Различен прочит: Борисов пак сложи капан – и сам падна в него

0

- Advertisement -

Дали “Газпром” не крие в ръкава си коз срещу България?

Офертата на Бойко Борисов към “Продължаваме промяната” за “100 процента диверсификация от “Газпром” очевидно е ловък тактически капан, който ще щракне на изборите. Неслучайно ПП се дръпна като опарена и пак го заплаши с килия.

Подобен ход бе и офертата към Слави Трифонов след априлските избори миналата година – дайте да приемем този мажоритарен вот в 2 тура, щом за това се борите. Все едно да хвърлиш на кучето пържола. И ако откаже да я яде, значи не е куче, а овца.

Капанът за газа е подобен, но има съществена разлика и тя вероятно ще изиграе лоша шега на Борисов. Тя е, че

народът желае мажоритарния вот, но не желае

скъп газ

Освен това народът е предимно русофил, а русофобите имат повече партии, отколкото избиратели. А наесен народът ще гласува, май.

Казвам “май”, защото с тези машини не е ясно. Това не би било проблем, ако народът ни бе достигнал този етап в своето развитие, че

да постави евро-атлантическите ценности над

материалните си интереси

и над заблудите на православието. Уви, според експертите той все още не е дорасъл. Част от електората гласува за ГЕРБ, защото помни, че той подари едно симпатично куче на Путин. Друга – защото преди много години беше на откриването на паметника на Живков в Правец и като кмет пусна “Ние сме на всеки километър” на площада.

Сега може да се окаже, че с добродушната си оферта за съвместно управление с ПП Борисов окончателно се отърсва от носталгичните видения. В последните дни той се присъедини към всички русофобски ходове на Киро – и прогонването на дипломатите, и премахването на ветото за Македония, и отказа от “Газпром”, и така нататък. И чудното е, че ПП пада от власт, ИТН се свива под бариерата, ДБ едвам мърда, но ГЕРБ изобщо не покачва резултатите според наличната социология. Напротив, даже леко се свива.

Самият израз “100 процента диверсификация от “Газпром” показва, че авторът нещо е гузен. “Диверсификация” ще рече разнообразяване. А “Газпром” не се разнообразява, той се изключва съвсем. Дърпа му се шалтерът. Когато политиците така променят смисъла на думите, значи нещо лъжат.

Това е един от признаците за упадъка

на партиите

Вярно е, че ГЕРБ оцеля на върха доста години, но това не значи, че е неподвластен на ерозията. През 2009 г. той взе цели 117 мандата с 40 на сто от вота. Тогавашната “Синя коалиция” получи само 15 мандата с едва 6,76 на сто. Но ГЕРБ направи правителство на малцинството, което де факто бе коалиция със “Синята коалиция” и т. нар. кръг “Капитал”.

И стана, като да излееш един леген в едно канче. Хората очакваха едно, получиха друго. Затова на изборите през 2013 г. ГЕРБ взе едва 20 на сто от вота. Още тогава част от избирателите останаха с усещането, че това не е същата партия, за която гласуваха през 2009 година.

- Advertisement -

Разбира се, на изборите играят и много други фактори – как си управлявал, имаш ли харвардска диплома, коя е Мата Хари, и така нататък, и така нататък. Но все пак има едни рамкиращи, подсъзнателни дадености. Тъмносините градски идеи владеят около 10 на сто от вота. Ако ГЕРБ продължава да се прави на такъв, рискува да попадне в тъмносинята дядова ръкавичка, където и без това е пренаселено.

В международната ориентация на ГЕРБ също настъпи радикално изменение. Тази партия възникна с помощта на германските консервативни фондации и вярно следваше указанията на Меркел, която си гостуваше с Путин и изгради “Северен поток 2”. Днес “Северен поток 2” е спрян и Германия е почти във война с Москва, макар че продължава да точи газ, доколкото може. Новите указания на Берлин към ГЕРБ са ясни – не слушайте нас, слушайте Вашингтон.

Германската разновидност на евроатлантизма е замразена засега.

Всичко ще се реши на бойното поле в Украйна. Ако победи евроатлантизмът – ще има и евтин газ.

Ако се проточи, ще зъзнете

Тук аз няма да навлизам в темата кой газ е по-евтин и по-сигурен – има си експерти, които лъжат 100 пъти по-компетентно от мен. Напоследък те жонглират по телевизиите с поне по 10 различни цени за едни и същи източници на доставките. Любим похват на спорещите експерти е да съпоставят своите нетни цени с брутните цени на своя опонент, така че винаги да са прави.

На това отгоре всички договори, които България е подписала и се кани да подпише, са строго засекретени и човек няма как да провери кой лъже повече. Засекретиха и заседанията за газа в парламента. Какво толкова крият?

Каквото и да крият, то може да изскочи между днес и октомври. Един пример – а

дали “Газпром” няма да ни принуди да платим

количествата газ, които отказахме?

Няма да ни е за първи път – нали вече платихме общо около 3 неизползвани ядрени реактора.

Според ПП с искането си да се плаща в рубли “Газпром” е развалил договора едностранно. Аз често следя дискусиите по руските телевизии и вече 2 пъти забелязвам, че според едни техни експерти в договора с България било залегнало и плащане с рубли. Ами ако това се окаже истина? Ако гръмне преди изборите?

Ако е истина и ако гръмне, ПП ще плати цената. Но заедно с нея ще я плати и ГЕРБ. Не само защото неин министър е сключил договора, а защото Бойко Борисов току-що предложи на ПП да продължат ръка за ръка и след изборите.

Добре, но ако ПП и ГЕРБ ще крачат заедно, а БСП и ДБ са в кърпа вързани, кой ще е опозиция? За кого да гласуват хората, които ще мръзнат през зимата?

Само едно ще ги стопли – нови избори през февруари. Студеният дом прави добре отоплените избирателни секции особено привлекателни.

Автор: Валери Найденов

Източник: „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече