Иван Гешев, корупцията и Пеевски: Кой се прави на луд в парламента?

0

- Advertisement -

Не е истина – така главният прокурор Иван Гешев коментира въпрос, при който беше попитан в парламентарната правна комисия как така тази година няма нито едно дело за едра корупция: Обичайно невинен – защо все това е резултатът от борбата с голямата корупция? 

Всъщност въпросът беше базиран на доклад на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ, линкът по-горе), който се отнася за 2021 година. Гешев заяви, че всъщност не знае фондът да е искал информация от прокуратурата и че не било вярно, че нямало резултат в борбата с корупцията. Има само 11% оправдателни присъди за корупция, подчерта той, но без да прави разграничение във важността на делата. Такова направи АКФ с просто сравнение – прокуратурата при правенето на статистиката си не прави разлика между делото за АЕЦ „Белене“, което е за щета от стотици милиони и дело за даден подкуп от 50 лв. за катаджия.

Гешев обърна внимание, че имало 30-40% спад на подадените от МВР случаи към прокуратурата, което ѝ пречело да осъществява функцията си на орган на наказателно преследване. Когато му беше напомнено какъв е въпросът – за борбата с корупцията по високите етажи на властта, отговорът беше: Това беше въпрос, а темата е работата на прокуратурата и не беше посочен предмет на днешното заседание на комисията.

Приключиха ли проверките срещу Пеевски и Илко Желязков по Магнитски и как?

Този въпрос беше зададен от народния председател Атанас Славов, от „Демократична България“. Отговор по същество не дойде веднага – вместо това Гешев мина в разговор как Пеевски е колега на Славов, а Славов му отвърна, че Гешев се е засякъл в Следствието с Пеевски. Уведомихме колко проверки е имало срещу Пеевски, в една от парламентарните комисии, вече не си спомням коя, уточни Гешев. И подчерта, че Законът Магнитски е политически и административен акт, който не било задължително да води до наказателно преследване. Освен това, санкции на страни извън ЕС не влияят върху страни в ЕС, напомни Гешев, но се съгласи, че това не значело, че не можело да има наказателно-правни последици – имало срещу Васил Божков и още трима души.

В крайна сметка Иван Гешев така и не каза – приключили ли са проверките и как, т.е. ще има ли наказателно преследване или не? Преписките са пратени на Специализираната прокуратура – или има отказ, или не, заяви обвинител номер едно. „Няма как да отговоря, защото става въпрос за 300-400-500 000 преписки“, обобщи Гешев как не може да знае, като писмено предварително не са го питали и той не е получил разрешение от наблюдаващия прокурор.

Освен това, главният прокурор за пореден път остави впечатление, че изобщо не уважава депутатите – с донасянето на 120 тома правна литература, от която народните представители да се учат. Депутатът от БСП Явор Божанков обаче изрично заяви, че не е работа на Гешев да казва кой народен представител какво и колко може.

- Advertisement -

Петорната експертиза на снимките от спалнята на Борисов

Неправителствени организации могат да правят каквото преценят, но това не са експертизи, коментира Иван Гешев след въпрос на депутата от БСП Явор Божанков дали експертизата на прокуратурата на снимките от спалнята на Бойко Борисов не е повлияна от отношенията на самия Гешев с Борисов и пиара на Бойко Борисов – Севделина Арнаудова.

„Това, че си комуникирам с различни хора и им пращам усмивки, не виждам как ще повлияе на вътрешното ми убеждение. Познавам хиляди хора – в мобилното си устройство имам 6000 телефона. Как да предвидя дали някой ще извърши престъпление“, обобщи обвинител номер едно.

„Краткият отговор е „не“, ако не сте разбрали“, добави той.

Помощ от ГЕРБ

На преден план с въпроси излезе депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева – с въпроси за закриването на специализираното правосъдие и какво става с преназначаванията на магистрати. Това е тема, по която Гешев многократно се изказва и обяви закриването на това правосъдие за нещо много лошо. Сега главният прокурор изказа позиция, че щяло да има огромен правен хаос и дори амнистии – нещо, което вече неведнъж каза.

Впоследствие, имаше форма на присмех и несъгласие, когато главният прокурор заяви, че може да посочи много институции с по-ниско доверие от прокуратурата. Той не го направи поименно.

Източник: ACTUALNO.COM

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече