ има евроатлантически партии. И в двата „лагера“ има русофилски партии. 

Следователно целият опит за подобно набутване на ГЕРБ, ДПС и Възраждане в един кюп не почива на принципни съображения.

Почива единствено на временна конюнктура и демагогия от страна на 4 партии, които нямат нищо общо помежду си, освен това, че до скоро бяха заедно на софрата.

Автор: Кристиян Шкварек, Фейсбук

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече