Ретроградите у нас правят онова, което прави Путин в Украйна – рушат, унижават и погребват

0

- Advertisement -

Повечето българи и голямата част от политическия елит се държат така, сякаш в Европа не бушува война. А тя вилнее и вече оголва истинските намерения на ГЕРБ-ДПС-БСП, които досега оставаха скрити, пише Евгений Дайнов.

Не е лесно в днешния свят да останеш закътан от ветровете в някаква своя си уютна провинцийка. Именно това обаче се опитват да правят повечето българи и поне три-четвърти от техния т.нар. политически елит. Живеят и действат, усилено и напук, все едно в Европа не бушува война.

А тя бушува. И като всяка голяма война, нейните ветрове проникват навсякъде. Всичко обръщат, всичко разместват, издухват излишното и оголват дотогава скритото. Никой не остава необърнат и неоголен. Това е причината българската политика да е вече изоморфна на войната в Украина. Ретроградите правят онова, което правят Путин и путинци. Нормалните правят онова, което правят украинците.

Престанаха да прикриват намеренията си

Прочетена от този ъгъл, политиката в България от последните седмици престава да бъде необяснима. Напротив – напълно обяснима е. Ветровете на войната са преподредили и обърнали всичко, издухали са излишното и оголили главното.

Едно от нещата, които руснаците правят напоследък, е да престанат да лъжат и да прикриват своите намерения. Свърши времето, когато за всеки открит в освободени територии труп на цивилен скачаха: „Боливудска постановка! Труповете мърдат!“. Приемат спокойно и дори с известна гордост новината за всеки новооткрит масов гроб или душегубка, специално оборудвана за мъчение и убиване на цивилни. Престанаха да твърдят, че не били удряли цивилни обекти. Напротив – гордеят се, че с бомбардирането на трафопостове и жилищни блокове ще принудят украинците да се съгласят на преговори. Някои ТВ-пропагандатори се гордеят дори със самия факт на бомбардировките. Както наскоро сподели една възторжена путинистка по руска телевизия: „Гледам, как падат нашите ракети и бомби върху украинските градове. Та това е прекрасна гледка! Прекрасна! Иска ми се да стана на крака и да ръкопляскам, като на добър спектакъл и да викам Бис! Още!“.

По аналогичен начин и горе-долу по същото време ГЕРБ-ДПС-ДПС престанаха да прикриват своите намерения. В началото беше: „Ама бюджет да правим… Ама закони да гласуваме за Плана за устойчивост… Ама на хората да помагаме…“. В рамките на няколко часа всичко това се оказа забравено, точно както руското „труповете мърдат“. И бе заместено с откровената заявка: „Премахваме всякакво машинно гласуване, защото искаме всичко да е на хартия и да се брои, както (ни) трябва!“.

Могат да бъдат накарани да забуксуват

- Advertisement -

Разбира се, за да хващат подобни откровения дикиш, противникът трябва да бъде сведен до положението на не-човек. Руснаците плавно минаха от обявяването на украинците за „бандеровци“ и „нацисти“ към огласяването им като „сатанисти, седнали в Киев на трона адов“. У нас, в дискурса на ГЕРБ-ДПС-БСП проевропейските политици преминаха от позицията „нищо не умеят“ към „крадци и прелюбодейци“, а тия дни – към „неизкъпани гей наркомани, малоумници и тук-там по един професор“. Явно е, че след като според ГЕРБ-ДПС-БСП да си следвал в Харвард е позорящо обстоятелство, да си професор е също някакъв позор.

По-нататък нещата се развиват подобно на войната в Украйна. Голямата сила ГЕРБ-ДПС-БСП трябваше да смачка по-малките ПП и ДБ за часове. Не се получи за часове, тъй като ПП и ДБ се опънаха и бяха, както случаят с правителството на Зеленски в Украйна, подкрепени от общественото мнение.

Оттук нататък са налице условията за продължаващо повторение на ситуацията в Украйна. Голямата сила, зле организирана и следваща тактики отпреди век, може да бъде накарана да забуксува. И да започне да отстъпва. Малката сила, ПП и ДБ, представляваща 21-ви век, би могла да планира и осъществява контраатаки, избутващи голямата сила от вече заети позиции.

Тресат се от страх

Очевидният вариант е при получаване на втория мандат малката, но жилава сила, ПП и ДБ, да каже на основния играч в голямата сила, ГЕРБ: „Нали искате да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и слуги на Путин? Подкрепяйте сега в парламента нашето евроатлантическо правителство, без да искате нищо. И да не забравяме, че Западът – нашите хора – е във война и ще гони неотстъпно всички политици, които някога някак са помогнали на Путин да подготви нахлуването в Украйна. Като например – направили са му газов поток, със собствени пари, заобикалящ Украйна…“.

И на терена в Украйна, и тук у нас, подобни стратегии работят по една много проста причина. И там, и тук голямата сила е сътрисана както от страх, така и от неразбирането, защо номера, даващи резултат до оня ден, вече не дават такива. За да бъде превърнат този страх в мащабно отстъпление, онова, което е необходимо, е малката, но перспективна сила, да има достатъчно самочувствие да си отиграе ходовете.

Източник: „Дойче веле“

*Заглавието е на Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече