Ако чуете властта да се оправдава „Бизнесът каза!“ – да знаете, че бизнес там няма

0

- Advertisement -

Тъмна нощ, тук-там луна. На външната граница на Европейския съюз царят мрак и кал, както на небето, така и на земята.

Граничният пункт се разпада, буквално, и се чудим, дали това не е именно онова, което е трябвало да бъде “измазано” като условие за Шенген.

Българският трибагреник обаче се вее патриотично като Светия дух на самотен пилон, докато готиният граничар ни честити Никулден, и така, от симпатия и родолюбие, прощаваме висящите панели и арматури по козирката, а настроението се покачва с една десета. Не за дълго.

Паневропейският Коридор 8 от магистрален път се превръща в кална двулентова пътека, по която съвременни вносни возила се опитват да изпреварват заплашително клатушкащи се по трапове и камънаци ТИРове. На дълги светлини, разбира се, за да не хванат грешната пътека.

Не след дълго се появяват асфалт и бегло подобие на временна осева линия, а по-нататък и заветният нов, дълго чакан и дълго строен магистрален участък, където обаче светлоотразителите магически поглъщат светлината и рискът да отнесеш мантинелата по завоите клони към безкрайност.

Мракът ни всмуква и се озоваваме в обичайните плаващи пясъци на “корупцията и организираната престъпност”, които ги няма.

Иначе казано у дома, където и други неща ги няма:

  • Няма правителство и няма кой да подаде оставка след безпрецедентната оценка за 15 години подготовка за Шенген от влизането в ЕС досега.
  • Няма и критична маса на здрав разум, за да осмисли, че това е резултат на дългогодишно затъване, а не на разговор на по парче Сахер от оня ден.
  • Няма свян, която да подскаже, че не е уместно гонките с мигрантски бусове, организирани и шофирани именно от български криминално проявени типажи, да се използват в политическата риторика. Да твърдиш, че позицията на Нидерландия е неуважение към паметта на полицаите* е крайна и грозна наглост.

И със сигурност е неуважение към целокупния български народ да обясняваш, че сме натопени за корупцията и организираната престъпност, с които всеки се е сблъсквал в скромния си и иначе уютен живот тук.

- Advertisement -

“Нямаме мутри”**, е малко като “без парабени”, никой вече не е сигурен какво са, ама е пределно ясно, че пърхат наоколо и са навсякъде. Най-вече в управлението и администрацията.

Нямаме и още нещо – представителство на най-засегнатите от всичкото нямане: Бизнеса.

Ако видите “бизнесът-две-точки / каза / призова”, да знаете, че бизнес там няма.

Има сателитни корпорации, които наливат в “не”-корупционните и “не”-непотистки схеми на неорганизираната държавност. Останалите не членуват в синекурни организации и няма да им хрумне да призоват към бойкот на свободната търговия, заложена в основния договор за ЕИО миналия век.

Немалка част изнасят, само и единствено защото некорумпираното и неорганизирано управление им е възпрепятствало достъпа до вътрешния пазар. (Ако не сте наясно, така е като не гледате Бразди).

Не знам коя е тая нидерландска техника, дето не трябва да я купувам, и рядко зареждаме в Шел, но искам да благодаря лично на Марк Рюте, че някаква нюню холандска фирма заобиколи Български пощи, които два пъти в последните 5 г. ми “губят” пратки.

Доброволствам за черния списък. Бих си скъсала партийната книжка, ако имах, уви.


* Илияна Йотова, ФБ
** Бойко Борисов пред Нова ТВ


Автор: Филипа Радионова, от Facebook-профила ѝ

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече