Въпрос за оцеляване: Кой пръв ще остане без снаряди в Украйна – Русия или НАТО?

0

- Advertisement -

Чешкото издание dnes.cz цитира доклад на тяхното разузнаване, че Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея. Оказва се, че руският военнопромишлен комплекс няма време да задоволи нуждите на фронта. А европейският министър на външните работи и сигурността Жозеп Борел призна, че европейските оръжейни запаси са „почти изчерпани“.

Това не е само европейски проблем. Представители на Пентагона казаха пред Wall Street Journal, че запасите от артилерийски боеприпаси с калибър 155 милиметра – основният снаряд за артилерията – са „неблагоприятно ниски“. Ситуацията не е критична, само защото САЩ в момента не водят война. Изданието твърди, че това предизвиква безпокойство в Пентагона.

Не за първи път от началото на военните действия в Украйна чуваме, че има недостиг на един или друг вид оръжие. В края на април и началото на май стана известно, че Съединените щати не са в състояние да произведат ПТРК Javelin толкова бързо, колкото е необходимо на украинците на бойното поле. Анализаторите твърдяха, че страните от НАТО са на път да ги изчерпят дори за собствената си защита. Редица държави, като Германия, оправдаха забавянето на доставките на други оръжия.

На свой ред руснаците напоследък започнаха да внасят дронове от Иран, макар и с лошо качество. Не е напълно ясно как стоят нещата с останалата техника: данните за загубите на голям брой танкове са потвърдени. А за година руснаците са в състояние да произведат само 200 танка. Но тъй като въоръженият конфликт е почти зациклил, артилерията играе основна роля. Русия е толкова изтощена, че, както писа руското списание „Insider“ в обширна статия, на теория до края на годината Русия може просто да остане без боеприпаси.

В статията, която изглежда е вещо написана, се казва, че по време на тежки боеве руснаците харчат от 40 до 60 хиляди снаряда всеки ден, а когато „източният фронт е спокоен“, се изразходват само около 24 хиляди снаряда. Предполага се, че досега Русия вече е изразходвала най-малко 7 милиона снаряда. Това е без да се броят загубите от украинските удари по складове с боеприпаси зад фронтовата линия.

Боеприпасите се чакат година и половина

Има слухове, че Русия разполага с огромни запаси от боеприпаси още от времето на Съветския съюз, но в материала на „Insider“ се казва, че артилерийските снаряди не могат да се съхраняват толкова дълго време. Дори по време на втората чеченска война през 2002 г. те не им стигнаха на руснаците. Освен това значителна част беше изразходвана не само по време на двете чеченски войни, но и по време на кратката война в Грузия, в Украйна през 2014 г. и в Сирия, където снарядите бяха необходими дори повече, отколкото в Донбас. В потвърждение на недостига на снаряди се посочва фактът, че руснаците използват доста специфични ракети от системи за противовъздушна отбрана за обстрел на наземни цели.

- Advertisement -

Същото е и с танковете. В статията се казва, че след 1000 часа работа танкът се нуждае от смяна на двигателя и основен ремонт. При прогнозна употреба от 2 или 3 часа на ден танковете вече са работили по 560 часа. Това означава, че до края на годината голяма част от тях ще имат нужда от ремонт.

И това е проблем. Русия има развит военнопромишлен комплекс, но не може да увеличи темпото на производството. Първо, заради ембаргото върху доставката на компоненти. Например там се произвеждат само танкови двигатели на вносно оборудване. Второ, заради „съветската“ производителност на труда.

Западът обаче изненадващо също се изправи пред подобни проблеми. Както пише Financial Times, Украйна консумира цялото американско годишно производство на снаряди с калибър 155 мм само за две седмици. Сега тя се справя със стари запаси. До 24 август американците са доставили на Украйна 806 000 единици от тези боеприпаси. Те обявиха това официално, но отказаха да съобщят колко бройки самите те имат в складове.

Ако са много, пак се дължи на запасите от Студената война. През последните десетилетия се произвежда доста по-малко. След Студената война малко хора се интересуваха от това и цареше убеждението, че само евтини специални части ще се бият срещу терористите, използвайки супер умни оръжия. Украйна показва, че в крайна сметка традиционните оръдия и танкове отново играят решаваща роля.

Производството трябва да се коригира, а за това трябва време. В САЩ от получаването на поръчка за боеприпаси до момента, в който първите единици от серията ще влязат в сандъците, отнема от 13 месеца до 1,5 години. Когато става въпрос за ракети и дронове, това отнема още повече време. Процесът се забавя и от липсата на хора, както и от проблема на нашето време – дългите срокове за доставка. Следователно държавите трябва да помислят какво могат да доставят и какво ще трябва да запазят за себе си, тъй като имат малко тежки оръжия поради заблуди, че следващата война ще бъде само на компютъра.

Ето пример как работи всичко днес: Украйна наистина има нужда от самоходни гаубици. Франция притежава отлични самоходни оръдия Цезар. Тя изпрати 18 броя в Украйна. Това е една четвърт от цялата нейна наличност. За да възстановят арсенала си и да произведат дори само 18 установки, французите ще трябва да изчакат 1,5 г. Толкова време отнема.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече