Гешев – срещу политиците и зад народа: Кой се плаши от активността на главния прокурор?

0

- Advertisement -

Иван Гешев бе във Факултета, посети и Шумен, за да отговаря на въпросите на граждани, търсещи справедливост, докато депутатите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, така и не намират смелост за пряк дебат за правосъдна реформа

Политически ли са изказванията на Иван Гешев? Този въпрос все по-често се задава от кабинети, кафенета и офиси на „жълтите павета“, докато главният прокурор e ту във „Факултета“, за да потушава ромски бунтове, ту в Шумен, за да изрази съпричастност и съчувствие към близките на поредната невинна жертва на войната по пътищата.

Активността на този главен прокурор притеснява враговете на прокуратурата вече три години и половина, още откакто прокурорите във Висшия съдебен съвет го номинираха. Тогава Гешев не бе толкова известен, макар че за броени месеци ръководената от него  Специализирана прокуратура успя да вкара в ареста и да обвини половин дузина знакови имена от Прехода, местни криминални феодали като Ценко Чоков и Митьо Очите, а и купища кметове без значение от коя партия са. И ако това са медийно интересните казуси, то активността му на шеф на спецобвинителите имаше и други два безспорни успеха – ликвидирането на телефонните измами и знаковото решение на Европейската комисия да прекрати мониторинга на България в частта за борба с организираната престъпност. Знаково, защото Румъния, която често даваме като позитивен пример, остана с този мониторинг.

След като стана обвинител №1 в края на 2019 г., Гешев продължи да бъде активен, вместо да избере комфорта на кабинета на последния етаж в Съдебната палата. Активността му бе толкова забележима, че  „жълтопаветниците“ се вбесяваха – защо главен прокурор ходел по села и паланки, за да спасява самотни старци от крадци и грабители. Неглижираха се съвместните акции на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност. Но въпреки този дежурен хейт, резултатите бяха налице – изчислено, при това от външни експерти от Центъра за изследване на демокрацията, за 2020 и 2021 г. са отчетени най-ниските нива на престъпност у нас.

Последните месец-два Гешев пак започва да създава напрежение у софийския естаблишмънт, защото след година и половина извън светлината на прожекторите главният прокурор отново е активен и изказва на висок глас проблемите, които тревожат българите. Появата на Гешев при бунтовните роми от „Факултета“ изнерви до крайна степен офисния планктон на олигархичния кръг „Капитал“. Сайтовете на медийния монополист Иво Прокопиев избълваха една дузина материали с идентични „опорни точки“ – не можело главен прокурор да говори с гражданите, не можело да потушава бунтове, не можело да се ангажира с проблемите на недоволните. Защо да не може, а и след като никой друг дори не опитва да го направи. Политиците забравиха за избирателите в мига, в който поредните избори минаха. Сега са заети със себе си и с това да си разпределят властта.

А Гешев не се спира. Появи се и в парламента тази седмица, което вече сериозно започва да притеснява онези видни и скрити кръгове, които от години се опитват да превърнат прокуратурата от независима институция в марионетна служба под политически контрол. Главният прокурор води открит и прям диалог с политиците, при това напълно открито, защото медиите присъстваха на срещите му с депутатите от най-малката и най-голямата парламентарни групи, както и с ДПС, а се знае, че предстоят такива разговори и с депутати от БСП. Само от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, които иначе са много смели, когато му искат оставката по жълтите павета или от телевизионните студиа, така и не намират смелост за пряк дебат с главния прокурор и заради това, заедно с „Възраждане“, засега са единствените, които не са заявили желание за диалог. От страх.

Шуменската визита на Гешев, която се проведе този четвъртък, има изгледи да увеличи още повече питащите – политически ли са изказванията на главния обвинител? „Ножът е опрял до кокала. Някой трябва да направи нещо. Прокуратурата поема отговорността да е в основата на това. Ще обещая едно, ясно и категорично  – аз съм на ваша страна, прокуратурата е на ваша страна. Тук съм, за да ви кажа, че обявявам война на престъпността! Ще направим възможното и невъзможното за всеки отделен български гражданин, за да се постигне справедливост“, заяви Иван Гешев пред граждани на Шумен, поискали среща с него, за да изразят своята болка от трагичната гибел на младо момиче, станало преди месец жертва на катастрофа, причинена от безразсъден 18-годишен младеж, роднина на влиятелен местен бизнесмен. По-късно джипът на виновника изгоря на охраняем паркинг на МВР, а кръвната му проба за наркотици се оказа отрицателна, след като преди това се разбра, че е била положителна на полевия наркотест. Е, дрогиран ли е бил или не, наистина не е ясно, тъй като вече всички разбраха, че дрегерите на МВР за наркотици не функционират добре. 

Така или иначе натрупаните „случайности“ с основание събудиха недоверие у жителите на Шумен и те на няколко пъти излизаха на протести с искания за справедливост. Никой не се трогна, само главният прокурор прояви съпричастност и лично отиде да я изрази. И не само. Разследването вече е преместено от Шумен в прокуратурата в София. По делото ще работят и най-опитните в разследванията на катастрофи – следователите от Националната следствена служба. Това нито ще върне изгубения живот, нито е сигурно, че ще доведе до тежка осъдителна присъда за виновния шофьор, но със сигурност ще вдъхне надежда на близките и приятелите на младата жена, които до вчера живееха с усещането, че случаят ще бъде потулен.  

„Едва ли ще мога да помогна на всички, но виждам, че повече така не може да продължава. Не може да убиват деца по улиците. Няма как на местно ниво да се решават ефективно проблемите. Факт е, че един ефективен модел – специализираното правосъдие, беше разрушен. Факт е, че във всеки град всеки познава всеки и това е проблем. Аз съм тук по друга причина – ангажирам се с вашите проблеми и ще направя всичко, за да ги реша“. Думите на Гешев бяха в отговор на възрастна жена, споделила, че дъщеря й също е загубила живота си при катастрофа преди 5 години. Жената не вярва, че разследването се води безпристрастно и го казва с последна надежда да бъде чута. Делото ще се провери, вероятно подобно на другото, ще бъде прехвърлено да се гледа в друга прокуратура, за да се избегне всяко съмнение за зависимости. Разбира се, подобни случаи могат да са изключения, няма как всички дела да се прехвърлят от един край на страната в друг.

- Advertisement -

Двата казуса обаче ясно очертават тежките последици, които тепърва ще се калкулират от изцяло порочното лобистко решение на предходния парламент за ликвидиране на спецправосъдието. Но политиците, които сътвориха това, ги няма в Шумен, където хората казват на главния прокурор нещо, което той добре знае – „тук всичко се е сраснало“.

За съжаление така е и в Белоградчик, така е във всяка част на страната. И ще става все по-зле, защото политиците така направиха – ликвидираха в услуга на богатите си спонсори една работеща система, която избягваше именно тези съмнения на хората, особено в отдалечените от столицата населени места, че всичко на местно ниво се решава „по втория начин“.

Главният прокурор изглежда решен да направи това, което зависи от него. Опитва да накара да го правят и подчинените му окръжни прокурори от цялата страна, от които е поискал да се срещат по-често с граждани, за да решават трудните казуси и особено онези, които изискват намеса от по-високо ниво. За да се пресече това, което видяхме при тежките катастрофи в София – до хотел „Хемус“ и на Околовръстното, когато се оказа, че десетки полицаи не просто си затварят очите пред надрусани и пияни шофьори, а дори ги закрилят и ескортират.

Срещите на Гешев нямат нищо общо с политиката, защото те нагледно показват огромната пропаст между държавата и хората. В тези открити разговори се вижда суровата реалност, при която обикновени граждани изразяват последната си надежда, че ще получат търсената справедливост. Държавата отдавна е абдикирала от задълженията си. Десетки, дори стотици са онези институции, които имат различни правомощия, но колко от тях ги изпълняват? Ако го правеха, то едва ли на обвинител №1 щеше да му се налага лично да успокоява близки на жертвите на престъпността.

И наместо да проявят разум и да намерят работещи решения, онези от жълтите павета отново подемат темата за чегъртането на главния прокурор и за орязване правомощията на държавното обвинение, просто защото последната година и половина показа, че изглежда прокуратурата е една от малкото, която опитва да защитава интереса на обществото. Какво е по-важно – да реформираш за пореден път Висшия съдебен съвет, че да можеш най-накрая да набуташ в него своите хора, които да кадруват в съдебната власт по начина, по който искаш или да направиш законите работещи, „да развържеш“ ръцете на магистратите, за да могат бързо и ефективно да разследват – от дрогирания шофьор, през кварталния наркодилър, до корумпирания чиновник. Първото е по-лесно и по-изгодно, второто крие рискове да засегнеш собствения си интерес, затова политиците избират удобния вариант. Заради това от десетилетия се въртим в порочен кръг, а хората все по-малко вярват в институциите и в държавата. Показват го и с тоталния си отказ дори да гласуват на избори.

Този главен прокурор е най-големият проблем за политиците, но не защото иска да ги измести или защото е всесилен, както се опитват някои адвокатски и олигархични кръгове да внушават, а защото има нужната смелост да застане открито на страната на хората. С всичките рискове и последствия, които това крие. Ако Гешев стои зад дебелите стени на кабинета си, никой няма да се сеща за него, но той изважда тегобите на хората – вчера от някое село, днес от „Факултета“, от Шумен, утре ще е другаде. И разбира се, защото е показал с действия, че не би се спрял да разследва и най-силните хора в държавата, ако има данни и доказателства за престъпления. Прави го, не защото иска да е политик, а защото всеки отговорен човек на негово място би следвало да стори същото. 

„Аз, освен главен прокурор, съм и гражданин на тази страна. Искам децата ми да живеят в България. И ще направя каквото мога и ще продължа да опитвам. Пред вас съм, за да поема отговорност. Само че тук трябваше да е цялата държава и всички държавни институции“, каза в четвъртък вечер Гешев в пълната с шуменци зала на библиотеката, но беше сам и с част от екипа. Други представители на държавата нямаше. А сега си представете, ако поне още няколко от властимащите, имаха този кураж и енергия, които демонстрира главният прокурор и започнат да проявяват грижа към хората и проблемите. Всеки според задълженията и ресора си. Със сигурност тогава България можеше да е по-добро място за живеене, а хората да вярват повече на държавата си.

Автор: Eкип Tribune.bg

Източник: Tribune.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече