Новите 240 депутати вече са в 48-то Народно събрание – кой какво точно ни обеща

0

- Advertisement -

Изборите минаха и тъй като вече е ясно, че всичко е ясно – пак ще е неясно, решихме да погледнем какво обещаха партиите преди да гласуваме на 2 октомври. С мисълта, че станалото е станало, но е добре да се надсмеем над нас си, над тях. Защото партии са такива, каквито ние сме им позволили да бъдат с нашата безкритичност.

Основните играчи на политическата сцена у нас на тези избори са ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „БСП за България“, „Възраждане“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Български възход“ на Стефан Янев.

Решихме да им прочетем програмите и се натъкнахме на доста забавни словосъчетания, на пълни абсурди, на неосъществими обещания, на неща, които са факт, но щедро се обещават за в бъдеще. Територията за анализиране е твърде пространна – около 500 страници текст, но и доста благодатна.

Програмата на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС „блесна“ с огромна предизборна програма – 139 страници. Ето и някои по-интересни интересни неща от нея:

Да започнем с това, че сиренето е с пари. Обещанието е, че ако Борисов и компания изкарат още един пълен мандат, минималната работна заплата ще е 600 евро (сега е 710 лв.), 1400 евро средна работна заплата (към края на юни, 2022 година е 1710 лв.) и 500 евро средна пенсия (сега е 725 лв.). Тези увеличения ще се случат „при екстраполация на съществуващите тенденции и комплексното прилагане на политиките, предвидени в тази програма“ … И още от програмата:

„Острите вътрешни конфликти вече са отвъд идеологическите и идейните различия и разрушават системно тъканта на нацията“ – не че не е вярно, но е доста патетично.

„С подход, ориентиран към споделено планиране, споделени задачи и споделени резултати ще изградим екосистема на научните изследвания и иновациите и ще я отворим към Европейската екосистема“ – екосистемата се отнася до живи същества, но …

„Въвеждане на дигитална номадска виза при най-добри условия в Европа“. Номад е член на скитническо племе, чергарин, скитник. Тоест, ще въвеждат дигитални визи за скитници.

Повишаване използването на син транспорт – син транспорт като част от „зелена“ политика до посинено зеленеене ли трябва да доведе?

Предвидена е „обмяна на опит, внедряване на know-how, трансфер на зелени технологии и знания“ – като знаеш как, го правиш, не го внедряваш. Между другото обмяната на опит и внедряването на know-how дали не са синоними?

Надграждащи мерки – „екодетски градини“. Какво е това и как става тази работа?

Иновативна мярка в зелено – „пасивно строителство“. Сигурни сме, че пасивността навява по-други мисли в главите не немалко хора, но в случая става въпрос за пестене на енергия. Не че това се разбира от програмата …

Иновативна мярка в зелено – „дигитализация на процесите от фермата до трапезата“. Тук вече въображение и практика не смеем да ги слеем.

Иновативна мярка в зелено – изграждане на енергийно независими села и малки населени места чрез пилотни проекти. Един пример щеше да е хубаво за онагледяване, защото иначе напомня за народната поговорка: „И една дашна мома стига за цяло село, ако има ред и няма завист“.

Иновативна мярка в зелено – „позеленяване“ на българските морски и речни пристанища“. И Варненското езеро ли, или там ще си остане кафяво? За да не бъдем несправедливи, да уточним, че се предвижда това да стане чрез „привличане на инвестиции в нисковъглеродни процеси на производство и преработка в големите търговски пристанища и насърчаване на колаборацията между пристанищната администрация, университетите и предприемачите по примера на пристанището в Ротердам„.

„Приемане на мерки за борба с фалшивата информация и дезинформацията чрез сътрудничество с онлайн изданията, социалните платформи, електронните медии и др.“. Само дано не е сътрудничество със сайтове, които създават дезинформация.

„Изграждане на 4 многопрофилни детски болници – Националната детска болница и детски болници в Пловдив, Бургас и Варна“ – Над едно десетилетие една не можахте и сега хоп – четири.

Продължаваме промяната

Създава се впечатление, че целите в програмата звучат като пожелания, без мерки за тяхното постигане и няма описан път към тях. Ключовото обещание – 860 лв. минимална заплата за 2023 година, но с уточнението, че минималната надница всъщност ще е 50% от средната за страната по принцип. Какви и колко икономически подобрения трябват за тази цел?

И още:

„Осигуряване на адекватен брой болнични легла и медицински кадри спрямо нуждите на българското население и европейските стандарти“ – това за нас в превод значи намаляване на болниците. Казвайте тези неща по-ясно!

„Приемане за първи път на дефиниция за „енергийна бедност“, която да позволи адекватна и насочена подкрепа за тези, които се нуждаят от нея“. Дефиницията и подробностите за нея са в Официалния вестник на ЕС от 14 октомври 2020 г. Защо България досега не прие европейския стандарт?

Ускоряване на процесите, свързани с изграждане на нови ядрени мощности, чрез които България да засили ролята си на износител на електроенергия – ще правите ли „Белене“ или няма?!

„Подкрепа за геотермални клъстери“ – в сектор „Земеделие“, заедно с екологичното производство, оранжериите. Там ли им е мястото?

Осъвременяване на поземлените отношения в собствеността и ползването на земеделските земи – тоест?

„Развитие на планинските и полупланинските райони“ – с думата „развитие“ пред всеки сектор можехте да си напишете цялата програма, но без конкретика е клише.

„Довършване на закриването на институциите, създадени да работят срещу хората“ – прелюбопитно е кои поименно са създадени с такава цел. Само КПКОНПИ ли, която желаете да разделите на две?

„Изграждане на нов затвор на територията на град Банкя по европейски стандарти“ – в Банкя, родното място на експремиера Бойко Борисов, при това по „европейски стандарти“. Предóбрихте го.

„Създаване на Държавна агенция за спешна реакция, която да обединява и координира услугите на тел. 112, спешната медицинска помощ (по земя и въздух), пожарна, защита на населението“. Който дойде на власт в България се чуди къде да дене пожарната и гражданската защита. Те къде ли не бяха. И „Промяната“ ще ги променя.

БСП за България

„Възобновяване на снабдяването с природен газ директно от „Газпромекспорт“ по съществуващия до края на годината договор“; „Започване на преговори за нов дългосрочен (минимум 10-годишен) договор с Газпромекспорт“. Като за дечица от детската градина – Русия счита България за неприятелска държава. Какво трябва да направи България, за да не е така? Вариант 1 – да превземе Москва. Вариант 2 – да се наведе толкова дълбоко на Москва, че да се надява да ѝ хареса. Друг вариант – БСП не казва какъв е.

„Намаляване на политическото влияние в дейността на дружествата“ – хайде поименно да го направите това. С публично обяснение случай по случай!

„Стратегическо придобиване от държавата на мажоритарни дялове от енергийни дружества, представляващи национален, стратегически и публичен интерес. Акцент върху тези, които представляват „естествен монопол“ в сектора – национализация ли е или само малко национализация?

„Преференции от „Местни данъци и такси“ за пършите пет години от същестшушане на нова стопанска единици. Безлихшени заеми от целеви инвестиционен фонд за МСП“. Много бързахме, нали? Ако само още един човек от БСП беше прочел програмата преди да публикуване …

- Advertisement -

„Демократична България

„Приватизация на всички държавни компании, опериращи на пазарен принцип“. Анализ първо ще има ли дали трябва или директно на тезгяха? Пак ще си говорим за Иван Костов…

„Демократична България“ ще модернизира предучилищното и училищното образование, като: „Премахне задължителния характер на учебните планове и програми, както и контрола върху учебното съдържание“. Ко речи?! От БСП като им гледахме програмата (виж снимката два параграфа по-горе) май ще са съгласни …

За обществените поръчки: Разширяване на секциите „Профил на купувача“ в „Публични разходи“ с много повече задължителна информация. Те не се публикуват в „Профил на купувача“, а в ЦАИС ЕОП.

ДБ ще предложи по-добро, сигурно и щастливо бъдеще на семействата и децата, като: „Подобри систематично инфраструктурата и жилищните условия, за да гарантира безопасна и здравословна среда за развитие на всяко дете“. О, безплатни ремонти по къщи и апартаменти ли обещават?!

„ДБ ще осигури достъп до обществен транспорт за всеки жител на страната“. Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая.

„Зелен преход в армията с решителна подмяна на старите образци на въоръжение и техника още от времето на Варшавския договор с техника и апаратура, гарантиращи висока и ефективна консумация на горива и енергия, намаляващи отпечатъка на въоръжените сили върху околната среда“. Зеленият преход не си ли противоречи с високата консумация на горива?!

„Извеждане на службите за гражданска защита, пожарна и аварийна безопасност, спешни комуникации на единен европейски номер 112 от МВР и развитието им в тясно взаимодействие с местните власти и с всички органи за действие в извънредни ситуации, включително и въоръжените сили“. И те ще вадят ПБЗН от МВР.

Депутинизация на България“ – цял раздел в програмата на ДБ. Не че е лошо, само че лошото е като почнеш да си задаваш въпроса „Как“ при всяка обявена цел! Например:

„Лустрация чрез прилагане на програма за проверка на служителите на специалните служби за интегритет и лоялност към българската държава и забрана за участие на бивши офицери от ДС в службите за сигурност“. Тези от ДС вече имат и внуци, обвързани в зависимости.

„Ограничаване на участието на служители на службите за сигурност в тайни организации“. Масоните и те ли?

„Ограничаване на участието в процедури за обществени поръчки на юридически лица, свързани с Руската федерация“. За това вече има специален европейски регламент. И о, да., България го възприе по време на управлението на Кирил Петков, в което „Демократична България“ участваше като коалиционен партньор!

ДПС

Движението за права и свободи има кратка антикризисна програма, която се състои от мерки за фискална и данъчна, социална и енергийна, селскостопанска и продоволствена политика, регионална политика и местно самоуправление.

Голямата част от програмата са нападки срещу кабинета „Петков“. За ДПС той е „мощен извор на нестабилност и кризи“, който „нарушаваше безскрупулно конституцията“, „сееше лъжи от сутрин до вечер“, „направи фрапантни мегакорупционни сделки“, „взриви енергийната сигурност“, „подкопа жизнения стандартна българските граждани с невиждана от времето на Виденовото правителство инфлация“, „издигна шуробаджанащината в основен принцип“.

След всички епитети колко е виновен кабинетът „Петков“, идват и мерките за поправка. С антикризисна програма, максимум за 2 години! Предвид войната в Украйна и всички кризи, генериращи се от нея …

Много по евроатлантически и на „пазарен принцип“ ДПС искат „контрол върху цените на енергоносителите“. Тук за припомняне е какво говореха, когато кабинетът „Петков“ наложи мораториум върху цената на тока.

Венецът е грижата за пенсионерите – повече за тях! Колко точно – неясно. Как точно – много питате!

„Възраждане“

Нямат специална програма за 2022 година. Но партията на Костадин Костадинов отдавна си има програма и чака да вземе властта с пълно мнозинство и да я реализира.

Не може да се отрече – от тези в парламента само в програмата на „Възраждане“ има специална глава, озаглавена „Какво да се прави“. На първо място – да се борим за основните ни човешки права и свободи. Не е изброено кои конкретно са те, но в предишната глава достатъчно ясно е дадено обяснение що е то „медицински фашизъм“, а именно – ковид мерките. Изразяваме съгласие и настояваме при операции хирурзите да не носят маски и ръкавици – пречат им да дишат и им се запарват ръцете. Такива работи като бактерии, инфекции и прочие са мит, тъй като няма да се случат на вас, ако гласувате за „Възраждане“. Ако все пак ви се случат, станала е грешка, а грешки стават. Дано някой поне разпознае иронията.

Демографски растеж – основният двигател е семейно подоходно облагане. Какви ставки и примери колко ще бъдат стимулирани хората с определени доходи не се виждат.

Да има възмездие за проваления преход. Такива като Любен Гоцев умряха, между другото. Когато правосъдието не идва навреме, смисълът му се изпарява. Затова сега е далеч по-важно да постигнем работеща съдебна система – трябва ни справедливост, защото възмездието води до възмездие от тези, които са станали негов обект когато те вземат властта. Предвидено е и в програмата на „Възраждане“, но по-надолу. И има доста познати предложения, отдавна излезли от другаде – например двете колегии на ВСС, членовете им се избират пряко от съответните общите събрания по гилдии, на принципа „Един магистрат – един глас“. Още по-важно – прокуратурата да е подчинена на изпълнителната власт. С други думи, да не е в съдебната система. Защо и как така се случи досега, че нямаше сътрудничество с ДБ и ПП за осигуряване на гласове тези идеи да станат реалност и то когато ПП беше мандатоносител? Пример за съдебното законотворчество на „Възраждане“ с големи подробности т.е. делата, а не думите – ТУК!

Икономиката – „подкрепа на всеки, който желае да работи, да се развива и да се стреми към по-добър живот чрез резултатите от своята дейност“. И за тези, които печелят финансиране от чужбина ли?

Силно редуциране на администрацията на МВР. Червена точка, в опозиция …

„Български възход“

Тук ще припомним една наша публикация, със следното заглавие: „Партията на Янев „Български възход“ забрави да напише програмата си в сайта (СНИМКИ)„. Ето ги и ВЪПРОСНИЯТ САЙТ! Оставяме линк към него – може би някога, в бъдеще, далеч след като този материал е публикуван, този линк ще води към програма, която може да бъде прочетена.

ИТН

Не влизат в парламента, засега. А и всички знаем за референдума, ех. И Македонияяя!

Автори: Анита Чолакова и Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече