2000 лв да излезеш под гаранция? Бълха ги ухапала дрогираните шофьори

0

- Advertisement -

Новините за катастрофи с дрогирани и пияни шофьори стават ежедневие. Скоро новина ще бъде, ако катастрофиралите шофьори не са употребили никакви подозрителни субстанции.

Каквито и масирани проверки да организира МВР, явно нещо в мерките куца. И това най-вероятно е размерът на санкциите, който изобщо не стряска нарушителите.

Тези санкции вероятно са били адекватни във времето, в което са създавани, но към днешна дата – надали. Ето, срещу 2000 лева гаранция съдът пусна ученичката Диана Мандакова, блъснала 5 коли в столицата. Била е с 1, 9 промила алкохол, както и дрогирана с кокаин. И, забележете, наблюдаващият прокурор иска мярка „задържане под стража“, защото вижда опасност извършителката да повтори деянието си, но съдът мисли другояче.

„Извършеното от нея деяние е с висока степен на обществена опасност. Наблягам на обстоятелството, че същата е шофирала след употреба на кокаин и алкохол. Тоест – има умисъл”, алармира наблюдаващият прокурор Любомира Апостолова. И това е точно така. Високата степен на обществена опасност е видима всеки божи ден из улиците на София, по магистралите, а вече дори и по междуселските пътища. Народът се дрогира и напива като за последно и няма сила, която да го озапти.

Ако се вгледате в снимката на това 18-годишно момиче, няма да откриете нищо ученическо, но това е друга тема. Дрогата в училище също е голяма тема, но по нея нито МВР, нито МОН желае публичен дебат.

По същото време се случва и още една катастрофа – по-парадоксална и още по-знакова. Дрогиран водач удря друг дрогиран водач на столичния булевард „Сливница“. Би звучало като виц, ако не беше деяние с възможен фатален край. Когато и двамата водачи са под въздействие на наркотици, няма как да не се запитаме дали този бръмчащият до нас на светофара е чист или е замезил леко, преди да седне на волана.

Освен че и двамата шофьори са дали положителна проба за наркотици, единият е бил и пиян.

- Advertisement -

Ден след ден растат жертвите от безумието на такива хора. Милен Цветков беше убит, стоящ с колата си на светофара. Подобни случаи има всяка минута в столицата, макар и без фатален край. Във всички големи и малки градове трепят деца и старци по пешеходните пътеки. Единственият сигурен начин да не станеш жертва на тази война е да си седиш вкъщи. Всеки министър на вътрешните работи прави по едно или по няколко гръмки изявления по темата и с това се приключва. МРВ постоянно обявява някакви акции, някакви превенции, но резултатът е по-скоро обратен – броят на дрогираните и пияни шофьори расте. А възрастта им пада!

Очевидно нещо не е наред. И това е точно размерът на наказанието, което провинилите се трябва да понесат. Той изобщо не ги стряска. Например, глобата от 2000 лева за човек, който може да си позволи кокаин, е едно нищо – джобните пари за серия от дневни дози. Ако е 50 000, може и да се позамисли дали да седне зад волана.

Същото е и с употребилите алкохол. Ако мерките бяха адекватни – например съдене по бързата процедура и 3 месеца обществено полезен труд, пияните водачи ще изчезнат като с магическа пръчица.

Нека кандидатите за народни представители да помислят и по този въпрос, когато обещават разни неща. И реално да направят необходимото.

Ако не го направят, ако държавата продължава да толерира и употребата, и търговията с наркотици, ще имаме всички основания да подозираме законотворците в обвързаности. От онези, към които води една бяла линия.

Автор: Стефан Стефанов

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече