Прецедент: България няма да легне съкрушена до по-мощните икономики по света, поразени от рецесия

0

- Advertisement -

Българската икономика нараства през третото тримесечие на 2022 г. с 0.6% спрямо предишните три месеца, когато се повиши с 0.8%, показват данните на Националния статистически институт.

Спрямо третото тримесечие на 2021 г. БВП се повишава с 3.3 на сто. Това обаче представлява забавяне спрямо растежа с 4.6 и с 5.2% съответно през първото и второто тримесечие на настоящата година.

България, „Балканската тигрица“, явно няма да легне умърлушена и съкрушена до по-мощните икономики по света, поразени от болестта „рецесия“. Причината е имунитета, придобит покрай по-бавното й развитие и структурните й особености, играещи ролята на бариера пред икономическите сътресения.

„Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023 година“, заяви преди дни служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Според него

нивото на инфлация продължава да спада и в момента.

Зад гърба на Стоянов мощно „стои“ и Международният валутен фонд (МВФ), чиято прогноза е категорична: „България няма да изпадне в рецесия нито сега, нито догодина”. Тази година брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с над 4%, а догодина – с 3  процента“.

От анализа в доклада на МВФ „Световните икономически перспективи“ става ясно, че 2023-та вероятно ще е по-трудна за глобалната икономика и немалко държави ще изпаднат в рецесия. Основни рискове за световното стопанство са последствията от руската агресия в Украйна, забавянето на икономиката на Китай и високата инфлация.

За разлика от политиците обаче, икономистите и финансистите са по-умерени оптимисти.

Българската икономика ще претърпи плитка рецесия, е прогнозата на Кристофор Павлов, главен икономист на „УниКредит Булбанк“. Войната доведе до разкъсване на всички производствени вериги, които няма да могат да се възстановят по начина, по който ги познавахме. Цените на суровия петрол започват да се нормализират, но не така стоят нещата по отношение на газа. Икономиката на Източна Европа ще плати много по-голяма цена от Западна Европа, смята Павлов.

Инфлацията у нас ще достигне пиковата си стойност към края на тази година около 18%, а средната годишна инфлация ще е около 15%, твърди той, добавяйки, че висока инфлация ни очаква и през 2023-та.

Натискът ще дойде от по-високите цени на храните.

Русия и Украйна играят голяма роля в производството на храни и торове и оттам идва опасението, че селскостопанските производители ще използват по-малки количества торове. Тоест количествата храни, които ще бъдат произведени в световната икономика, ще са по-малко

Има няколко фактора, които няма да позволят на нашата икономика да стигне до някакво сериозно забавяне, отбеляза Павлов. Първо, износът на храни и електроенергия ще продължи да бъде доста силен. Високият ръст на кредитите също ще подкрепи икономиката. 

 „Ние очакваме възстановяване на българската икономиката до средата на следващата година“, заявява анализаторът. Което значи, че сравнително бързо ще преболедуваме рецесията.

- Advertisement -

Позицията пък на черногледеца и груб фискалист Симеон Дянков – бивш финансов министър на ГЕРБ, е че до пролетта България ще влезе в икономическа рецесия.

„Мнозинството от българите искат да има правителство, защото се задават трудни месеци. Редовните правителства могат да вземат решения, които служебни не могат.  Служебното правителство върши по-добра работа от предишното- коалиционно. Ако остане на власт още няколко месеца, няма да е пагубно, но е по-добре да се избере редовно. Бюджетът за 2023 година ще бъде с огромен дефицит. Това се предопределя от социалните политики, взети от коалиционното правителство.

Ние ще влезем в рецесия от март-април.

Голям дефицит и големи дългове – тежко ще е на следващия финансов министър и на това правителство“, коментира Дянков.

Той е категоричен, че темата за инфлацията трябва да е водеща през следващите 6 до 9 месеца.

Песимистично гледа на развитието ни и проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов от катедра „МИО и Бизнес“ в УНСС. Според него „до края на годината британската икономика ще изпадне в рецесия, както и европейските, включително и българската. Не се очертават положителни промени с настъпването на зимата“.

По думите на Хаджиниколов „България е част от европейската икономика и то вече много интегрирана. Затова охлаждането на европейските икономики ще даде отражение и у нас. Но рецесията в България може би няма да е толкова силна, колкото в държавите, които имат силна зависимост от потреблението на газ“.

Що е то рецесия?

Рецесията е значително понижение на икономическата активност, която продължава месеци или дори години. Икономиката на дадена страна е изпаднала в рецесия, когато в рамките на определен период има отрицателна динамика на брутния вътрешен продукт, производствената активност и доходите се свиват, безработицата се увеличава, а продажбите на дребно спадат.

Рецесията се смята за неизбежна част от бизнес цикъла – последователността от растеж и спад, с които се характеризира икономическото развитие на една държава.

Американският икономист Джулиъс Шискин формулира през 1974 г. няколко постулата, които определят кога една икономика е изпаднала в рецесия. Най-популярният е: „когато има две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж, измерен чрез брутния вътрешен продукт“.

„Една жизнена икономика отбелязва растеж с течение на времето. Така че, когато в продължение на две поредни тримесечия се отчита свиване на производствената активност, то това е знак, че тази икономика изпитва сериозни структурни проблеми“, отбелязва Шискин.

Автор: Чавдар Цолов

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече