Битка за над 30 млн. лева? Или как АЕЦ „Козлодуй“ се храни

0

- Advertisement -

Когато говорим за АЕЦ „Козлодуй“, значи става въпрос за много пари. Особено сега, когато цената на електроенергията бие рекорд след рекорд. Но не за ток ще си говорим, а за храна. Кой храни служителите на атомната ни централа?


Предвид големия залог на Обществената поръчка (ОП)– става въпрос за преди около и отнесено към днес над 30 млн. лева, интересите са много. Но в крайна сметка в основния казус, който намира и своя спор в различни институции, включително и Районна прокуратура Враца, са две фирми – „Сейл груп“ и „Парти фууд“.

Историята накратко
Установено е, че във времето са били сключвани три броя договора с предмет „Производство и предоставяне на безплатна храна на работещите на площадката на „АЕЦ- Козлодуй“ ЕАД, съгласно Наредба №11/21.12.2005 г.“
Първият от тях е от 2015 година и е сключен с изпълнителя „Парти Фууд“ – Смолян. Посоченият договор – с бюджет 29.4 млн. лева без ДДС, е бил със срок на действие от три календарни години, считано от 1 октомври 2015 г. Условие в договора е, че той е валиден при две опции – или изтичане на срока от 3 години, или при достигане на максимално допустимата стойност на всички плащания по него. (б.р. – ако има увеличение на продуктите и така респективно цената на изхранването се оскъпява).

С доклад от 2017 г. от директора на дирекция „Икономика и финанси“ при „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е направен извод, че максимално допустимата стойност се очаква да достигне пределната си стойност преди изтичане на договорения срок. Във връзка с доклада и отразените в него изводи е направена обосновка за стартиране на нова процедура за възлагане на ОП. Интересното по принцип при възлагането на тази ОП е това, че видът ѝ е „договаряне с предварителна покана за участие“. Тоест, избират се фирми. Канят се за участие фирми, а не е кандидатстване на общо основание. Пращат се покани до 5 фирми, но се стига до реални разговори с две от тях – „Сейл Груп” и „Парти Фууд”. От отпадналите кандидати на първия етап не са обжалвали процедурата.

Принципно при организирането ОП за големи суми винаги се проявяват съмнения защо не се обявена открита обществена поръчка, а се прави подбор по преценка на ръководството на централата?

Към онзи момент „Парти фууд“ е фирмата, която доставя храната с договора си от 2015 г., който се прогнозира да изтече по-рано, поради достигане на пределната сума в договора.

- Advertisement -

В крайна сметка през април 2018 г. с минимална преднина за победител в надпреварата е определена „Сейл груп“. С протокол № 3/23.04.2018 г., комисията по избор е класирала „Сейл Груп”, без отбелязани особени мнения, като са приели , че те са направили най-добрата оферта. На 24.04.2018 г. протоколът е утвърден от зам.-изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД. В доклада от 23.04.2018 г. са описани резултатите от работата на комисията, която е предложила на възложителя да сключи договор с „Сейл Груп”.

Сключен е договор №880000012 от 14.06.2018 г. Срокът на изпълнение дейностите заложени в него е три години от стартирането им или pecпективно до достигане максимално допустимата обща стойност на всички плащания от възложителя за дейностите – 29 445 065 лв. без ДДС – което от двете събития настъпи по-рано.

„Парти фууд“ подава жалба (май 2018 г.) в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а едно от основните съмнения е, че „Сейл груп“ не покрива критериите на АЕЦ-а – а именно фирмата да има опит и да е извършвала изхранване на поне 1500 души едновременно в последните три години. Това е точка от общите изисквания за участие в ОП.

Сключването на спогодба!
След като „Парти фууд“ пуска жалба и оспорва класирането, ръководството на АЕЦ-а предявява претенции към фирмата за неизпълнение на актуалния ѝ към момента договор за доставка на храна. Става въпрос за санкция, която е в размер на 10% от цялата стойност на договора. Това прави над 2 млн. лева, а парите директно започват да се удържат от месечните плащания, които централата трябва да прави за изхранването.

Така се стига до 4 юни 2018 г., когато е била подписана спогодба между АЕЦ „Козлодуй“ и „Парти фууд“. С нея държавното дружество се задължава да отмени искането си за неустойка и да заплати удържаните вече пари, ако частната компания изтегли жалбата си от КЗК. Така и става. За да се стигне до спогодбата е налице правно становище до Съвета на директорите (СД) на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД от страна на външна адвокатска кантора, налице е и решение от СД на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, с което на изпълнителния директор е възложено да изиска разрешение от „БЕХ” ЕАД – за сключване на спогодба в съответствие с устава на дружеството.

СД на „БЕХ” ЕАД дава такова разрешение да се сключи спогодбата, „с цел осигуряване на непрекъсваемост на процеса по производството, предоставяне на безплатна храна на работниците и служителите на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД“.
Реално АЕЦ „Козлодуй“ се отказва от санкцията и глобата, за да сключи договор с друга фирма. Именно тази спогодба е определена и от Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) като увреждаща интересите на дружеството. Също така според АДФИ избраният победител „Сейл груп“, заради когото атомната централа опрощава глобата на „Парти фууд“, въобще не отговаря на изискванията.

От АДФИ посочват като причина именно липсата на доказан опит в изхранването на поне 1500 души едновременно, което е задължително условие за изпълнението на поръчката. „Сейл груп“ е предоставила документи за изпълнен такъв договор с „Мини Марица-изток“ от октомври 2014 г. до октомври 2015 г., но при извършените проверки се разбира, че според проверяващите става въпрос „за невярно или неточно представяне на данни“.

Респективно това е може да е и сигнал за нарушение. Санкции обаче няма.

Договорът със „Сейл груп“ е изпълнен към март тази година, а изплатените суми по него са почти 30 млн. лв. без ДДС. Към момента нов договор за доставка на храна на АЕЦ „Козлодуй“ не е сключен. Поръчка за тази цел е била обявена в началото на 2021 г. с бюджет над 31.2 млн. лв. без ДДС, но в края на миналата година е била прекратена, защото „започва ремонт на столовите в централата“. Вместо готова храна, в този период на служителите се предоставят ваучери.

По темата има писано и в други медии, но дали картината е описана хронологично правилно…

С казуса се занимава и Районна прокуратура Враца, но, отнесено към 18 август, отказва да образува досъдебно производство, защото няма данни за извършено престъпление (б.р – ФАКТИ разполага с отказа на прокурор Любен Владинов). Решението на Районна прокуратура Враца може да се обжалва. Така че сагата може и да продължи.

Автор: Калин Каменов

Източник: Fakti.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече