Различен прочит: ЕС всъщност е една олигархия – нужни са реформи и нови рамки

0

- Advertisement -

Германският „Ди Велт“ публикува гост-коментар на полския премиер Матеуш Моравецки. Представяме Ви го със съкращения:

Войната в Украйна извади на бял свят истината за Русия. Всички, които отказваха да видят, че държавата на Путин се води от империалистични интереси, сега трябва да признаят, че в Русия отново са взели връх демоните на 19 и 20 век: национализмът, колониализмът и тоталитаризмът. Войната в Украйна обаче показа и истината за Европа: много европейски лидери се хванаха на въдицата на Владимир Путин и сега са шокирани, пише в началото на статията си полският министър-председател.

„По отношение на Русия имаме по-голям опит“

По-нататък той казва, че през последните почти две десетилетия Русия бавно е възстановявала империалистичните си амбиции – под погледа на Запада, когото той обвинява, че е изпаднал в нещо като „геополитически сън“ и не е чувал гласа на истината, на който от години говори Полша. Полша може и да няма някакъв монопол над истината, но по отношение на Русия ние просто имаме много по-голям опит от другите, пише в коментара си Моравецки.

По-нататък той припомня за предупреждението на бившия президент Лех Качински, който преди години каза, че Русия няма да спре при Грузия, а ще иска още и още. Този глас също не беше чут, добавя полският премиер. Според него това, че полският глас постоянно бива игнориран, е само още един пример за големия проблем, с който ЕС се бори: равноправието на отделните страни членки е само декларативно. Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция тежат повече, отколкото тези на всички други държави. На този фон Моравецки прави следния извод: „Днес ЕС представлява една формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силният притежава властта.“ Към това се добавя и фактът, че силните допускат грешки и са неспособни да приемат критики отвън, пише още министър-председателят.

- Advertisement -

Моравецки посочва грешките на Германия

Като пример за грешни позиции, отстоявани от Германия, той посочва „Северен поток-2“, предложението на германското председателство на ЕС за среща а върха ЕС-Русия, механизма за разпределение на мигрантите в Общността, използвани от Путин и Лукшенко като средство за натиск в една хибридна война срещу ЕС. И не на последно място: ако Европа доставяше на Украйна оръжие в същия обем и със същата скорост, както Германия, войната отдавна да е приключила с абсолютна победа за Русия. А Русия, окуражена от слабостта на противниците си, щеше да продължи и по-нататък, посочва още Моравецки.

Да си го кажем открито: сегашният ред в Европейския съюз не ни предпазва достатъчно от външен империализъм. Обратното дори: институциите и действията на ЕС, който се изкушава да доминира над по-слабите, са уязвими на инфилтрация на руски империализъм, предупреждава Моравецки и призовава за извършване на дълбока реформа, за да могат общото благо и равенството в Общността да станат отново водещи европейски принципи, предаде „Дойче веле„.

Днешната ситуация ни принуждава да мислим в други рамки. Трябва да имаме куража да си признаем, че в Ковид пандемията и при продължаващата война ЕС не функционира така, както би трябвало да функционира. А проблемът не е в това, че вървим бавно по пътя към повече интеграция. Проблемът е в самия път – той е грешен. И вместо да правим две крачки напред, понякога е разумно да се направи и една назад, за да оценим ситуацията от по-голяма дистанция, пише още в гост-коментара си за „Ди Велт“ полският премиер Матеуш Моравецки.

Източник: “Дойче веле”

*Заглавието е на Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече