Колко и какво дели Путин от натискането на ядреното копче?

0

- Advertisement -

„Не го прави, не го прави, не го прави.“ Така американският президент Джо Байдън отговори на въпроса на водещия от телевизия CBS какво би казал на Путин, ако той прояви склонност към използването на ядрено оръжие в контекста на контранастъплението на Украйна и руските загуби във войната, пише „Дойче веле„. 

Въпросът беше предизвикан от двусмислените изявления на Путин и на неговия прессекретар, които някои анализатори изтълкуваха като ядрена заплаха срещу украинската армия. Доколко реалистична е подобна заплаха според западните експерти? Мненията са разделени.

Успехите на Украйна и рискът от ядрена ескалация

Професорът по международни отношения от Университета в Инсбрук Герхард Мангот, който е експерт по Русия, казва, че Путин е в състояние да използва такова оръжие, ако руската армия е принудена да продължи с отстъплението си – особено ако след загубите в Харковска област се появи и заплаха от загубата на Крим. Като начало той би могъл да даде един вид предупредителен ядрен изстрел, например над Черно море. А ако подобна тактика не сработи – и директно срещу украинската армия, прогнозира Мангот.

Сходно е мнението на британския генерал в оставка Ричард Барънс: „Ако следващата година се очертае победа на Украйна във войната, а Русия се изправи пред поражение, което застрашава нейната сигурност, съгласно руската военна доктрина би трябвало да се използват тактически ядрени оръжия. Трябва да имаме това предвид“.

Според Барънс контраофанзивата на Украйна представлява не само „важен обрат във войната“, но и огромна заплаха. „Западните държавни и правителствени ръководители трябва да бъдат подготвени, че Путин ще използва ядрено оръжие или ще се опита да въвлече НАТО директно в конфликта.“

Ядрен удар по Киев?

- Advertisement -

Професор Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен вижда ситуацията по различен начин: „Разбира се, съществува теоретична възможност за използване на химическо или атомно оръжие. Но в момента смятам, че това е изключително слабо вероятно“.

Масала изтъква чисто стратегически доводи срещу използването на такива оръжия на бойното поле. „Къде всъщност би могъл да нанесе удар Владимир Путин?“, пита риторично професорът. „В Киев, за да се предадат украинците? Те няма да го направят, което най-вероятно Путин разбира.“ Нанасянето на удари по фронтовата линия също е безсмислено: „В този случай той ще трябва да рискува поражението на собствения си народ“.

Професор Петер Нойман от лондонския „Кингс колидж“ също изключва ядрен ход на Путин. Но поради други причини – възможната реакция на Запада и особено на Съединените щати. „Путин разбира, че САЩ в такъв случай (при използването на тактическо ядрено оръжие – бел. ред.) веднага ще се намесят активно в хода на военните действия“, обяснява германският експерт. Това ще бъде краят на Путин и той знае това“, смята Нойман. Според него същото се отнася и за употребата на химически оръжия.

Последствията от възможен ядрен сценарий

Германският военен експерт Густав Гресел също е сред скептично настроените. Той обаче признава, че използването на атомни оръжия от страна на Русия в първата фаза на настъплението на Украйна край Харков е можело да спре украинците. „А ако Русия беше хвърлила 20-30 атомни бомби в цялата страна, това щеше да е краят на Украйна“, посочва Гресел. „Но приложението на ядрено оръжие би имало огромни последствия за Путин.“

„Използването на един-единствен ядрен заряд не би спряло войната“, смята той.“ При това положение във Вашингтон всички ограничения за доставките на оръжие за Украйна и за санкциите срещу Русия биха паднали.“

Въпреки това експертът не изключва напълно възможността за ядрен сценарий във войната. Подобно на Герхард Мангот той предполага, че Русия може да използва ядрено оръжие в случай на непосредствена заплаха за Крим. Но и ако армията започне паническо бягство по всички фронтове в Украйна, а войниците, които бягат към Русия, се превърнат във вътрешнополитически риск за Путин.

Източник: „Дойче веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече