Европа ни остави в нокдаун: България остава извън Шенген!

0

- Advertisement -

България и Румъния не се присъединяват към Шенген. Това реши Съветът на вътрешните министри от ЕС. Против влизането на двете държави в зоната за свободно пътуване очаквано са гласували Австрия и Нидерландия. Присъединяването на нови държави към зоната става само с единодушно гласуване. Тъй че и един глас против е достатъчен да блокира процеса.

В Шенген обаче е приета Хърватия.

По-рано се разбра, че Нидерландия поискала България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка – практика, която беше преустановена от Европейската комисия за страната ни в края на 2019 година.

В последните дни ръководителите на Австрия и Нидерландия говорят, че България може да се присъедини към Шенген догодина. Такава теза разви и президентът Румен Радев. Досега властите в София обясняват, че страната ни покрива всички критерии и че решението на Нидерландия да наложи вето е свързано с вътрешнополитически игри на Хага. Европейският парламент, както и ЕК, също призоваваха за приемането на България и Румъния в Шенген.

„Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България“, заяви Радев онзи ден. И призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

„Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте (премиерът на Нидерландия Марк Рюте, б.а.). Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продължаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем“, каза президентът.

Междувременно властите в София заплашиха Австрия и Нидерландия с ответни мерки заради ветото им. 

НАДЕЖДАТА НИ Е В ШВЕЦИЯ

Опитите за намиране на решение по въпроса за приемането на България в Шенген ще продължат до края на годината и през следващата година, съобщи вицепремиерът Иван Демерджиев пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА. Вицепремиерът съобщи, че се очаква усилията да бъдат продължени от Шведското председателство на Съвета на ЕС от януари догодина. Нищо не е загубено, напротив, на прав път сме и сме направили това, което се очаква от нас, каза той.

- Advertisement -

Швеция, където крайнодесните влязоха в правителството преди два месеца, е резервирана към приемането нна България в Шенген. Но като бъдещ ротационен председател на Съвета на ЕС остави на другите две скептични държави да наложат блокаж, докато тя самата ще се стреми към помирителна роля, защото не е редно председателстваща страна да се конфронтира с останалите.

Попитан дали нашата държава ще предприеме ответни мерки, Демерджиев заяви, че в момента се обмисля диалог. Когато се изчерпят средствата за конструктивен диалог, ще кажа кои са следващите стъпки, посочи той.

КОМЕНТАРИ

В парламента политиците показаха разочарование, но и надежда, че България ще получи зелена светлина догодина. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС оцени случилото се като неправилно решение, което отслабва целия Европейски съюз. Но допълни, че се надява през пролетта на следващата година да бъде поставен отново въпросът.

Външният министър Николай Милков сподели пред журналисти, че по негова информация Австрия е била съгласна за определяне на месец март 2023 г. за България и Румъния. Остава да бъде убедена Нидерландия, която не е съгласна с определяне на твърда дата. „Никога не сме имали толкова много подкрепа … Остава ни една държава (да убедим – бел.ред.)“, оптимистично добави първият ни дипломат.

Според соцдепутата Кристиан Вигенин решението е „разочароващо, но не и обезсърчаващо“. По думите му, ще трябва да се работи по-активно с Австрия и Нидерландия, за да не ни спират, а да ни помогнат.

Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че не трябва да търсим виновни, а да „запретнем ръкави“, за да можем през 2023 г. да постигнем това, в което сега се провалихме.

ДаниелЛорер от ПП коментира, че по неговата информация решението не е толкова лошо, тъй като по-скоро се върви към отлагане на решението за първите месеци на идната година.

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече