Удобните виновни: България е губила всичките си „войни“ срещу мафията – ще загуби и тази

0

- Advertisement -

Ден за траур, бдение със свещи, порой съболезнования, речи на държавници, люти закани от типа на как „виновните ще бъдат наказани с цялата строгост на закона“: това са условните рефлекси на властта при трагичен инцидент. Този неписан протокол бе спазен и след гибелта на двама полицаи в Бургас. Патрулната кола, в която бяха, беше пометена от движещ се с висока скорост автобус, пълен с нелегално минали границата жени и деца от Сирия.

По този повод президентското ръководство на МВР, служебният министър Иван Демерджиев, обяви война на каналджиите. По данни на МВР трафикът през България на мигранти за периода януари-юли 2022 се е увеличил 2,1 пъти спрямо същия период на 2021, достигайки 7630 души. От тях само 834 са задържани при нелегалното си влизане, 1053 – на излизане, а незаконно пребиваващите, скрити на различни адреси, са били 5743. И това са само тези, които МВР е установило, в действителност броят им е по-голям.

Как се пази границата

Българската държава е губила всичките си „войни“ срещу организираната престъпност. Ще загуби и тази. В тези битки няма нищо друго освен пушечно месо, една-две оставки и непропорционални на усилията медийни активности, в които реченото се приема за сторено.

Не са нужни специални дедуктивни умения, за да се направи анализ на риска на базата данни за голям брой случаи на нелегални пресичания на границата с Турция в югоизточната част – в Бургаска област, включваща и голяма част от Странджа. Районът там е най-труден за наблюдение поради пресечения планински терен и не навсякъде е покрит със сигнално-охранителни системи. Въпросът е кога вътрешният министър казва истината за оградата по границата с Турция. Дали когато на 5 август я инспектира и заяви, че е в добро техническо състояние, съоръженията са изправни, наличните сили се справят и поводи за притеснения няма? Или три седмици по-късно пред bTV, обявявайки, че философията за пазене на границата е остаряла, разчита основно на жива сила и лично видял как оградата се преодолява със стълба за няколко минути? Тази практика от години е известна на жителите на пограничните села, които разказват за трафиканти със стълби и ножици.

Окаяното състояние на оградата, чието строителство започна през 2013 година при кабинета „Орешарски“, бе показано в специално видео от МВР през октомври м.г., когато начело на ведомството бе Бойко Рашков. В края на 2021 година МВР получи 5 млн. лева за ремонта ѝ, а служебното правителство отпуска сега още 1.5 милиона лева. Милиони са харчени и преди това, но оградата е карикатура на преградно съоръжение.

Наред с това МВР, което я стопанисва от м.г., не споменава в какво състояние е интегрираната система за наблюдение – нейните камери, сензори, координационните центрове, където се обработват данните, и др. Последната обществена поръчка за системата е от 2020 година – 10 млн. лева без ДДС.

И макар че България има бодлива тел на границата си с Турция, а Гърция стена, нелегалните мигранти минават и през двете. Защото корупцията е най-голямата врата.

Битки срещу… пешки

- Advertisement -

Тези дни служебният кабинет разпореди към командированите на границата полицаи, които са около 830, да се присъединят и триста военни – за подсилване на охраната. Увеличеният брой пазители е прах в очите на обществото. Спирането на тока и преминаване на групи, когато на смяна са определени патрули, няма да престане.

От трафика на каптагон по време на тоталитарната държава до ден днешен, когато през границите се прехвърлят хора, дрога, валута и акцизни стоки, няма канал, който да работи без съучастието на полицаи и хора от службите и чадър на по-високо от средно ниво. Пред различни медии Демерджиев обяснява, че няма данни да е осигуряван „чадър“ на този автобус (в Бургас, б.а.), но има информация, че полицаи пропускат мигранти на границата. Дори съобщи, че още преди две седмици бил възложил да се работи по разкриване на служители, основно от Гранична полиция, замесени в каналджийство, и обеща да бъдат изправени пред съда. Такива хора има до средно ръководно ниво, ограничи обхвата служебният министър, оневинявайки по този начин висшето ръководство. Как ли е установено нивото – проверявали са и по-нагоре, но не са открили нищо, или изобщо не са проверявали?

Удобните виновни

Сумите при трафика на мигранти варират между 2000-2500 евро. Едва ли представящият се за 15-годишен Омар, шофирал автобуса в Бургас, 18-годишният му съучастник Ахмад и соченият за мозък на операцията 49-годишен Абдуллах са единствените получатели на онези най-малко 90 000 евро от хората в автобуса. За да се установи докъде да стигали подкупите, някой от тримата сирийци трябва да проговори – ако не се страхува от „възмездие“ в ареста. Към момента те изглеждат удобните виновни – мигранти, араби, мюсюлмани. Така се замитат въпросите за квалификацията на полицаите, уместността на действията на двамата загинали служители на реда, инструкциите, които са получили, и отговорността на началниците им в Бургас.

Извън полезрението остават и други теми като например ефективността на службите. Имат ли информация какво става в общности от мигранти, които не са интегрирани – като Омар например, но благодарение на хуманитарния си статут се придвижват свободно. За такъв статут е необходимо становище на ДАНС.

МВР не е известно с практиката да си почиства къщичката – ако някой от „своите“ се провини, в повечето случаи ги преназначават. (Така и не се разбра как през 2016 каналджия спечели обществена поръчка на „Гранична полиция“ за превоз на бежанци.) До отстраняване се стига по-често заради политически натиск, отколкото поради нарушения. На всеки министър на вътрешните работи са носени папки с доказателства за участие на полицаи в бизнеси с дрога, проституция, крадени коли, но какво от това? Страх, лоялност, зависимости, нежелание да е на нож с подчинените си – това затваря усти… Освен че не е признало за корупция, откакто е започнала мигрантската вълна, МВР не е потвърдило и за издевателствата – побои и грабежи, извършвани от гранични полицаи над имигранти на границата, въпреки много свидетелства.

В безсмислените „войни“, които МВР води – както срещу дрогираните шофьори, така и срещу каналджиите, жертва падат само пешките. Винаги ще се намери някой Омар или Ахмед да понесе цялата строгост на закона. Ченгетата, които държат “чадъра”, ще продължат да работят с друг Омар. А техни колеги всяка година искат едно и също – увеличение на заплатите в МВР.

Автор: Емилия Милчева

Източник: „Дойче веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече