Опасният въпрос: Бута ли ни Хага към Москва с отказа за Шенген?

0

- Advertisement -

Нидерландия е и срещу Киев в ЕС, докато се води война, но по-знаково е мълчанието на големите държави

В. “Правда”: Дългото очакване има обратен ефект при българите

В решението на Нидерландия и Австрия да не подкрепят България в Шенген не се предоставят никакви ясни и конкретни аргументи

какво още е необходимо, за да се преодолеят пречките

и недоразуменията. Страната ни е изпълнила техническите критерии още през 2011 г. и това не се отрича от партньорите от ЕС.

По данни на австрийското правителство 60% от 75-те хиляди мигранти, които са се озовали в страната им, не са минали през наша територия. Но Нидерландия и Австрия не излизат с изисквания към държавите, които са ги пропуснали. България не може да се справи сама с целия поток от бежанци, а според законодателството на ЕС опазването на европейските граници е е отговорност на цялата общност.

„На този етап за България не е „не“, а е „все още не“.

Ще бъде необходимо повече време

поради две причини – нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка и механизма за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред.“ Това заяви нидерландският премиер Марк Рюте.

Австрия обаче е категорична, че вероятно и догодина няма да каже „да“ на България. В същото време представители на ЕС два пъти провериха българските граници и не установиха нарушения. Последната проверка беше по покана на служебното правителство. Единствено Нидерландия не участва в този рейд.

В същото време

точно 2 дни преди гласуването в Брюксел

европейски медии излязоха със статии и видеоматериал, че 19-годишен сириец е бил прострелян близо до сърцето на българо-турската граница. Българските власти отрекоха. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че проверка в Бургас е показала, че такава стрелба няма. Вътрешният министър Иван Демерджиев също каза, че няма случаи на насилие срещу мигранти у нас. В конкретния ден 65 бежанци са се опитали да минат границата, като са хвърляли камъни по патрула.

Медиите, публикували историята, също не предоставят доказателства, че е имало стрелба на наша територия. Цитират се единствено отворени разузнавателни данни и думите на адвоката на сириеца.

Всичко това се оценява като обезкуражаващо в София. Би могло да доведе до нежелани последици, като например да се засили руското влияние, смятат експертите. У нас и без това партиите с проруска ориентация по традиция имат достатъчно привърженици, за да ги изпратят в парламента.

“Основният проблем у нас е как да се противодейства на зловредното руско

влияние и да се разграничим от Москва, което ни го повтарят от години“, смята бившият военен министър Велизар Шаламанов. Това заедно с антизападните настроения е причината София да не бъде допусната в свободната от проверки зона на ЕС. Според експерта не са взети никакви мерки на което и да било ниво на властта.

„Това се вижда и в позицията на президента“, добави Шаламанов. Според него отказът на Хага не е поради технически причини, а е свързан с цивилизационния избор на България. „Изгубихме много време да говорим за Запада като „те“, да търсим мост към Русия и прочее“, каза още експертът.

В руските медии описват отказа на Хага да гласува „за“ приемането на България, като добавят: „Помагаш на киевския режим? Достоен си за Шенген“. Цитират заместник-директора на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева пред „Евронюз“, че подозренията към България ще се увеличат заради ограничената военна помощ за Украйна.

В Москва изглеждат доволни от нидерландския отказ

- Advertisement -

и коментират, че дългите години на очакване водят до обратен ефект при българите. „Противниците на шенгенската зона в България стават все повече. Според скорошно изследване на „Отворено общество“ само 42% от анкетираните са „за“ присъединяването“, добавя в. „Правда“.

Дали Нидерландия, която спира последните стъпки на България за интеграция в ЕС, си дава сметка какви може да са последствията и защо точно тя налага вето?

Този въпрос наблюдателите си задават повече от 11 години, откакто сме изпълнили техническите критерии. Много често в дипломатическите отношения една по-малка държава блокира общото решение, докато по-големите го поддържат. Страната на лалетата е била спирачка по пътя към разширяването на ЕС и при други случаи.

В този смисъл за дипломатите у нас показателно е не толкова, че Хага надига глас срещу влизането на България в шенгенското пространство, колкото мълчанието на големите и влиятелни държави в Европейския съюз. Което

се тълкува като неизказано съгласие

Много е възможно позициите им да са подобни, след като нито одобряват, нито критикуват ветото. Според правилата в ЕС дори само една страна да блокира разширяването, то не може да се състои.

Нидерландия неведнъж е изразявала съмнения към разширяването на границите на съюза. Още когато България беше кандидат.

През лятото Хага заедно с Дания и Швеция се възпротиви срещу приемането на Украйна, докато там се води война.

Същото беше и за определянето на датата за започване на преговори на Сърбия, РСМ и Албания.

Премиерът Марк Рюте отдавна има съмнения и към България, като цитира нидерландски медии, че

границата ни се минава с банкнота

от 50 евро

Това изказване предизвика реакцията на президента Румен Радев, който го определи като цинизъм.

Трудно може да се очаква промяна в позицията на Хага след тези разменени реплики. Нидерландия от 20 години наблюдава под лупа България и позицията й не е неочаквана. Още повече че страната не се включи в организираната от служебното правителство инспекция на границата с Турция заедно с останалите скептични към нас страни.

По-изненадващо за експертите беше изразеното от австрийския канцлер Карл Нехамер опасение, че София не е готова за Шенген. Той обясни решението си с големия мигрантски натиск, на който е подложена страната му. Виена е извършила своя проверка на българските граници и е установила, че те са надеждни. Въпреки това канцлерът Нехамер обяви, че страната му ще се противопостави на членството и на България, и на Румъния, аргумнтирайки се с неясната формулировка да се отговори първо на въпроса за сигурността на границите.

Потокът от бегълци към Западна Европа

е един от аргументите, които ЕС изтъква, за да спре приемането на страната ни в Шенген. Останалите мотиви варират от геополитически заради продължаващата ни обвързаност с Русия през корупционни практики на границите, та до вътрешнополитически за съответните държави.

Всичко това вероятно ще доведе до решение да бъдем отложени отново за Шенген. Но според специалистите по-скоро ЕС ще приеме само Хърватия, а България и Румъния ще продължат да си вървят в пакет.

Автор: Сирма Владимирова

Източник: „168 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече