Различен прочит: Газово-ковидова-изборно-шокова-почти-Виденова-атомнa зима с терлици

0

- Advertisement -

Забелязано е, че струпването на неприятности предизвика лоши предчувствия само до един момент: докато можеш да ги изброиш и да си ги представиш. Оттам насетне взема да става комично по подобен начин, по който черният хумор превъзхожда редовия. Затова, да обявим какво идва, с фойерверки и добро настроение. То, най-общо, се казва така:

Газово-ковидова-изборно-шокова-почти-Виденова-атомнa зима с терлици.

Това са само безразборни наброски, без претенция за всеобхватност. Чувствайте се свободни да добавите още вълнуващи и очаквани събития; тиренцата са като хванати ръце на хоро, към които винаги може някой нов мераклия да се набута, за да разшири кръга.

В газово-ковидовата-изборно-шокова и тъй нататък зима възникват основателни въпроси. Първият е например е да си представим вълненията около училищните занимания, извън масовите снимки на родители с първокласници в социалните мрежи, които неумело се опитват да ни заблудят, че имат по-важен повод от това, че навън все още е топло. Та, интересно е как ще се учи тази година, когато вероятността за  заключването на училищата изглежда още по-висока от преди. Значи, първо, очакван локдаун за есенната вълна от коронавирус. После тъкмо да се навлезе във вирусно плато и ето локдаун заради зимната вълна от липсващо отопление. После пак заключване заради пролетния ковид. И накрая, манифестации за 24-ти май и абитуриентски балове, както приляга на бодрата физическа готовност след 9 месечен изтерзан онлайн живот. 

Втора хубост: да се лекуваш от ковид вкъщи не е лесно, но да се лекуваш от ковид на пестеливи 19 градуса вече изглежда сериозно предизвикателство. Щеше да е добре, ако повишената телесна температурата претърпява спадове заради ниската вкъщи, но медицината конспиративно мълчи по този въпрос и предписва топли стаи. 

- Advertisement -

Възможно е, също, да очаквате горните проблеми да се разрешат от действащ кабинет. Трудно е обаче да се абстрахирате от усещането, че на тези избори се гласува така, както на първите от тройната серия на предишните. Тоест, в най-добрия случай, леко проучване за вероятността за съставяне на евентуален стабилен кабинет след още няколко цикъла. Нещо като предварителна социология, която обаче наистина работи, струва доста милиони. 

Инфлацията, за сметка на това, за пръв път ни вкарва в някаква предвидимост. Ако преди зимата винаги ни изненадваше, сега няма да е така; най-сетне знаем, че каквото и да става, всичко ще поскъпва. Подобна сигурност действа облекчаващо, много е натоварващо да живееш в непредвидимия свят, в който пазарната икономика действа според пазарните правила. Друго си е напечатаните трилиони по време на коронавируса, поскъпналите суровини заради войната в Украйна, и избуялата, както става винаги в мътни времена, спекула, да ти даде облекчаващата сигурност, че бъдещето е известно. 

За финал: малко атомни работи. След украинската контраофанзива руската специална – както я наричат те – военна операция, изглежда на ръба. Което би изглеждало обнадеждаващо, само ако не си припомним, че няколко дни след началото на войната, бе обявено, че ядреният арсенал е в повишена бойна готовност. Едва ли това е най-добрият начин да стане топло през зимата.  

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече