Политически и властови фарс – Пеевски е бял и добър: Спецпрокуратурата не откри данни за престъпления

0

- Advertisement -

Спецпрокуратурата не откри данни за престъпления от страна на Делян Пеевски, свързани със списъка „Магнитски“. Не че сме очаквали нещо друго – на този орган това му е работата – да повтаря при всеки повод, че Пеевски е чист като момина сълза.

Ето затова и доверието към институциите е толкова ниско – няма как да вярваме нито на такива проверки, нито на такива изводи.

Ако Пеевски беше толкова невинен, изобщо нямаше да е в този списък.

Ако пък имахме истинска прокуратура, той и сателитите му отдавна трябваше да се запознаят с правосъдието. Най-малкото заради КТБ. Пък и за всичко останало, което цял свят вижда, само родните власти никак не успяват.

В държавата на чистия Пеевски и прилежащата му прокуратура обаче няма как да се случи така, че за престъпления да има наказания. Самото изявление на спецпрокуратурата идва в сюблимен момент – на рождения ден на Пеевски. Нещо като Happy Birthday, Boss.

Таймингът беше перфектен и заради новината, че БСП реши да върне мандата и правителство няма да има. Какво по-брилянтно приключване на напъните за промяна от това да кажем, че успелият млад мъж си е все така успял и нищо не заплашва политическото му бъдеще.

Изявлението на тази точно подбрана дата буди недоумение и поради факта, че само няколко дни по-рано – на 21 юли, Гешев нищичко не каза при изслушването му в парламента. Ставало въпрос за едва ли не половин милион преписки и той не можел да каже нищо.

В крайна сметка доста бързо успя да се произнесе.

- Advertisement -

Другари, тази комедия вече е фарс.

На всички е известно, че у нас задкулисието си има държава, но превръщането на всяко действие от страна на тази държава започва да прелива чашата. Ще я докараме дотам, че с ината на същото това задкулисие да остави непокътнати Пеевски, Борисов и Гешев ще предизвика окончателно отвращение у хората. И от политиката, и от държавата, и от всичко.

Да изкараш точно Пеевски съвършено чист е наглост, която граничи с безконтролна и безмерна подигравка. Това няма как да остане неусетено от бъдещите гласоподаватели – изборите са съвсем скоро. И така спецпрокуратурата вече направи огромна услуга на политическите сили, обявили Пеевски за противник. Дори някой да се е бил отчаял, че тази кауза е пердута, сега битката ще пламне с нови сили.

Датата на избелването на Пеевски не е случайна и в друг смисъл – тя беше последният работен ден на специализираните съд и прокуратура. И едва ли някой ще отрече, че в това има символика. Много прозрачна и дори натрапчива – шефе, на изпроводяк ще направим последен жест за теб.

Структурите бяха създадени през 2010 г. и 2011 г. с промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс под благовидния претекст да се гледат бързо и точно делата срещу организирани престъпни групи. Двата органа започват работа на 3 януари 2012 г., а създаването и обезпечаването им струва на държавата над 6,4 млн. лв.

Каквото и да твърдят, че са свършили, провалът им е повече от виден – нито има наказани за корупция, нито има осъдени по мегаделата от типа на това за КТБ.

Но пък имаме един реверанс от тяхна страна към човека, станал нарицателно за корупция и лоши практики. Както и за безнаказаност.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече