(Не)възможните условия – или от какво всъщност зависи правителство с третия мандат

0

- Advertisement -

Увеличават ли се шансовете за съставяне на правителство с третия мандат?

В края на първия кръг от преговори, водени от мандатоносителя БСП, представители на политическите сили, участвали в тях отговарят положително на този въпрос. Поне официално. След утвърдителните реакции, обаче бързо следва изреждането на условията, от които ще зависят крайните решения. Всяко от тях може да провали формулата за нова коалиция и парламентарна подкрепа, като някои изглеждат трудно преодолими. А накрая всичко ще зависи от номинациите за постове.

Повод за умерения оптимизъм стана липсата на сериозни разминавания по управленската програма – факт, който бе изтъкнат и от лидера на социалистите Корнелия Нинова след като приключиха срещите с трите политически сили – и засега символната подкрепа за антикорупционния закон (приемане на първо четене в комисия). „Продължаваме промяната“ го превърна в ключов залог за подкрепа за третия мандат, но не е потвърдила кое ще е изпълнение на условието – първо четене или окончателно приемане, което изисква повече време.

През следващата седмица предстои и втория кръг преговори, когато вече ще става дума за персоналните номинации за министри и при тях задачата за решаване е още по-сложна. От предложенията (на „Продължаваме промяната“ и БСП) ще зависи и подкрепата на „Демократична България“, и на „Има такъв народ“ и на отцепилите се от тях депутати.

А партията на Слави Трифонов, която провали предишното правителство, сега демонстрира нова сговорчивост, може отново да се окаже основната причина – през условия и номинации – за неизпълнение на мандата. Освен предпочитанията, че по-добрият вариант за стабилно управление минава през избори (основно на „Продължаваме промяната“).

Изправена пред увеличаващите се условия на формацията, лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партиите имат нужда от време.

Времето става изключително важен въпрос в тези преговори, с оглед на това, че не можем да държим безкрайно мандата.


Корнелия Нинова, 

лидер на БСП

Така единственото сигурно нещо, което се разбра тази седмица е, че БСП няма да представи на президента в понеделник (7 дни след връчването на мандата) името на кандидата за премиер.

Условията на „Продължаваме промяната“

Депутати от преговарящите коментират неофициално, че „Продължаваме промяната“ всъщност предпочита нови избори. Това се потвърждава косвено от коментари на двамата лидери Кирил Петков и Асен Василев. Първият често казва, че „ако нямаме 121 независими депутати, няма смисъл“, а вторият направи импровизирана сметка по темата в интервю за „Капитал“, че според социологически прогнози липсват само четири депутати и една кампания „може да убеди българския народ да гласува така, че тези четирима депутати да ги има“.

Публично и „Продължаваме промяната“ казват, че изборите не са желан вариант заради кризите, в които е по-добре да има работещ парламент и заради бюджет 2023, по който трябва да се работи тъкмо когато биха били изборите.

„Продължаваме промяната“ разширява условията, които да докажат, че подкрепата ѝ за правителство би си заслужавала.

- Advertisement -


Формацията започна с това, че първо трябва да се намери „гарантирано антикорупционно мнозинство“, което да приеме промените в антикорупционния закон и да избере Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия. След това усложни ситуацията като заяви, че законът трябва да бъде приет така както е предложен от тях, знаейки, че има сериозни забележки по настоящите текстове, особено от „Има такъв народ“.

Партията на Слави Трифонов все пак подкрепи проектозакона на първо четене, но заяви, че ще настоява за обществено обсъждане и промени преди окончателното приемане на текстовете. Последва и необходимостта за БСП да забави предлагането на премиер, за да може да се изчистят въпросите с антикорупционното занокодателство, тъй като веднъж посочен, той има седем дни да върне мандата неизпълен или със структура и състав на правителство.

Изпълними ли са условията

Въпреки заявката, че БСП ще забави процедурата, представители на различните политически сили коментират, че до окончателното приемане на закона едва ли ще се стигне. За целта ще трябва депутатите да удължат пленарната си сесия с поне една допълнителна седмица през август и то при положение, че сроковете за предложения между първо и второ четене бъдат скъсени максимално. Готовност за подобни действия засега са заявили от БСП, но коментират, че решението за това ще зависи от хода на преговорите следващата седмица.

В същото време от „Продължаваме промяната“ не коментират еднозначно дали законът трябва да бъде приет на второ четене, за да получат уверение, че има мнозинство за промяна или ще бъде достатъчно да видят какви ще са предложенията на партиите („Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП вече заявиха, че ще внесат свои поправки на закона между двете четения).

Независимите депутати вече публично изявиха скептицизма си, че процедурите по приемането на закона за противодействие на корупцията ще да бъдат съкратени. Според тях „Има такъв народ“ не иска да участва в борбата с корупцията.

Към този момент изглежда повече възможности има да бъде изпълнено условието Бойко Рашков да бъде избран за председател на все още нереформирана антикорупционна комисия. Гласуването на процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ ще се състои този петък (22 юли), а ако срокът за внасяне на кандидатури бъде скъсен на 5 дни вместо обичайните 14, е възможно изборът да бъде следващия петък.

По-всяка вероятност кандидатурите за поста ще са две – на Бойко Рашков и на Бойко Атанасов, който бе издигнат от „Възраждане“. Първият засега се ползва с подкрепата освен на „Продължаваме промяната“, и на БСП и „Демократична България“. От „Има такъв народ“ „нямат остри възражения“ срещу него, но до този момент не са заявявали категоричната си подкрепа за номинацията му, нито дали ще имат своя.

И наддаването за министри е в ход

Официално през тази седмица партиите често повтаряха, че при първия тур на преговорите около третия мандат не са обсъждани имена на министри. Неофициално обаче казват, че условията са в ход.

От публични изказвания се разбра, че най-вероятно „Продължаваме промяната“ отново ще издигне Асен Василев за премиер. Но досега поставеното условие на „Има такъв народ“ е, за да подкрепят ново правителство, нито Василев, нито Петков да са в изпълнителната власт. При последното изказване на Ива Митева от „Има такъв народ“ тя заяви, че съжалява, че Асен Василев не успял да усвои своя мандат, защото „бяхме готови за разговори и дори да го подкрепим, но той не направи никакви усилия в тази посока“. Въпреки думите ѝ от партията не казат еднозначно дали предишното им условие остава.

От „Продължаваме промяната“ са скептични за кабинет с министри, излъчени от „Има такъв народ“, но и като цяло прехврълят решенията за това на БСП като мандатоносител. В интервю за „Дневник“ зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин каза, че не вижда причина „Има такъв народ“ да нямат министри, ако участват във възродената четворна коалиция.

От името на независимите депутати първо Георги Георгиев каза, че няма да подкрепят правителство, в което „Има такъв народ“ участва, впоследствие Радостин Василев заключи, че шестимата е възможно „да гласуват шарено“.

А „Демократична България“ има условие и да няма опити за демонстрация на идеологическите различия между БСП и дясното обединение и с това социалистическата партия „да си прави кампания“.

Автори: Ралица Фичева, Златина Зехирова

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече