Внушаване на страх или реална опасност: При авария в Запорожката АЕЦ радиацията ще обхване и България

0

- Advertisement -

В случай на авария в окупираната от руските нашественици Запорожка атомна електроцентрала радиоактивното замърсяване ще засегне първо южната част на Украйна, включително Крим, а след това ще се премести към територията на Турция, Гърция, България, Молдова и Румъния. Това сочи проучването на Ukrhydrometcenter, публикувано в „Украинска правда“, цитирано от 24 часа

„Резултатът от моделирането на условната емисия на AЕЦ с начало 17:33 (Киев) на 04.09.2022 г. и с продължителност 15 часа показва, че въздушните маси на 4 септември могат да пренасят емисиите на АЕЦ на юг над територията на Запорожка и Херсонска области и цялата територия на временно окупирания Крим“, гласи публикацията.

„След преминаване над Черно море въздушните маси ще започнат да се придвижват на запад към територията на Турция, Гърция, България, Молдова и Румъния. Извършена е симулация на движението на атмосферни масови носители на емисии от АЕЦ при условна радиационна авария в рамките на 72 часа на базата на глобалната прогноза за времето.“ Учените също симулираха подобни „аварии“ в Южноукраинската АЕЦ, АЕЦ „Ривне“ и АЕЦ „Хмелницки“.  Отбелязва се, че радиационната обстановка в зоната за наблюдение на АЕЦ от 4 август до 5 септември 2022 г. остава стабилна.

- Advertisement -

Русия в началото на нашествието си превзе атомната електроцентрала в Чернобил, а на 4 март превзе атомната електроцентрала в Запорожие, създавайки рискове от радиационна катастрофа.

В средата на март нашествениците взривиха част от боеприпасите на територията на ЗАЕЦ. На 15 юли украинският „Енергоатом“ съобщи, че руснаците инсталират ракетни системи на територията на АЕЦ, от които обстрелват района на Никопол.

На 1 септември в Запорожката АЕЦ в окупирания Енергодар пристигна мисия на Международната агенция по атомна енергия. На следващия ден генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси потвърди, че след приключване на мисията двама представители на организацията ще останат в Запорожката атомна електроцентрала.

На 5 септември четирима от шестимата участници в мисията на МААЕ приключиха работата си и напуснаха територията на Запорожката АЕЦ, двама представители на организацията останаха на станцията, предават от zashtoto.

На 5 септември в резултат на пожар, възникнал поради руски обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, последната линия, свързваща станцията с украинската енергийна система, беше прекъсната, припомни още „Украинска правда“.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече