Изходът от войната в Украйна е възможен – но от кого и от какво зависи

0

- Advertisement -

Конфликтът в Украйна ще приключи, когато и двете страни решат да седнат на масата за преговори, пише канадският Toronto Star. Но нито Киев, нито Москва имат стимул да го правят. Членовете на НАТО трябва да намерят начин да прекратят конфликта, смята авторът на статията Томас Уокъм. Само заключението на страните, че мирът ще им даде повече от военни действия може да ги мотивира.

Ето какво още пише Уокъм:

За повечето страни по света новините за уреждане на конфликта чрез преговори биха били добре дошли. Но подобно споразумение може да не удовлетвори двамата основни участници в тази конфронтация.

Войната Русия – Украйна ще приключи само когато и двете страни решат, че няма да получат нищо повече в битка. Колкото просто и толкова сложно.

Украйна отхвърля незабавно всяка идея за мирни преговори с Москва. Тя твърди, че войната ще приключи само когато руските войски се изтеглят от цяла Украйна, включително и от Крим, който беше официално анексиран от Москва през 2014 г.

От своя страна Москва е по-отворена към идеята за мирни преговори, но се люшка напред-назад, обсъждайки спецификата на всяка подобна сделка. И засега настоява, че всичко трябва да стане по руските условия – разбирай задържане на окупираното от руснаците и признаването му за руска територия.

Крим е причина, както и Донбас, които включват значителен брой рускоезични, Русия да отказва обсъждане на промяна в статута им.

Нито една от страните няма стимул да говори за мир. След няколко фалстарта Русия се спря на стратегия за унищожаване на големи части от инфраструктурата на Украйна, както гражданска, така и военна. Нейните противовъздушни ракетни системи поразяват украински цели, а флот от дронове защитава тези ракетни системи от украинска контраатака. Нейната стратегия за насочване към електроенергийната система на Украйна е брутална, но ефективна.

През това време украинците възприеха различна, но също толкова ефективна стратегия. Те притискат враговете си с модерни залпови системи, предоставени от съюзниците на НАТО, особено от САЩ. Освен това те използват своите високоефективни сухопътни сили, за да превземат и връщат територии, завзети от Русия.

Мирни преговори? Защо да се занимаваме, казват украинците. Според тях те печелят войната.

- Advertisement -

Но както съобщава New York Times, въпреки победите на Киев, Русия все още контролира една пета от украинската територия.

Русия също не печели. Тя губи позиции в Донбас, там е превъзхождана от украински войски, които са по-добре обучени и мотивирани.

Как тогава ще се излезе от задънената улица? За украинския президент Володимир Зеленски отговорът е повече военна помощ. Ако Украйна беше по-добре въоръжена, казва той, тя можеше да победи Русия. Така Украйна е привърженик на по-голямото участие на НАТО. Самият Алианс остава непреклонен да прави каквото и да било, което може да рискува ядрена война с Русия. Но Украйна е по-склонна да рискува. НАТО може да иска да сложи край на войната, а Украйна иска да я спечели.

Все пак има основателни причини за прекратяване на войната, дори Украйна да не е напълно доволна.

Едната е, че ще сложи край на ракетните удари. Това би спасило животи и също така би сложило край на безразсъдното унищожаване на имущество от всички страни. Всичко, което слага край на подобни (ядрени глупости), би било добре дошло.

Второ, това ще сложи край на кокошкарската игра около най-голямата ядрена централа в Украйна.

Накратко, договореното споразумение може да не удовлетвори двамата участници в тази война. Те може да искат да останат по-дълго в състояние на военен конфликт.

Но за нас останалите подобно споразумение би било добре дошла новина. Канада и други страни от НАТО са заети да подкрепят Украйна в тази война. Ще бъде по-добре, ако вложат цялата си енергия в намирането на начин за прекратяване на този конфликт.

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече