Илиян Василев: Отказът от проучване и добив на нефт и газ е държавна измяна

0

- Advertisement -

И всичко, което ще се случи в следващите месеци, включително затварянето на предприятия, е на сметката на Борисов и Пеевски.

Игрите на Путин с природния газ и спирането на 80 процента от доставките по Северен поток 1, което провокира абсолютни ценови върхове като стойност – над 220 евро за МВтч, доказват две неща – пазарът на природен газ не може да бъде балансиран, и неизбежно следствие от което е че или се сменя горивото или прекъсваш производство. Защото при тези цени следва рецесия и невъзможност за потребление. И тук държавата не може да направи много, тъй като за разлика от електроенергията, няма Фонд, от който да се вземат пари и компенсират цените на природния газ.

Мрънкането в България – ама колко е скъпо, трябва да клекнем на Газпром, не можем да плащаме са не само всуе, но издават соцмислене – държавата не е длъжна и няма откъде да покрива турбуленции на пазара извън защитените потребители. Свиквайте и не мрънкайте или което е най-добре тези всички индустиалци, топлофикационни дружества да бъдат така добри да си потърсят по-евтин газ, след като Булгаргаз очевидно не може да им го достави. Включително руски, ако могат.

Няма забрана за вноса му, все пак.

Имам обаче новина за тях – не е въпрос на близост с Русия, защото близките до нея най-много страдат – да видят цените на Орбан и Вучич. Да видят че днес за Италия ще доставят с 20 процента по малко, а за Германия с 80 процента по-малко. А това са двата най-големи договори на Газпром в ЕС.

- Advertisement -

Путин води война, която губи, и това го принуждава да стига до крайности. Ако не сте разбрали, мрънкането ви само окуража агресора. А кой е виновен за липсата на диверсификация – мрънкащите да се погледнат в огледалото – от индустриалните асоциации /което ако бяха профита, щяха да настояват държавата да управлява стратегическия риск от зависимост от Москва, но не би, защото бяха част от веригата на уговорените мачове през борсата с Булгаргаз/, депутати и политици, на хранилката на Газпром.

Сега остана само едно – ограничавайте потреблението на природен газ, ако трябва спирайте производства. И питайте Николай Павлов, Бойко Борисов, Делян Добрев защо отказаха договора на Шениър за доставка на 500 милиона кубически метра втечнен природен газ по формула вързана към Хенри Хъб. ТВ момента цената на Хенри Хъб, докаран до БГ, е над пет пъти! по-ниска от цената на Ти Ти Еф – тези 220 евро на МВтч. Подобен договор сега щеше да ни постави в групата страни от ЕС, които са извън зоната на поражения на Газпром като Полша, Испания и Португалия.

По Борисово време забраниха проучването и добива на нефт и газ, забраниха вноса на втечнен природен газ от Булгаргаз /горния пример/ и сега имат наглостта да критикуват правителство под атака от Газпром и Кремъл.

Предателство е слаба дума – държавна измяна е точната. И всичко, което ще се случи в следващите месеци, включително затварянето на предприятия, е на сметката на Борисов и Пеевски.

Автор: Илиян Василев

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече