Различен прочит: „Калните номера“ от пороите в Карловско

0

- Advertisement -

И точно в този момент вдигни поглед от лаптопа, защото през входната врата нахлува кална вода, която вече залива краката ти. Няма къде да излезеш, защото водата приижда – кална и влачеща какво ли не. Прозорец не можеш да отвориш и освен да бягаш към горен етаж или към покрива, друго спасение нямаш.

Ето това може да се случи на всеки, обитаващ приземен или първи етаж на къща – в което и да е село и в който и да е град. Никой не е застрахован, защото на практика във всички региони сме имали бедствие като случилото се в Карлово и околните села.

И именно защото никой не е застрахован, в подобни бедствени ситуации е най-добре да се държим като нормални хора и да си помагаме. Какво видяхме обаче? По някаква случайност празникът на Съединението съвпадна с най-голямата офанзива по разчистване на наводнените села. И в тях се озоваха министри и политици.

Местните реагираха различно, но странното е, че техните реакции към Гълъб Донев и към дошлите на място министри не бяха нито тиражирани, нито коментирани в социалните мрежи. Единствено отиването на Кирил Петков беше изтълкувано като пиар, а разпространените видеа бяха само с негативно реагирали хора.

Защо е така?

Първо, защото сме свикнали да търсим зла умисъл у всеки политик и винаги го подозираме, че си прави пиар на гърба на човешката трагедия. Може би в повечето случаи е така. Помним как Белязалият цяло десетилетие изникваше на кръгъл час от Фейса с повод и без повод и обещаваше какво ли не, особено на бедстващи по някаква причина хора.

И точно в неговите три мандата дървената мафия процъфтя. Него и ДПС ги свързва здрава червена нишка. Може да се спори дали е все още червена, но че са свързани …

- Advertisement -

Борисов и подопечните му министри, а и кметове, си затваряха очите години наред за безразборната сеч и за дивашката търговия с безценните ни гори. Какви ли не подписки се организираха, какви ли не сигнали се пращаха – прокуратурата нищичко не видя, както винаги. То и в момента за нея всичко е окей. И сигурно е така – документите щом са наред, другото е почти недоказуемо.

Докато нормалните хора търсеха начини да помогнат на карловци, организираха се в доброволчески групи, пращаха помощи или пари – всеки според възможностите си, какво чухме от трикратния премиер? Борисов изобщо не се появи да каже каквото и да било – защо? И ако на Кирил Петков селяните само му се скараха, какво щеше да е при поява на Борисов, ако снима някой извън кръга му?

Петков и другите от „Промяната“ вероятно наистина са искали да помогнат. Да, кампания е, избори идат и всяко действие може да се изтълкува превратно. Но пък как да тълкуваме бездействието? Къде останаха младежите, с които Борисов толкова се гордее в битката срещу несправедливата промяна?

Нещата са твърде прости – кметът на Карлово не е от ГЕРБ, а от СДС – Емил Кабаиванов. И понеже срещу него се водят дела, Борисов хич не иска да застане за селфи до него, макар да са коалиционни партньори. По принцип. А на практика всеки гледа себе си. Най-вече – да не влезе внезапно в пандиза, че не се знае тия шашавите харвардци на какво са способни.

И по тази причина Кирил Петков е лош, снимат го и го нападат с най-просташки прийоми и всеки, който е гледал въпросното видео, е разчел един специфичен почерк. Една неповторима тоналност – фина, интелигентна и държавостроителна.

Тези кални номера са по-кални и от пороя, влачил коли и дървета из потрошените села. И ако с пороите няма как изцяло да се справим, то с калните похвати имаме шанс и той е на 2 октомври.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече