Проф.Ханке: Политиките на Петков-Василев гарантират българска икономическа катастрофа

0

- Advertisement -

Бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке даде специално интервю за Епицентър.бг пред репортера ни Кремена Кръстева.

- Advertisement -


– Проф. Ханке, как се развива българската икономика на фона на прогнозите за глобална рецесия?

– Европа, по настояване на Велика сила – Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила – Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителна икономическа криза тази зима и след това. Всъщност малцина на политически властови позиции в Европа и другаде разбират как работят пазарите. Ето защо те не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят много по-трудно, отколкото повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа.

– Как според Вас да ограничим инфлацията у нас?

– Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия. Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както направи Турция.

– България има втория най-нисък външен дълг след Естония в ЕС, все пак виждате ли риск този показател значително да се повиши, дългът рязко да нарасне?

– Благодарение на валутния борд на България, единствената посткомунистическа българска институция, която работи добре, дългът на България е нисък и добре контролиран. Докато валутният борд е в сила, въпреки че нивата на дълга може да се повишат малко, те ще останат „контролирани“. Това ме навежда на една сериозна заплаха, пред която е изправена България. Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, като преминат към еврото. Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания. Съвсем наскоро Атанас Пеканов дори каза, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. Твърдението на Пеканов е голословно и абсурдно. Интересното е, че българското общество изглежда знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазване на валутния борд и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.

– В момента Европа изпитва силен недостиг на газ. Къде е решението на този въпрос според Вас?

– Единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

– Откроявате ли победител и губещ на този етап във войната в Украйна?

– Няма да има победители във войната. Колкото по-скоро може да бъде постигнат договорен мир, толкова повече щетите ще бъдат смекчени. За съжаление светът не разполага с талантливи дипломати, които да преговарят за мир. Нямаме Талейран.

Източник: „Епизентър.бг“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече