Анализатори: Има реална опасност машините да провалят изборите

0

- Advertisement -

Проблем при софтуера на една машина може да провали целия изборен процес, тъй като това означава на практика дефектирал софтуер при всичките около 12 000 машини. За тази опасност предупредиха пред “Труд” софтуерни специалисти с дългогодишен опит. Колкото повече експерти имат достъп до кода на машините, толкова по-вероятно е да бъде открита грешка в софтуера, но така ще се коригират пропуските, коментираха казуса IT-служители от големи международни компании, с офиси у нас.

“Не желая да влизам в спор с колеги, още по-малко с политици, но да довериш изцяло на машина един от най-важните процеси в държавата, каквато е провеждането на изборите, е доста сериозна авантюра”, заяви пред “Труд” софтуерен експерт, завършил водещ американски университет със специалност програмиране.

“В момента провеждаме предсрочни парламентарни избори и можем да допуснем, че върху N брой машини се оказва непозволено въздействие за промяна на изборния резултат. Тъй като гласуват много хора, допускаме, че това повлияване не е толкова ключово за крайния резултат на вота. Представете си обаче след една година, когато в страната ще сме в кампания за местните избори. Понякога дори 100 гласа са определящи за това кой ще е кмет на дадено населено място. Тогава очаквам да има случаи с “нагласяне на машините” и не е пресилено да кажем, че техниката може да избере вместо гласоподавателите новите кметове”, каза още пред “Труд” експертът.

Ако някой иска да манипулира устройството за гласуване, трябва да разполага с ключа за машините и трябва да има достатъчно време да го направи, коментираха още компютърни специалисти.

Експертите стоят далеч от конспиративните теории за фалшификации на резултатите от вота, но отбелязаха, че тепърва в България ще имаме сериозни казуси с устройствата за гласуване.

Физическата интервенция върху машините за гласуване с цел манипулация на резултатите е трудоемко, но тепърва ще имаме подобни казуси, особено при изборите за кметове идната година, предупредиха IT-експерти.

Пломбите имат уникални номера

Устройствата работят само с две флашки, отделението е запечатано

Машината има няколко отделения, които са предвидени за работа по време на изборния процес. Всичко останало е във фабрични отделения, които са защитени с капаци. Това стана ясно по време на брифинг на Централната избирателна комисия относно компонентите на устройствата за гласуване. Това обясни пред медиите главният експерт от Института по метрология Росен Стоянов.

Той посочи, че основният консуматив при изборния процес е принтерната хартия, като отделението се намира в задната страна на машината. За всяко отваряне на отделението при свършване на принтерната хартия е предвидена отделна пломба с уникален номер. Пломбите се получават заедно с машината.

Следващото отделение, с което се работи в хода на изборния процес е за поставяне на флашките. То също е запечатано, като е защитено с пломба. Флашките са предварително сложени в машината преди изборния ден, изваждат се след приключването на вота. Машината не може да работи, ако една от флашките не е вкарана.

Над това отделение се намира захранването. Предвиден е процеп, през който се вкарват кабелите. Запечатва се и се разпечатва само при проблем. В машините има още едно място, предвидено за запечатване. То е за друг вид акумулаторна батерия. В него има само един порт, но то е само за оперативна работа и затова се налага да бъде запечатано. Тази пломба не се отстранява.

На въпрос на “Труд” кой доставя флашките и как се процедира с тях след приключване на изборния ден отговори зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя обясни, че флашките са собственост на ЦИК, закупен е и допълнителен брой от тях. “След като от една от флашките на Информационно обслужване бъде извлечена информацията, флашките пристигат в ЦИК, след което ние извличаме данните и ги съхраняваме според изискванията”, каза Матева. От обясненията є не се разбра каква е причината и двете флашки да се дават на Информационно обслужване, след като втората е резервна и се използва само в случай на проблем с първата.

5 333 напират за парламента

Гласуваме в 11 845 секции

Към момента ЦИК е определила, че в страната ще има 11 845 секции. Това не е окончателният брой, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секционни избирателни комисии в социални заведения, в места за задържане и т. н. Коригиран е броят на машините, които ще се използват в страната – 9369, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини, обяви на брифинг зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Броят на машините извън страната не е променян и към днешна дата е 10 999. Регистрираните кандидати за народни представители са 5333, от тях 1576 са жени, добави тя.

Машините с демо версията вече са в страната, извършват се пробни гласувания. 395 такива машини са в страната, а 12 машини са предоставени на регистрирани за участие в изборите политически партии и коалиции, посочи зам.-председателят на ЦИК.

Към момента има регистрирана една социологическа агенция за екзит пола – “Алфа рисърч”.

Из анализ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за предсрочните избори през 2021 г.

Не е предвиден механизъм за проверка на изчислените резултати

В анализ на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за подготовката и провеждането на предсрочните избори през 2021 г. се посочват някои от слабите моменти с машинното гласуване.

- Advertisement -

– С измененията на Изборния кодекс от май 2021 г. се въведе задължително машинно гласуване за повечето избиратели, състави се нова Централна избирателна комисия (ЦИК), премахнаха се ограниченията и се промениха критериите за образуване на избирателни секции извън страната. Въпреки че като цяло се оценяват положително, измененията бяха приети непосредствено преди изборите, което ограничава времето за информиране на избирателите за новите процедури и има отношение към правната сигурност, в разрез с международните добри практики. Дългогодишните препоръки на СДИПЧ и на Венецианската комисия към Съвета на Европа във връзка с ключови аспекти на изборния процес остават неразрешени.
n В съответствие с последните изменения на Изборния кодекс, в обикновените избирателни секции в страната и чужбина с 300 или повече регистрирани избиратели се приложи единствено машинно гласуване. Много от заинтересованите страни оценяват скорошните изменения като опит да се намалят възможностите за изборни злоупотреби, включително купуването на гласове. Някои от партиите и коалициите, участващи в изборите, твърдяха, че машините са манипулирани, като не изложиха доказателства за своите твърдения. Отпечатаните от машините протоколи с резултати са официални, но в закона не е предвиден механизъм за проверка на изчисленото от машината, като това има отношение към прозрачността на резултатите.

-Няколко избирателните секции отвориха със закъснение, най-вече заради проблеми със стартирането на машините за гласуване. Машинното гласуване като цяло се проведе без прекъсвания, като технически проблеми бяха докладвани в 56 (0.5 процента) от избирателните секции, в които гласуването продължи с хартиени бюлетини.

-Според много от събеседниците на наблюдателите от ОССЕ – Служба за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) липсата на своевременна и подробна разяснителна кампания относно машинното гласуване е възможно да е имала обезкуражителен ефект върху участието в изборите сред възрастни избиратели и сред хората с ниска компютърна грамотност.

– Избирателите гласуваха като отбелязаха избора си на сензорен екран (тъчскрийн). Към устройствата не бяха предвидени достатъчно функции за достъпност за лица с увреждания, което е в разрез със законовите изисквания и с международните добри практики. След като е подаден съответният глас, машината разпечатва контролна разписка, която може да бъде проверена от избирателя, като по този начин има и възможност за ръчно преброяване на гласовете ако записаните на цифровото устройство гласове бъдат изгубени. Съгласно измененията в Изборния кодекс от месец май отпечатаните от машините протоколи с данни са част от официалния протокол с резултати на СИК. В закона не е предвиден механизъм за проверка на изчислените от машината резултати, като по този начин се намалява прозрачността на резултатите. Някои от заинтересованите лица изразиха опасения относно липсата на възможност да се откриват грешки преди определянето на резултатите от СИК.

– В няколко случая наблюдателите на ММНИ отбелязаха, че машините за гласуване са били разположени твърде близо до членове на СИК или пред отразяващи повърхности, което би могло да компрометира тайната на вота. Повечето избирателни секции затвориха навреме. Като цяло, резултатите бяха определени по ефективен начин и при спазване на процедурите, макари и прибързано в някои секции.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Остава да обявят „първи частни избори“

Практически най-важните елементи от процеса по правене на избори и отчитане на изборните резултати е аутсорснат, т. е. даден в ръцете на частни фирми и лица. Машини, софтуер, съхранение, поддръжка. Държавата е напълно абдикирала. Липсват надеждни механизми за контрол върху тези частни фирми и лица от страна на ЦИК.

Съставът на ЦИК е напълно некомпетентен от гледище на прилаганите компютърни технологии и софтуер. Те не разбират нищо от това и съответно нямат реална преценка за това дали машинният вот може да бъде компрометиран. Вярват на сляпо на някакви външни компютьрни специалисти, които могат да ги баламосват както си поискат. Ситуацията с машинния вот е все едно да възложите на ЦИК да управлява космически полети – нищо не разбират от това. Остава да обявят “първи частни избори”. Нямам никакво доверие в такъв изборен процес. Машинният вот трябва да бъде премахнат и да се гласува с бюлетини, както в цяла Европа, а не като във Венецуела.

Държавата тепърва ще пати

Флашките се носят на ръка, не е ясно как работят 

Светлана Василева
Труд, Благоевград

Адвокат Мартин Бусаров е най-дългогодишният председател на РИК-Благоевград и има сериозни съмнения по достоверността на машинното гласуване.

Машинното гласуване е най-лесно за манипулиране, резултатите от машините не са достоверни на сто процента и държавата тепърва ще пати. Това е мнението на адвокат Мартин Бусаров, който дълги години бе председател на РИК-Благоевград и има огромен опит в провеждането на избори.

Според него флашките са единия канал на проблема. Когато машината се инсталира, тя е придружена от 2 флашки. Те се предават с протокол на председател на секцията, който само ги вижда като флашки, на тях никой не знае какво има и какъв тип са флашките. Никой не знае и дали са пълни или празни.

На сутринта гласуването започва. А вечерта само се прави сторниране и флашките се носят на ръка от комисията, предават се на информационно обслужване, обработват се и предават на РИК, а те ги носят на ръка до ЦИК. Пътят е дълъг и лесен за манипулиране на резултатите. Не е ясно флашките как работят, дали имат софтуер на тях или не. Само техникът знае. И може ако иска да програмира каквото си иска. Другият момент е, че тези машини нямат памет и харддиск, така че никой не може да провери там как е гласувано. Не се проверяват и броят разписките, така че това машинно гласуване е съмнително за мен, казва адвокат Мартин Бусаров. Голям процент и от хората имат недоверие към машините, смята той.

Снежа Ковачева, член на секционна комисия от 15 години: Възпират възрастните хора да гласуват

Цветелина Георгиева
Труд, Шумен

Дълго време – вече 15 г., участвам в изборите като член на секционна комисия в квартала, в който живея в Шумен и категоричното ми мнение е, че машинното гласуване плаши възрастните хора. Това коментира пред “Труд” Снежа Ковачева, която повече от 15 години е член на изборна комисия.

“Самият факт, че пред тях ще застане машина, ги спира да упражнят правото си на глас. Това са най-вече хора над 80 г., които нямат мобилни телефони, получават си пенсията не от банкомат, а ходят всеки месец на пощата или пък им я носят у дома. Да, ние подпомагаме такива избиратели, когато дойдат да гласуват”, казва Снежа Ковачева и допълва: “Стоим отстрани, напътстваме ги, без да гледаме вота, но те се притесняват”.

“Затова призивът ми е да се направи нещо за тях. Единственото, което мога да ги посъветвам е да се опитат да гласуват на машината, която е поставена във фоайето на Община Шумен и ще бъде там до 30 септември. И аз ще отида да “репетирам”, макар че имам опит в машинното гласуване”, отбеляза още Ковачева.

“Колкото до изборни машинации, съмненията ми винаги са били да не стават промени “горе”, при централната обработка на резултатите”, сподели още тя.

Източник: „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече