Различен прочит: Радев стори невъзможното – от лъв на джунглата превърна Борисов в мъркащо за нова власт коте

0

- Advertisement -

Забавно е да се наблюдава как вечно правите умнокрасиви съсловия са взели на мушка любимия си довчера Румен Радев. Ако нещата се задълбочат, почти сигурно в новия парламент ще видим инициатива за импийчмънт. Вече върви подписка в социалните мрежи.

В контекста на тази вражда е хубаво да се запълни една медийна празнина – да се направи равносметка кой е новият властелин в българската политика, побеждаващ всички. Кой е силният, чийто качества го правят №1. Това е именно Радев, а отношенията му с жълтопаветниците са просто детайл. Но пък ситуацията показва с кого точно си имат работа.

След 2009 г. политическият властелин в България бе Бойко Борисов. Дори паднал от власт (2013 г), завръщането му предстоеше. 

Мразен от враговете си, те се коалираха с него (умнокрасивите). 

От 2020 г. обаче като безспорен №1 се утвърди Радев. През това време той:

√ Справи се с Бойко Борисов. Нито в началото на 2020 г., когато свали доверието от кабинета на ГЕРБ, още по-малко след пет месеца, когато Гешев влезе в президентството, се предполагаше негов успех. Но именно Радев детронира Борисов, който почти три петилетки не помръдваше. До 2020 г. свалянето на новия бай Тошо не бе просто дежурното занимание на карикатурни активни борци. То бе и химера, защото лидерът на ГЕРБ наистина бе съсредоточил цялата власт в себе си – непоклатим. 

Но Радев стори невъзможното. От лъв на джунглата, Борисов се превърна в мъркащо за нова власт коте.  Много фактори повлияха, но копието държеше президентът.

√ Смятаният дотогава и сега за руска матрьошка Радев влезе в легална и показна колаборация с американците. Стана ясно, че той може да играе с тях. При това много добре. В момента изглежда започват активни игри с руснаците. Другият български политик, който се справя(ше) на двата най-важни стана, бе Борисов. Може би затова никой не може да се вреди сред тях. А това показва наличие на усет, комбинативност, политически интелект.

- Advertisement -

√ Нито един български политик до момента не бе успявал да обедини искрено социалистическия и жълтопаветния електорат. Стори го Радев, което помогна за преизбирането му през 2021 г. Дължи се отново на гореизброените качества.

√ Радев не просто свали ГЕРБ. Той и чегърташе ГЕРБ. Сега се чувства силен да чегърта и „промяната“. Миналата есен изглеждаше, че Кирил Петков се е покатерил на раменете му. 

Бе обратното – Радев използва Петков. Лансира го за радост на САЩ и площадната общност, после веднага взе да се разграничава. При това отново успешно.

√ Каквото и както да правеше Радев през всичките години на мандатите си, той не се превърна в марионетка на ДПС. Не бе жалък партиен придатък като Плевнелиев. Не се подмазваше като Първанов на Борисов. Не загуби нарисувани избори като Стоянов.

„Зеленият чорап“ въобще не се оказа праволинеен, уставен, а с това уязвим. „Фуражката“ скри шапката на всички, които си мислеха, че ще му дърпат конците. Особено на Корнелия Нинова. Когато трябваше бе с тях, когато не – не.
В настоящата ситуация са два интересните момента. Първият се отнася до БСП: Изцяло от Радев зависи ще бъде ли потопена партията. Удавянето е сигурно, ако един път на седмица до изборите новият министър на икономиката вади по една сделка за износ на оръжие от времето на Нинова. Фактът, че бе сложен на поста уволнен от нея бивш шеф на ВМЗ – Сопот, не само анонсира събитията. 

Но е и показна демонстрация на президента  – силен е, не му пука.

Действа остро, фронтално.  Вторият момент е по-важен, като се онагледява с първия: ако на страната й предстоят поредица от кратки коалиции (най-вероятното бъдеще), всяко едно редовно правителство следва да внимава с Радев, защото ще бъде сменено от служебно. То не бива да воюва с президента, иначе той ще му разрови бакиите. Най-добре е да го слуша. 
Най-добре е всички да слушат президента, щом през 6 месеца ще идва негова власт. Всичко това още повече превръща Радев в №1, правейки негови заложници всички в българската политика. Наблюдателите подценяват ИТН. Тоест недостатъчно анализират нейната роля през последната година.  На два пъти миналото лято ИТН не опита да състави свое правителство, третия път сега развали действащото – все разчиствайки път на кабинет на Радев. 

Междувременно го и уреди с министър на външните работи. Сега, когато всички са врагове на президента, само ИТН не е. Тя се държи близо до тезите и посланията му. Възможно е именно това да спаси ИТН от масово пророкуваната й политическа смърт. Всеки Ахил обаче си има пета. Огромната част от българите  харесват президента, но той вече си няма площадна агитка. „Градската десница“ вика срещу него, БСП няма да закара автобуси за подкрепа. А площадът като инструмент за въздействие в българската политика не бива да бъде подценяван –  самият Радев го ползва преди 2 години.

В момента с тишината на мъдрец Борисов сваля оръжията срещу държавния глава. Прави го, за да не помпа топката на ПП. После надцакването между двамата ще продължи, като победата ще зависи от текущата форма на играча. А умнокрасивите ще си викат, но на никого няма да пречат.

Автор: Искрен Вълчев

Източник: „Гласове“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече