Равносметката от напъните за ново правителство: Най-добре е да слезем от умрелия кон и да ходим на избори

0

- Advertisement -

Индианците от Дакота имат една мъдрост, измислена като за днешната ни политическа ситуация: „Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от него“. Основната трудност в нашия случай обаче е, че нямаме кон, който поне да изглежда сравнително жив и сме се хванали за настоящата коалиция като удавник за сламка.

Наред с това ние, като едни скептици и отрицатели на дакотската и на всякаква друга мъдрост, решаваме да пробваме какви ли не други методи: вземаме по-як камшик от компромати и шибаме коня по-силно, сменяме ездача до три пъти, повтаряме до безкрай, че винаги сме яздили този кон и по-добър от него няма, посочваме челния опит с яздене на умрели коне в по-развитите държави.

Това се случва у нас в тези напрегнати дни, в които всички се правят, че искат правителство, а всъщност реално се стягат за избори. Па един мандат, па втори, па трети, па консултации и всякакви уйдурми. То не бе дебнене по ъглите, не бе прегрупиране и опити за прецакване на коалиционни партньор.

Не ни стигна това, ами и леко разсейване от страна на ДБ доведе до изтичане на запис, изтълкуван от всеки по неговото си виждане. Пред депутатите си Христо Иванов вкратце описва кривата круша, до която са стигнали преговорите за реализирането на дадения на Нинова мандат. Прави го в зала в Народното събрание, в която е останала включена техника за пряко излъчване на заседание, което се е провалило. И какво толкова – поне обществото успя от първа ръка да разбере какво според Христо Иванов не е успяла да сколаса Нинова. Той говори и за мафия, но далеч не в смисъла, който Слави вложи в светкавичната си реакция.

Този пък прилича на Спящата принцеса, която обаче не заспива при убождане, а се събужда само от него. В гневно изявление никога непоявилият се като лидер на партия, но изказващ се като такъв заяви, че напуска преговорите. Ако някой се е обзаложил, че Слави ще намери повод да разтури седянката окончателно и да обяви коня за умрял, много е спечелил.

Колкото до Христо Иванов – нищо скандално няма в думите му, даже доста логично звучат на хора за всевъзможните бръщолевения тези дни, но може би не беше много редно това да излиза в пряк ефир. Получи се малко като във вицовете, в които съпругът се връща внезапно от командировка и всички са изненадани. От кое точно обаче да се срамува Иванов – от думите за бившия конституционен съдия Георги Марков ли? Или от това, че Тошко Йорданов т.е. Слави Трифонов го е страх да не дойде голямата бухалка? Колко от вас честно не искат да използват истинска бухалка, а не КПКОНПИ, по главите на мнозина в сградата с надписа „Съединението прави силата“? Три пъти провален парламент кой направи – и за какво последният път, хайде де „МАКЕДОНИЯЯЯ“: Кръгът „Делта хил“ и Слави Трифонов – какво сочат документите

- Advertisement -

Друго си е обаче да си говорим за Цвета: „Просто си казва, че е проста жената и си кара. Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, че понеже съм прост, не знам английски всъщност, не съм разбрал това, което ми е казал правилно…“.

Сега остава да видим дали Нинова ще спази заканата си да тупа топката до 15 август или ще ѝ се наложи да действа малко по-експедитивно. На нея изобщо не ѝ личи да е забелязала, че язди умрял кон. Напротив, от цялостното ѝ поведение личи, че е готова на всякакви консултации, които да установят, че конят не е умрял. На петорна експертиза, така да се каже. Нейните хора пък разработват методика за сравняване на различните степени на умрялост. Работни групи оглеждат всички варианти за доказване на тезата, че конят е жив и за убеждаване на обществото в това. Петорна по петорна експертиза.

От „Промяната“ пък държат на тезата как никой кон не може да е толкова умрял, че да не можем повече да го яздим. Оттам дори идват сигнали, че се проучва ситуацията дали могат да се намерят по-добре изглеждащи умрели коне.

Може би това имаше предвид Слави с намеците си за лицемерие, колкото и лицемерно да звучат те, казани точно от него – три парламента поред кой ги докара ефективно до край? Изборите са неизбежни и опитите за спечелване на време под един или друг претекст са всъщност загуба на време.

Ще-не ще, Радев трябва да побърза със служебния кон, защото по-умрял от сегашната парламентарна конфигурация няма. И колкото по-бързо слезем от него и отидем на избори, толкова по-добре. А там вече всеки да си опича акъла какво точно иска – който не е разбрал КОЙ КОЙ Е, да се заслуша в частта за лустрацията.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече