Сагата „Семерджиев“: Невинни няма, но всички са бели и добри

0

- Advertisement -

Минаха три седмици от зверската катастрофа, при която на кръстовището пред хотел „Хемус“ в София загинаха две невинни млади жени. И това време е достатъчно черните краски да станат сиви, а след това бели. Защо не? По традиция колкото повече време минава, толкова повече се размиват границите, а уж ясните убеждения придобиват все повече нюанси.

Помните ли колко гневни бяха всички в първите дни на катастрофата, когато се разбра, че обвиняемият Георги Семерджиев има редица нарушения на правилата за движение, но срещу него не са предприети никакви мерки? Помните ли какво беше възмущението, когато се разбра, че е прокурорски свидетел и се появиха съмненията, че е пазен и се е разхождал безнаказан? Че прокуратурата е отказала да образува дело срещу него с абсурдни аргументи, че МВР не може да го издири цял месец, но след това го открива и арестува за няколко часа?

Е, всичко това е в миналото. Както винаги, когато всички не са си свършили работата, всички ще се опитат да прехвърлят вината на другия. Точно този банален филм гледаме вече близо месец. И опасенията са, че всичко ще приключи както досега – с нулев резултат.

Във вторник ръководители от МВР бяха привикани във вътрешната комисия в парламента, за да докладват пред депутатите по случая. Какво са им казали, не се разбра, защото заседанието бе закрито. Какво толкова тайно има, също не стана ясно. Но след заседанието председателят на комисията ген. Атанас Атанасов направи знаменито изказване:

В мен съмненията може да остават, но в днешното изслушване, няма данни за това да е имало чадър. Ако има такива (покровители б.р.) те не са в МВР. Кой води досъдебните производства? Прокуратурата и следствието„.

Все пак съмненията остават. Това трябва да е положително. Но вече не се говори толкова много нито дали полицайка е съдействала на Семерджиев, нито дали служители на МВР са му занесли стълба, за да се прибере у дома си. Нито дали са си миели колите безплатно на автомивката му в замяна на информация. По случая се водят дисциплинарни производства. Практиката сочи, че в МВР няма дисциплинарно наказание, което да не е отменено от съда, стига да бъде обжалвано.

Но МВР далеч не е единствената институция, която може се измъкне суха от цялата история. Да не би прокуратурата да е дала обяснение по отказа си да образува дело срещу Семерджиев през 2014 г.? Тогава прокурор решава, че мъжът „няма съзнание“, че е нарушител, защото наказателното постановление за шофиране без книжка не му било връчено. Ако е знаел, че вече е наказан, е трябвало да бъде разследван, тъй като го хващат без книжка за втори път. Но той нямал съзнание. Нищо, че законът позволява т.нар. неприсъствено връчване на наказателното постановление, когато нарушителят не може да бъде открит. Нямал съзнание. Да се чуди човек кой точно няма съзнание и за какво.

Както е редно в нашата действителност, всичко се използва за замерване с критики. Така МВР ще каже, че прокуратурата е отказала да образува дело. А прокуратурата ще каже, че полицията е забавила преписка срещу Семерджиев с година и половина. И тя вече го направи. Даже проверява защо е забавянето. Нищо, че вече се е произнасяла с отказ да образува разследване при сходни обстоятелства. И по тази преписка има наказателно постановление, което не е връчено. Но прокуратурата веднъж отказва, веднъж образува. Зависи от обстановката. Не фактическата, а обществено-политическата.

- Advertisement -

И както си му е редът, когато институциите са се омазали до ушите, трябва да се действа на едро и категорично. Да види обществеността, че държава има. МВР организира масирана акция за шофьори, употребили наркотици. Изненада! Че то било масово явление.

Прокуратурата се хвърля с целия си инструментариум да разследва и обвинява. След като години наред са спали, сега обвиненията валят. За катастрофата, за наркотиците, за фалшивата книжка, с която Семерджиев е карал. И, естествено, нито дума по темата появил ли се е първи на мястото на катастрофата виден военен прокурор, оглеждал ли е, бил ли е в периметъра на произшествието. И защо?

А политиците…Коя глупост тяхна да изтъкнеш най-напред?! Ще правят промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за шофьори-нарушители. Аман от тъп популизъм! Явно няма сила, която да им внуши, че така не става. Ако можеше със заплаха от наказание, да сложим доживотен затвор без право на замяна за минаване на червен светофар. По тяхната логика това помага. Ако беше вярно, да сме спрели досега всички престъпления.

Проблемът е, че тези хора винаги са мислели за краткосрочното си политическо бъдеще. Ако имаха желание да свършат нещо полезно, щяха да се сетят, че проблемът не е в закона, а в контрола и в прилагането му. Какво, че те заплашват 20 години затвор, ако няма кой да ти образува дело?

Така че никой да не се учудва, когато тази история се превърна в поредната банална. Е, дело срещу обвиняемия ще има. И няколко години влачене из съдебните инстанции.

Автор: Самуил Димитров

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече