На дневен ред: Кои са най-важните промени в Изборния кодекс и какво предстои?

0

- Advertisement -

Вчера депутатите в 47-ия Парламент приеха окончателно промените в Изборния кодекс. Обсъжданията и гласуването на отделните параграфи в законопроекта за изменения в изборните правила започна в четвъртък сутрин, продължи до 03:00 часа през нощта, за да прекъсне и бъде възстановен в петък, като във вчерашната вечер гласуването на всяко отделно изменение приключи.

  1. Връщането на хартиената бюлетина

Безспорно, връщането на хартиената бюлетина във всички секции беше най-голямата промяна, която беше гласувана с гласовете на т. нар. хартиено мнозинство – ГЕРБ, ДПС и БСП. По досега действащите изборни правила, с хартия се гласуваше единствено в секциите с по-малко от 300 избиратели по списък. След обнародване на изборните промени в „Държавен вестник“ и след ново гласуване, в случай, че президентът реши да наложи вето, във всяка секция гласуването ще е от смесен тип. Това означава, че всеки избирател може да гласува по избор – с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

„Оттук нататък нито един българин няма да може да гласува, без да попълва бюлетина с химикалка. Машинното гласуване беше убито!“, заяви Асен Василев от ПП.

И въпреки че хартията влиза във всяка секции – независимо броя на избирателите по списък, при машините не е така.

Депутатите гласуваха да се запази досегашното правило машини да няма в секциите с по-малко от 300 избиратели. Същото важи и при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги. Машини няма да има и в секциите в чужбина, ако за откриването на секция са подадени по-малко от 300 заявления или ако на последните избори в конкретната секция са гласували по-малко от 300 избиратели.

2. Броенето на машинният вот ще става ръчно

ГЕРБ, ДПС и БСП не просто върнаха гласуването с лист и химикал, но и превърнаха машините за гласуване в подобие на принтер за разписки. Досега в края на изборния ден машината издаваше протокол, като резултатите се изчисляха автоматично, което вече няма да важи.

Депутатите гласуваха след приключване на изборния ден членовете на секционната избирателна комисия да отчитат резултатите от машинното гласуване, като преброява разписните от машините ръчно. Вместо машината сама да издава протокол и да улеснява процеса на броене значително, членовете на СИК ще трябва да броят всяка разписка ръчно.

Разписките вече също не се наричат разписки, а „бюлетини за машинно гласуване“.

Беше решено още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласуване да се броят заедно. Предвижда се след приключване на изборния ден избирателната кутия да се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласуване да се изваждат една по една, да се поставят с лицевата страна надолу и да се броят.

Със 153 гласа „за“ от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Възраждане“ се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става чрез преброяване на бюлетините от машинния вот.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък заяви, че го „изумява как е възможно да имаме данни, да са в машините и да не искаме да отпечатаме протокол“. „Това създава възможност за злоупотреби“, каза Петков.

3. Тъмната стаичка остава в историята

Кабините за гласуване, които разговорно наричаме „тъмни стаички“, отпадат. Досега Изборният кодекс ни казваше, че „в изборното помещение се поставят кабини за гласуване и прегради за гласуване с машини, така че да се осигури тайната на гласуването“.

Оттук насетне обаче кабините ще бъдат заместени от паравани – както при гласуването с машина, така и при гласуването с хартия.

- Advertisement -

4. Видеонаблюдение

Депутатите гласувана броенето на хартиените бюлетини и машинните разписки да се случва под видеонаблюдение. Същото важи и за попълването на изборните протоколи.

юВидеоизлъчването ще е в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни, записаха депутатите.

5. Достъп до кода

Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машините на всички формации, които на предходните избори са прескочили бариерата от 4% за влизане в парламента, решиха депутатите.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

6. Район „Чужбина“

Депутатите решиха, че ще има избирателен район „Чужбина“. Въпреки това не се знае колко депутати ще се излъчват от него и на какъв принцип ще става това. ГЕРБ-СДС призоваха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите от него. Продължаваме промяната“ пък призоваха район „Чужбина“ да стане реалност, а не само да стои на хартия.

„Добрата новина е, че изборен район „Чужбина“ остава“, посочи Надежда Йорданова от ДБ.

Заявленията за откриване на нова секция зад граница остават 40 на брой, не както беше предложено от ГЕРБ – 100. Това означава, че нова секция ще се открива за сънародниците ни в чужбина, ако откриването ѝ е заявено 40, вместо 100 пъти.

Какво предстои?

Оттук насетне предстои Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс да бъде обнародван в „Държавен вестник“. Според Конституцията, срокът за това е 15 дни след приемането на дадения акт на Народното събрание – тоест 15 дни след вчера.

Президентът обаче беше призован да наложи вето, като това може да стане в срок отново от 15 дни след приемането на закона. Ако го направи, Народното събрание ще трябва повторно да приеме закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Попитан дали ще наложи вето, вчера президентът беше уклончив по въпроса:

„Когато текстът на новоприетия закон постъпи в президентската институция, ще бъде разгледан най-детайлно и ще се произнеса“, посочи той.

Още преди второто четене на промените в Изборния кодекс, различни граждански организации призоваха президентът да наложи вето.

Източник: debati.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече