Русия на прицел: Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

0

- Advertisement -

Европейският парламент създаде прецедент, след като вчера обяви Русия за държава спонсор на тероризма. Този ход е до голяма степен символичен, тъй като понастоящем ЕС не може официално да определя страни като спонсори на тероризма. За разлика от САЩ, блокът няма изготвен списък на терористичните държави и не разполага с правна дефиниция на последиците от подобна декларация.

Ето защо парламентът настоява ЕС и неговите държави членки да „създадат подходяща правна рамка и да обмислят включването на Русия в такъв списък“. Крайното решение е на Съвета на ЕС. „Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия“, гласи официалното съобщение на европарламента.

Резолюцията на ЕП беше приета с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 „въздържал се“. В нея се осъжда „бруталната и агресивна война на Русия срещу Украйна“, зверствата срещу цивилни граждани, разрушаването на ключова инфраструктура и „други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право“, които представляват терористични актове и военни престъпления.

ОЩЕ: Български евродепутати гласуваха срещу обявяването на Русия за спонсор на тероризма

Въпреки че няма европейска правна рамка за държавите спонсори на тероризма, в резолюцията на ЕП се призовава за по-нататъшна международна изолация на страната чрез лишаването ѝ от членство в международни организации и органи, намаляване на дипломатическите връзки с Русия до абсолютния минимум и приемане на девети пакет от санкции. Евродепутатите искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

ЕС има терористичен списък, но само за „лица, организации и предприятия, свързани с терористични актове“ – те са обект на санкции. През декември 2001 г. Съветът на ЕС прие обща позиция и регламент относно прилагането на специални мерки за борба с тероризма, които дават възможност на Съвета да определя лица, групи и образувания (но не и държави), участващи в терористични дейности. Определянето на лица като терористи води до замразяване на активи и забрана за предоставяне на финансови средства и икономически ресурси. Съществуват отделни режими на санкции, насочени към талибаните, както и за лица и образувания, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ/Даеш.

ЕП предложи вчера в списъка да попадне и частната военна компания „Вагнер“ (ЧВК Вагнер), която е създадена от близкия до Путин Евгений Пригожин и воюва активно на страната на Русия в Украйна.

- Advertisement -

Докато някои европейски държави като Естония, Латвия, Литва, Полша и Чехия вече добавиха Русия в националните си списъци на терористични държави, САЩ се въздържат от подобен ход. А в Щатите има подобна практика, за разлика от ЕС. Тя се цитира в официални документи на Европейския съюз, свързани с резолюцията срещу Русия.

Каква е практиката на САЩ?

Понастоящем Държавният департамент на САЩ включва четири държави в списъка съ спонсори на тероризма, „тъй като постоянно предоставят подкрепа за актове на международен тероризъм“. Сирия е в списъка от 1979 г., Иран – от 1984 г., Корейската народнодемократична република (Северна Корея) – от 2017 г., а Куба отново попада в него от 2021 г. Ирак, Судан и Либия също са били включвани.

Влизането в списъка има широкообхватни последици в областта на санкциите и държавния имунитет. Санкциите включват ограничения върху чуждестранната помощ от САЩ, забрана за износа и продажбите в областта на отбраната, определен контрол върху износа на изделия с двойна употреба, различни финансови и други ограничения. Има важни икономически последици за всички държави, които продължават да си сътрудничат със страната, посочена като терористична – те могат да попаднат под ударите на вторичните санкции на САЩ.

В същото време се премахва имунитетът пред федералните и щатските съдилища в САЩ, на който чуждите държави обикновено имат право. Двете камари на Конгреса вече внесоха законодателни предложения, с които Русия да бъде добавена към списъка на държавите, спонсориращи тероризма. Ако тя бъде обявена за такава, вече няма да има имунитет срещу искове, заведени в САЩ от граждани на Щатите, членове на въоръжените сили на страната и правителството във Вашингтон. Мерките се предприемат във връзка с действията на Русия в Чечения, Грузия, Либия, Сирия, Судан и Украйна, някои от които се простират десетилетия назад във времето.

Определянето на държава като спонсор на тероризма традиционно е запазено за страни, които САЩ смятат за „държави парии“ – т.е. изолираните на международната сцена. По същество Щатите нямат официални дипломатически или търговски отношения с нито една от държавите, които са определили като терористични. Канада също има механизъм за „държава, поддръжник на тероризма“, като от 2012 г. в списъка са включени Иран и Сирия.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече