Слави сбъдна желанието на почти всички партии: Да има предсрочни избори!

0

- Advertisement -

Слави Трифонов и хората му обичат да налагат впечатлението, че са бунтари, които се движат срещу течението. Горди и самотни, откровени в говоренето и директни в действията – така виждат (и представят) себе си. В същата посока поеха и сега, след като изтече записът от сбирката на ДБ в парламента. Трифонов скочи на десните и „Промяната”, че лъжат и манипулират, за да го изкарат мафиот. И със замах разтури преговорите за кабинет с аргумента по-добре избори, отколкото „правителство на лицемерието”.

Позите и словесните изхвърляния му вършеха страхотна работа в миналото. Така беше през 2016 г., когато със своя референдум се промотира пред гражданите като борец за правда, изправил се срещу мафиотизираната политическа класа. И след това, като проби в парламента през 2021 г. – с лозунгите за „изчегъртването” на ГЕРБ от властта. За допитването всички отдавна забравиха, а партията на Бойко Борисов остава във видимо добро политическо здраве. Но Слави е тук, удържа мястото си в политиката и все така се представя в телевизията си и във фейсбук като непокорния, който изобличава и разбива задкулисните схеми на лошите политици.

Няма значение какви са мотивите на шоумена да изостави преговорите за правителство – дали са милиардите за пътното строителство, както повтаря премиерът в оставка Кирил Петков, дали е услуга към ГЕРБ и ДПС, както намекват десните, или просто нараненото му самолюбие. По повод на последното Корнелия Нинова не се стърпя и отвърна ядно „не сме в курс по психотерапия на Аз-а“. 

Най-същественото е, че като тласна страната към предсрочни избори, той удовлетвори съкровеното желание на основните политически играчи. Защото, нека да бъдем честни – истинско, функциониращо правителство в настоящата ситуация не е възможно.

На първо място, кабинет не иска „Продължаваме промяната”. В момента, в който Асен Василев върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство, той и Кирил Петков започнаха да гледат към изборите. Какво по-различно можеха да очакват в настоящия парламент, след като постигането на мнозинство продължаваше да зависи от ИТН – партията, заради която падна кабинетът „Петков”?

Затова лидерите на „Промяната” се включиха с видима неохота в консултациите,

които президентът Румен Радев организира, преди да връчи третия мандат. В разговора с държавния глава Петков постави условието си за правителство – „Промяната” да не бъде поставяна в позиция, при която да „дадем всички обществени средства на шепа хора, които да ограбват населението”. Е, той вече беше причислил към „грабителите” не само ГЕРБ и ДПС, но и ИТН. И изведнъж се оказа, че БСП и ДБ очакват „Промяната” не само да седне на една маса с хората на Трифонов, но и отново да управлява с тях!

Това постави Петков и Василев в адски неудобно положение – да избират между правителство с „мафията”, както нарекоха ИТН, или да ходят на избори. Вторият вариант изглежда по-удобен за тях, особено след като получиха тласък в рейтинга заради прогонването на руските дипломати, късането на връзките с „Газпром” и непрестанните битки с „партиите на статуквото”. Но ако бяха  отказали да преговарят за кабинет, щяха да се изложат на критики, че проявяват безотговорност към тежкото положение на страната. Лоша ситуация – ни насам, ни натам! Тогава внезапно се намеси Трифонов и с 10-минутно изявление по телевизията си разби преговорите на пух и прах. Петков и Василев се оказаха свободни да отидат на избори и което е по-важно – няма да носят нито морална, нито политическа отговорност за провала на третия мандат.

Румен Радев също трябва да почерпи шоумена.

- Advertisement -

Президентът отдавна чакаше да дойде отново неговото време. Миналата година изкара 6 месеца като фактически ръководител на изпълнителната власт и на държавата, благодарение на двете си служебни правителства. Това беше една уникална за нашата парламентарна република ситуация, която се дължеше на поредица от слаби парламенти и достигналата небивали висоти некомпетентност и безотговорност на политиците. И тогава основната роля изигра ИТН – първо отказа да състави правителство, а след това предложи толкова неприятен вариант за кабинет, че не се намери кой да го подкрепи.

Докато партиите се блъскаха с рога, Радев уверено пое кормилото на държавата. Чрез служебните правителства назначи свои хора на всички нива на изпълнителната власт и получи възможност да дирижира вътрешната и външната политика на страната. Когато обаче дойде кабинетът „Петков”, всичко това му беше отнето. Възстановяването на президентската власт минава през падането на редовното правителство и нови предсрочни избори – това е условието, за да може Радев да назначи нов служебен кабинет. Сега това условие е изпълнено, отново благодарение на Трифонов и ИТН.

Списъкът с политиците, облагодетелствани от решението на шоумена, продължава.

За ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” е очевидно –

те драпаха за избори, направиха какво ли не, за да стигнат до тях, а накрая Трифонов взе, че ги прекара по краткия път.

Печели и БСП, която водеше преговорите за третия мандат. Предварителните очаквания бяха, че Радев е обрекъл мандата, като го даде на социалистите, които двукратно се провалиха със същата задача миналата година. Сега обаче Корнелия Нинова и хората й с чиста съвест могат да кажат: „Направихме всичко възможно, но Трифонов издъни работата”.

Даже ДБ излезе с предимство от ситуацията. Грубиянският опит да бъде компрометирана десницата, като се публикува скритата й политическа сбирка, я направи симпатична на поотдръпналите й се поддръжници. Едва ли случката ще помогне на ДБ за изборите. Тук всичко е толкова динамично, че за 2 месеца до изборите куп неща още ще се случат. Историята със записа и лицемерието, което боде най-много очите на Слави, е епохална само в неговата глава. 

Какво спечели Трифонов от всичко това? На пръв поглед нищо, освен че партията му все по-малко прилича на партия. ИТН вече стана пословична с това, че е напълно непредсказуема и е в състояние да провокира кризи буквално от нищото. Дори и да успее да влезе отново в парламента, кой ще поиска такъв съюзник? Бунтарското лустро на шоумена и сценаристите му е до време. Какъв бунтар си, ако удовлетвориш цялата политическа класа, както на практика направиха те?

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече