Съд в Хага наказа с доживотен затвор двама руснаци и украинец за убийството на близо 300 души

0

- Advertisement -

Съд в Хага произнесе тежки присъди срещу трима от четиримата обвиняеми по делото за свалянето над Украйна на пътническия самолет на Малайзийските авиолинии през 2014 г. Това са руснаците Игор Гиркин (Стрелков) – бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и Сергей Дубинский, както и украинският гражданин Леонид Харченко. Бившият руски военен Олег Пулатов е оправдан.

Дубинский, Гиркин и Харченко са виновни за съучастие в убийство на 298 души и са осъдени на доживотен затвор, реши съдът. Сепаратистите са объркали самолета „Боинг 777“ с военен, но това не ги оправдава.

Според съда само най-тежката възможна присъда е „достатъчна като възмездие“ за извършеното от заподозрените. „Дори и присъдите да не могат да премахнат страданията на близките, те могат да осигурят известно облекчение“, казаха съдиите.

Осъдените трябва да изплатят и общо над 16 млн. евро компенсации на близките на загиналите.

Решението все още може да бъде обжалвано и вероятно прокуратурата ще стори това срещу оправдателната присъда на Олег Пулатов.

Присъдата бе произнесена от трима нидерландски съдии в строго охранявана съдебна зала край Летище Схипхол (на 9 км от Амстердам), откъдето на 17 юли 2014 г. излетя фаталният самолет.

При атентата, в който самолетът беше свален с руска ракетна установка „Бук“ от територията на ДНР (потвърдено от съда днес), всички 298 пътници и екипаж загиват. Полетът на Малайзийските авиолинии изпълнява маршрут от Амстердам до Куала Лумпур и минава над украинска територия. Самолетът „Боинг 777“ по полет MH17 е поразен над територия под контрола на проруските сепаратисти в Източна Украйна от ракета, докарана от Русия – според нидерландската прокуратура.

Гиркин, Дубинский, Пулатов и Харченко са на свобода и отказаха да се явят на започналия преди две години и половина съдебен процес, предшестван от детайлно международно разследване. За 51-годишния Гиркин е известно, че и в момента се бие на страната на Русия във войната с Украйна.

60-годишният Дубинский, който също е свързван с руското разузнаване, е бил ръководител на военното разузнаване на сепаратистите и е отговарял за издаването на заповеди за ракетата. 56-годишният Пулатов, бивш военнослужещ от руските специални сили, и 50-годишният Харченко, за когото се твърди, че е ръководил сепаратистко подразделение, са били подчинени и са играли по-пряка роля в транспортирането на ракетата, твърдят прокурорите.

Участието на Русия

Съдът призна, че това е „необикновен“ случай, но криминалното производство се провежда по по процедурите на нидерландската страна. Украйна е прехвърлила юрисдикцията на Нидерландия и затова тя е отговорна за присъдите, а също и защото случаят е международен, съобщи още съдът в Хага.

Съдиите потвърдиха прякото участие на Русия в случилото се, позовавайки се на разговори между обвиняемите с висши служители в Руската федерация относно това как да се действа за сваляне на MH17. Посочиха също така, че Русия е имала пълен контрол над т.нар. Донецка народна република, откъдето бе свален самолетът. Москва отрича, а обвиняемите по случая казват, че нямали нищо общо с руските военни. Това обявиха и от съда – те не могат да се нарекат „руски войници“.

Доказателствата

- Advertisement -

Относно доказателствата – съдът се позова на отломки от ракета „Бук“, изстреляна от район Первомайски, открити в телата на пасажерите, както и на прехваната комуникация, видео- и фотокадри, свидетелски показания и др. „Няма нито един фрагмент, който да носи индикации, че в свалянето е участвало друго оръжие освен ракета „Бук“, заключи съдът.

Най-важни за съда са били показанията на неназован свидетел „M58“, който се е намирал на поле в близост до мястото на изстрелване на ракетата. Руската страна е представила данни, с които отхвърля участие и прехвърля отговорността на Украйна, но съдът счита, че те са били „манипулирани“. По данни на производителя на „Бук“ – „Алмаз-Антей“ – защитата е посочила друго място на стрелбата, но според съда не е успяла да го докаже. Отхвърлено е и твърдението, че действителната цел е бил самолет на Air India. Той е бил далеч извън обсега на ракетата „Бук“.

Съдът отхвърли твърденията на Пулатов, че доказателствата на разследващите са фалшифицирани. „Не е открита никаква следа от манипулации“, стана ясно на заседанието.

Ролята на осъдените

Съдиите добавиха още, че в нощта на 16 срещу 17 юли 2014 г. от Руската федерация в т.нар. ДНР е докарана установка „Бук“. Харченко е отговарял за ескортирането и охраната ѝ. Пулатов е бил отговорен за охраната на коридора, а Гиркин е ръководел и направлявал бойните действия в ДНР, по време на които се е възползвал „от помощта на Москва“.

Разследването не е установило кой е наредил изстрелването на ракетата, нито кой в крайна сметка я е изстрелял, посочи съдът.

„Изстрелването на такава ракета не става случайно и не по прищявка, а съвсем съзнателно и внимателно обмислено по предписан метод. Така че по време на изстрелването на ракетата „Бук“ е имало умисъл и известна доза обмисляне. Изглежда, че ракетата „Бук“ е била изстреляна умишлено, но че е станала грешка, защото хората са помислили, че това е военен самолет. Това обаче не омаловажава намерението и преднамереността“, твърди съдът. Според съда намерението е било да се убиват хора. Не е доказано, че четиримата заподозрени са образували „група от извършители“, които умишлено са сваляли самолети, казаха съдиите.

Харченко е съизвършител и също така е отговорен за инструктирането на подчинените си, посочи съдът. Същото важи за Дубинский. Гиркин обаче не е съизвършител в традиционния смисъл на думата – той е бил връзката с Москва, но не е установено, че е знаел за присъствието на установката „Бук“. След това е участвал в премахването ѝ. Гиркин е „функционален извършител“, заключиха съдиите. Пулатов, който е участвал в определянето на мястото на разполагане на установката, но не е бил там при изстрелването, е оправдан.

След като са осъзнали какво са направили, Гиркин, Дубинский и Харченко са опитали да се отърват от ракетната установка и да избегнат „международен скандал“.

306 искания за компенсации от близките на загиналите са постъпили в съда. Те обаче ще бъдат присъдени по украинския закон.

Основателят на разследващата медия Bellingcat Елиът Хигинс изрази днес мнението си за случая още преди произнасяне на присъдите. „На този етап смятам, че всеки, който твърди, че Русия не е замесена в свалянето, наистина е нелеп човек“, заяви той в публикация в Twitter. Хигинс смята, че събитията от 2014 и от 2022 са свързани. „Мисля, че трябваше да има повече военна помощ за Украйна, трябваше да има още санкции, както и по-силна реакция от тази, която видяхме (преди инвазията). Трябваше да има превантивни мерки, които щяха да спасят много животи“, добави той.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече