Възможно ли е машините за гласуване да бъдат манипулирани?

0

- Advertisement -

Изпълнителният директор на „Сиела Норма“ адв. Веселин Тодоров е на мнение, че машините за гласуване се съхраняват на най-доброто възможно място.

„Държавата може да направи свой склад, но може да потърси и по-евтин частен склад. Ние не сме намерили. Складът е сертифициран по всички стандарти за сигурност. Жандармерията непрекъснато също го охранява. Частната охрана и жандармерията гарантират 100% неприкосновеност. Трябва да влезеш в много тежък заговор, за да направиш нещо. Не възразявам да се търсят по-добри решения“, коментира той.

По думите на Тодоров държавата е опропастила всичко, с което се е захванала. Но в случая може да преговаря за по-добри условия и цени. 

„По-добре е нормален капитализъм, отколкото държавен капитализъм или комунизъм“, изтъкна гостът в студиото.

110 хил. лв. месечно е наемът за съхранение на машините. Тодоров посочи пред Bulgaria ON AIR, че когато машините не са в движение, би могло наемът да струва доста по-евтино. И предположи, че не всеки месец се плаща тази голяма сума от ЦИК.

- Advertisement -

„Начинът, по който са направени машините и методиката, по която се работи, дават много добри гаранции – в пъти по-големи от хартиеното гласуване. Машините може да бъдат достъпени единствено през USB порта. Практически е невъзможно да бъдат манипулирани. В склада не може да се направи нищо негативно. Досега не е имало разминаване между протокола от машината и ръчното преброяване на разписките. Разминаванията са нищожни“, обясни Тодоров.

Наличните машини са над 12 800, като част от тях са повредени. Преди последния тур на президентските избори те са били малко под 600. ЦИК е започнала разговори със „Сиела Норма“ за профилактика на машините. Фабричните дефекти ще бъдат отстранени напълно безплатно, гарантира Тодоров.

Според него може с промяна в закона да се премахне хартиеното гласуване и в най-малките секции. Трябвало да се помисли и за оптимизиране на секциите в големите градове – по-малко секции с повече машини във всяка от тях.

„Може би нечии симпатизанти са по-некомпетентни. За нас вариантът да има паралелно гласуване също е приемлив. Може и нищо да не оскъпи, да не струва нито стотинка повече. В България в склада не остава почти нищо (бел. ред. – машини за гласуване), остават бройки за обучение и презентиране“, заяви Тодоров.

Той се надява процедурите по организиране на вота да стартират най-късно до края на август.

Източник: standartnews.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече