Преговори с тежки ултиматуми: БСП иска Лорер за премиер, а ПП настоява Рашков да поеме КПКОНПИ

0

- Advertisement -

БСП настояват Даниел Лорер да бъде предложението за премиер. Той е идеалният вариант за нов министър-председател. Според социалистите Лорер отлично пасва на профила – да идва от най-големия коалиционен партньор, да е диалогичен е и да е добре приет в Западните посолства. Друг коз за неговата номинация е фактът,  че той допада и на ИТН,  които са категорични, че няма да подкрепят правителство, ако в него влизат Кирил Петков и Асен Василев.

Припомняме, че  левицата и лично Нинова влязоха в открит конфликт  с Кирил Петков заради изгонването  на 70 руски дипломати. Нинова  побесня, когато това се случи и директно обяви Петков, че е действал еднолично и на своя глава тогава социалистите се зарекоха, че ще работят за връщането на част от дипломатите у нас.

Асен Василев пък не е добър вариант за премиер с този мандат, защото е прекалено обвързан с Кирил Петков. „Има такъв народ“ също категорично не иска Асен Василев за премиер време. Те настояват Гроздан Караджов да остане министър на регионалното ведомство.

 Корнелия Нинова ще се опита да убеди партньорите да се излъчи правителство за 6 месеца начелото начело с Даниел Лориир. Преговорите  ще са трудни, тъй като в момента всичко е като игра на покер с много блокове и многоходови комбинации, а залогът е голям –  управлението на страната и европейските пари от Плана за възстановяване и развитие.

- Advertisement -

 На този етап и Никола Минчев е  вариант за министър-председател, който също има одобрението на съпартийци, коалиционни партньори, младежите и градската десница. БСП обаче има възражение към него –  че е твърде неопитен. ИТН  имат смесени чувства към Минчев.

Така сценарият с номинацията на Даниел Лорер за кандидат-премиер изглежда логичен,  въпреки че доскоро той бе сочен като трета резерва след Асен Василев и Никола Минче.  Според източници на вестник „Галерия“ обаче от ПП държат най-много на номинацията на Асен Василев. От ПП не искат да се поддават на политически рекет на ИТН.

Повечето анализатори са на мнение, че ПП изобщо не иска кабинет в рамките на този  Парламент. Така решението е нови предсрочни избори, защото  дори да се състави нова управленска коалиция,  вземането на решение с плаващи мнозинства ще е много трудно. Реализацията на мандата на БСП се очаква да е изключително тежък и почти невъзможен процес.  Междувременно се появява първа червена линия – от ПП настояват мандатоносителят на бъдещия кабинет БСП да осигури мнозинство за избора на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. Не стане ли – те отказват да участват в създаването на нов кабинет.

Източник: в. „Галерия“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече