Нидал Алгафари: Радев инсталира във властта Кирил Петков и Асен Василев, нарушавайки Коституцията

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи третият проучвателен мандат на БСП. Според някой анализатори с този си ход Радев не променя позицията си, след като няколко пъти е избирал левицата, за да опитат да съставят правителство.

Именно те и партията, която го издигна за призидент в първия му мандат. Дали обаче ще може да се състави кабинет с помощта на Корнелия Нинова, дали ще успее да убеди ПП, ДБ и ИТН да я подкрепят, попитахме за коментар политическият анализатор и пиар Нидал Алгафари. Ето какво сподели той пред Tribune.bg.

Г-н Алгафари, програма за следващ служебен кабинет на президента Румен Радев ли са действията, които описвате във Вашия фейсбук профил и които според Вас ще са следствие от избора на държавния глава да връчи третия мандат на БСП – преговори с Газпром, връщане на руски дипломати, ограничена помощ за Украйна и т.н.? Може да греша, разбира се!?

Не е въпрос на грешка, това касае негови действия и позиции, които е заемал досега. Даже в Германия писаха за неговите позиции, че това е човек по-близо до Москва, отколкото до Брюксел. Отбелязва се и това, че той призна Крим за руски. Така, че съвсем логично е, ако кабинетът е негов, да върви в тази посока – тя не е към евроатлантизма, а по-скоро да ни избутат пак обратно извън желязната завеса на ЕС, НАТО, САЩ и въобще цивилизования свят.

БСП ще успее ли да състави кабинет?

Вероятността не е малка да се състави кабинет, защото политическите партии в НС имат опасения, че влиянието им ще намалее или няма да успеят да прекрачат прага на парламента при следващи избори. Затова ще направят всичко по силите си, за да запазят още малко позиция. Особено когато става дума за ДБ, които са наясно, че коалицията, която направиха с БСП в предишния кабинет, разочарова не малка част от хората, които са силни привърженици на Иван Костов, на Стефан Софиянски, Петър Стоянов – всички тези лидери, които со водили СДС, ОДС, ДСБ и т.н. Така че от ДБ ще направят всичко възможно да има кабинет. Хората около Слави ще действат в същата посока заради социологическите проучвания, които показват, че те няма да прекрачат даже 4%. Може би ще използват времето, за да направят по-добра кампания и да се представят по-добре. ПП ще искат да продължат да управляват, ако ще имат и министър-председател. А БСП ще се покаже като по-отговорна партия в очите на една малка част от привържениците на лявата партия.  

- Advertisement -

Замислям се кой, кого спасява в дуета Нинова-Радев, тъй като и президентът се уплаши от слуховете, че ни чака тежка зима и никой не иска да прави правителство!?

Аз не виждам какво ще спаси Радев. Той, каквото можа, вече го направи за себе си. Това е първият и единствен президент на Република България, който е нарушил Конституцията, дали е подведен или не, но е факт, че я наруши и не оттегли хората си. Факт е, че той е човекът, който инсталира във властта Кирил Петков и Асен Василев, които са абсолютно непознати за цяла България. Благодарение на неговата кампания и неговите действия, както и тези на вътрешния министър Бойко Рашков, те бяха във властта. Така че, не виждам какво по-лошо от това може да му се случи. Той има един мандат, който харесван или не ще го изкара докрай. Двата стълба в обществото през следващите години ще са тези на главния прокурор и на президента. БСП, от друга страна, ще направят нещо, с което ще се опитат да заличат много големите грешки, които направиха, участвайки в правителството. Трудно, освен г-жа Нинова да успее да лавира по един вълшебен начин и да успее да запази достойнството на партията. Дали ще й е по силите или не, ми е трудно да кажа.

Пари от Плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента, а тези, които го писаха, искат да ги усвоят, така че тези пари са един сериозен мотив, за да се случи правителство?

Може да се случи, но независимо от тези суми, които ще влязат по Плана за възстановяване. Те няма да се достатъчни, за да се потуши огромната инфлация, която ще продължи. Със сигурност, каквото и успеят да направят, тези пари, които ще влязат, няма да им помогнат да свалят цената на газа, на петрола, на електроенергията. Така че тези пари няма да им помогнат. Няма да им помогнат и за обещанията, които са дали за тези високи пенсии или високи заплати, които искат да раздават наляво-надясно без добра приходна част на бюджета.

Какъв ще е хоризонтът на кабинета, ако се изпълни третият мандат? Дали ще е шест месеца!?

Може да бъде и по-дълъг в зависимост от това дали ще успеят да лавират достатъчно добре г-жа Нинова и БСП. Тъй като познаваме субектите, които са в сегашното Народно събрание, смятам, че ще е много трудно, особено за хората на Слави Трифонов. Те ще трябва по един или друг начин да седнат на една маса да преговарят за правителство с отцепилите се от тях. Това ще е изключително трудно. Ще е много трудно да преговарят и с лидерите на ПП – Кирил Петков и Асен Василев, след всичките дрязги помежду им. 

Източник: Tribune.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече