Въпрос за милиарди: Какво продаваме на Америка и какво Вашингтон иска да скрие от света

0

- Advertisement -

Многократно съм засягал темата за търговията с врага. Имам предвид търговията на Русия с колективния Запад, който повече от шест месеца води санкционна война срещу страната ни. Войната, за съжаление, все още е едностранна. Нападат ни, въвеждат нови пакети санкции, а ние само отразяваме, т.е. адаптираме се и се защитаваме.

Днес стана трудно да се анализира ситуацията в областта на външноикономическите отношения на Русия с други страни поради факта, че Федералната митническа служба (ФМС) и други икономически ведомства на Русия затвориха оперативната статистическа информация за външната търговия на страната. Но някои неща могат да се научат от информация, идваща от статистическите и митническите служби на други страни, с които Русия търгува.

По последни данни на Министерството на търговията на САЩ от януари до юли тази година за Русия са изнесени американски стоки на обща стойност 1,30 млрд. долара. Вносът от Русия в САЩ се оценява за този период на 11,64 млрд. долара.

Така че руско-американската търговия тази година е като еднопосочна улица. Нашите пратки в чужбина надвишават покупките ни от чужбина почти 9 пъти! За сравнение: миналата година износът ни за САЩ възлиза на 16,88 милиарда долара, а вносът ни от САЩ – 17,54 милиарда долара. Търговията беше повече или по-малко балансирана.

След 24 февруари тази година Вашингтон незабавно наложи търговски санкции срещу Русия, като те бяха особено сурови за доставките на американски стоки за Русия. Имаше някои ограничения за внос от Русия, но те бяха много умерени.

Логиката тук е очевидна. Трябва да задушим руската икономика, като отрежем жизненоважни инвестиции и високотехнологични стоки. Особено като се има предвид, че някои от тях (например чиповете) се използват в производството на руски оръжия.

Но доставките на редица стоки от Русия са необходими на американската икономика. Америка ще плати за тях със същите долари. И в някакъв момент Вашингтон, който контролира световната доларова система, ще натисне бутона и ще нулира всички спестявания на Русия в американска валута.

Москва прие тези правила на играта, които могат да бъдат наречени правила на играта на раздаване. Вместо да прекрати доставките на стоките си в чужбина (а Съединените щати имат остра нужда от някои стоки), Москва направи всичко възможно, за да продължи доставките на стоки на главния си враг.

На 25 август Асошиейтед прес (АП) публикува статия „Шест месеца война, руски стоки все още текат към САЩ“.

Публикацията започва с този предговор: „Шест месеца след началото на конфликта в Украйна, американски компании, включително федерални изпълнители, продължават да купуват всичко от големи руски корпорации от брезови подове до оръжеен титан.“

Авторите на публикацията Джулиет Линдерман и Марта Мендоса отбелязват, че цифрите, използвани в статията, са подробна информация от американските статистически и митнически служби. Това са не само показатели за разходите, но и данни за броя на корабите и пратките стоки, дошли от Русия, техните физически обеми. Те пишат в частност:

„Асошиейтед прес установи, че повече от 3600 пратки с дървен материал, метали, каучук и други стоки са пристигнали в пристанищата на САЩ от Русия, откакто тя започна да изстрелва ракети и въздушни удари срещу своя съсед през февруари. Това е значително намаление спрямо същия период през 2021 г., когато пристигнаха около 6000 пратки, но все още възлиза на повече от 1 милиард долара на месец.“

Те предоставят подробна информация за отделни групи стоки, пристигнали от Русия в САЩ в периода от 24 февруари до 12 август. Най-голям брой пратки стоки – „горски и дървен материал“. Общо 1294 партиди с тегло 96,1 хил. тона. По-нататък (по брой партиди стоки): „Метали“ (черни метали, алуминий, титан, стоманен прах и др.) – 909 партиди с тегло 264,44 милиона тона. На трето място е товарна група „Продоволствие“ – 341 партиди с тегло 9,97 хиляди тона.

Има много интересни стокови позиции, които по някаква причина не се споменават в медиите. Например: „Радиоактивни материали” (47 партии; 7,7 хил. тона); „Въглеродни и графитни електроди” (39 партиди; 8,04 хил. тона); Боеприпаси (47 партиди; 3,39 хиляди тона); „Оборудване за нефтодобив” (20 партиди; 791,99 тона); „Апаратура за обработка на данни” (11 партиди; 446,5 тона); „Оптичен кабел” (8 партиди; 388,41 тона); „Турбини” (2 партиди; 45,43 тона) и др.

Смятам, че поне част от стоките от посочените групи могат и трябва да бъдат класифицирани като „стратегически важни”. И възниква въпросът защо след 24 февруари Москва продължи да ги доставя на държава, която директно ни обяви за свой основен враг?

Статията всъщност съдържа намеци върху кои „горещи точки“ Русия може и трябва да се „натисне“ на първо място.

По този начин Русия е ключов износител за Съединените щати на такива метали като алуминий, стомана и титан. Прекратяването на тази търговия може драстично да повиши цените за американците, които вече се борят с инфлацията. Авторите на статията цитират Джейкъб Нел, икономист в Morgan Stanley, който казва:

„Основната идея зад санкциите е, че се опитвате да действате по начин, който наранява другата страна повече и ви наранява по-малко“.

За да намалят болката, повечето американски компании за стомана поддържат отношенията си с руски доставчици. Такава търговия, особено при алуминий, продължава почти без прекъсване от 24 февруари.

От февруари AP е открила повече от 900 пратки с метали на обща стойност над 264 милиона тона. Русия е един от най-големите производители на суров алуминий извън Китай и значителен световен износител.

Руският алуминий си проправя път в американските части за автомобили и самолети, кутии от сода и кабели, стълби и слънчеви панели. Най-големият купувач от САЩ в началото на 2022 г. беше дъщерно дружество на руския алуминиев гигант Русал.

През април висшето ръководство на Rusal America купи американската част от компанията и я преименува на PerenniAL. Само през юли PerenniAL е внесла над 35 000 тона от Русия.

Друг американски вносител на метали, Tirus US, е собственост на руската компания ВСМПО-АВИСМА, най-големият производител на титан в света. ВСМПО основно доставя метал на руската армия за изграждане на изтребители. И Tirus US продължава да доставя руски титан на повече от 300 компании в 48 страни, включително редица купувачи от САЩ, вариращи от производители на бижута до аерокосмически компании.

На 8 март Джо Байдън обяви, че Съединените щати забраняват целия внос на руски петрол, газ и енергия, „насочени към главната артерия на руската икономика“. „Това означава, че руският петрол вече няма да се приема в пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе нов мощен удар на военната машина на Путин“, каза той.

Часове след съобщението се появиха съобщения, че кораб, превозващ 1 милион барела руски петрол за САЩ, е променил курса си към Франция. Но това беше само демонстративна акция.

По-специално през юли медиите съобщиха, че танкер, превозващ приблизително 75 000 барела руски битуминозен петрол, е влязъл в пристанището на Тексас Сити, Тексас. След дълъг преход през Северния Атлантик руският петрол беше изпратен в рафинериите на американската компания Valero.

- Advertisement -

След 8 март доставките на руски петрол продължиха за Valero, ExxonMobil и други американски компании. Мениджърът на ExxonMobil Джули Кинг каза пред АП, че юлската доставка на петрол идва от Казахстан и не е била обект на санкции. В статия на AP за вноса на руски петрол в САЩ се отбелязва:

„Сега забранените продукти като руски петрол и газ продължиха да влизат в американските пристанища дълго след обявяването на санкции поради периоди на „отпускане“, позволяващи на компаниите да спазват съществуващите договори.

В някои случаи може да бъде трудно да се определи произходът на продукти, изпратени от руски пристанища. Американските енергийни компании продължават да внасят петрол от Казахстан през руски пристанища, въпреки че този петрол понякога се смесва с руско гориво.

Търговски експерти предупреждават, че руските доставчици са ненадеждни, а непрозрачните корпоративни структури на повечето големи руски компании затрудняват определянето на връзките им с правителството.

Не попадат под санкциите и ядрените материали от Русия. AP също така проследи доставки на радиоактивен уранов хексафлуорид на стойност милиони долари от руската държавна JSC Tenex, най-големият износител в света на суровини за ядрения горивен цикъл, до Westinghouse Electric Co. в Южна Каролина. В статията се отбелязва:

„Говорителят на Westinghouse Кати Ман каза, че като част от процеса на производство на ядрено гориво, техните съоръжения за производство на гориво получават обогатен уранов продукт и го преработват в горивни пелети. Тя каза, че Westinghouse не притежава урана, използван за производството на горивото. Този материал принадлежи на клиенти, управляващи атомни електроцентрали по целия свят.

Ще добавя, че още през март руските власти повдигнаха въпроса за необходимостта от спиране на доставките на обогатен уран за САЩ, от който зависи работата на много американски атомни електроцентрали. Една уранова санкция от Москва би предизвикала незабавна енергийна криза в САЩ. Досега по някаква причина Москва не е взела решение за такава уранова санкция.

Публикацията на AP в началото на септември беше коментирана от Global Research в статията „US Imported $6 Billion from Russia as It Forces Others to Quit Doing Business with Moscow“).

Авторът на статията Драго Боснич отбелязва:

„Съединените щати, като водеща западна сила, която тласна своите европейски и други васали в икономическа война с Русия с опустошителни последици за ЕС и други икономики, продължават да правят бизнес с Москва… „

Според статистиката, предоставена от Associated Press, от 24 февруари повече от 3600 кораба от Русия са пристигнали в американските пристанища. Въпреки че това е почти 50% по-малко от предлагането през същия период в сравнение с миналата година, вносът все още е над 6 милиарда долара.

Драго Боснич отбелязва, че силно диференцираният подход на Вашингтон към въпроса какво трябва да бъде забранено в руския внос и какво трябва да се запази, позволява на други страни да подходят „творчески“ към антируските санкции.

Особено такъв „креативен“ подход се наблюдава сред онези страни, които не са се присъединили директно към антируските санкции. Лицемерието на Вашингтон силно отслабва ефективността на санкциите срещу Москва.

„Вашингтон се опитва да окаже дипломатически натиск върху други да спрат да правят бизнес с Москва. Докато мнозина следват диктата на САЩ, други не само поддържат икономическите си връзки с Русия, но дори ги разширяват.

Например Турция, която е член на НАТО от 1952 г., е удвоила вноса на петрол от Русия тази година.

Този лицемерен подход създаде разочарование в много страни, включително големи световни сили като Индия… подобно на Турция, Индия също увеличи значително своя внос на енергия от Русия, въпреки натиска на САЩ да попречи на Ню Делхи да направи това.“

Може да се отбележи също, че Вашингтон е доста толерантен към разширяването на търговията на Турция с Русия, тъй като някои турски компании започнаха да играят ролята на посредници. Тези стоки, които преди са били изпращани директно от Русия в Съединените щати, сега се изпращат там през Турция. Това съобщи на 30 август турският вестник Yeni Safak, позовавайки се на източници сред турски бизнесмени.

Според източниците на изданието компаниите, напуснали Русия, търсят турски партньори, на които се предлага комисионна и общ бизнес.

„Бизнесмените, с които разговаряхме, отбелязаха, че през последните месеци броят на подобни предложения от американски компании се е увеличил“, се казва в материала.

Но Европа, за разлика от Турция, Индия и редица други страни, които „креативно“ подходиха към въпроса за антируските санкции, показа, че е напълно американски васал. Тя безпрекословно изпълнява всички санкции, без колебание, „стреляйки в крака“. Това заплашва с грандиозни енергийни и икономически кризи, а може би и с крах на някогашната „обединена“ Европа.

„А как ще изглежда Европа през 2023 г., след като е преминала през пълен политически колапс? Каквото и да се случи с Европа и другите васали на САЩ, едно нещо е сигурно – Америка ще продължи да внася стоки от първа необходимост от Русия, докато оказва натиск върху другите да не го правят“, казва Драго Боснич.

„Това обаче не е непременно лошо, тъй като ще бъде перфектният лакмус за суверенитет за мнозина по света и чудесен показател за това кой ще има привилегията да се присъедини към новия многополюсен свят на суверенни държави“, заключава още експертът.

Що се отнася до Русия, тя трябва да обезсили търговията си с основния враг възможно най-скоро. Строго погледнато, доставките на руски стоки зад граница дори не могат да се нарекат „търговия“.

По-правилно би било да го наречем „помощ“ на врага. Защо? Защото милиардите долари, които Русия днес получава от САЩ, тя не може да похарчи за закупуването на необходимите стоки. И в един момент натрупаните милиарди долари ще бъдат нулирани от врага с просто натискане на бутон.

Автор: Валентин Катасонов

Източник: /Поглед.инфо/

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече