Да победиш Стивън Кинг за Коледа в Англия: Българският писател Илиян Кузманов го направи

0

- Advertisement -

За първи път наш писател издуха в класация на Острова имена като Стивън Кинг и Джон Гришам! Илиян Кузманов е писател и журналист от Пазарджик.

Той живее в Лондон, Великобритания и оглави класацията на едно от най- слушаните радиа на Острова – Talk Radio, за най-предпочитана книга във Великобритания за Коледа! Илиян демонстрира, че когато литературата се прави с много самочувствие, много агресивно и шумно се постигат огромни резултати. Както и той не пропуска да каже, че писателите и литературата не трябва да бъдат принизявани до малкия схлупен човечец, от който нищо не зависи. А напротив трябва да им се дадат крила, за да могат да летят и учат обществото как да го прави!

Това е голямо постижение на българската литература зад граница, както и за родния ни Пазарджик! 10 000 англичани, гласуват за Български писател, в консервативна Англия. Същата консервативна Англия, която преди 6 години, обяви социалния проект Езо на Илиян, за най- добрия на Острова, по-добър дори от Старбъкс. А днес той отвява писатели като Стивън Кинг, Джон Гришам и Американския вицепрезидент Майк Пенс. Това е втората книга на българина роден в Пазарджик или ако трябва да сме по точни – Калугерово! Той успя да пробие Топ 20 на Амазон с първата – Ако Срещнеш Буда Убий Го. И нищо чудно, щом новата му книга бе определена от корифея на родната литература Иван Гранитски като събитие в литература, а за самия Илиян, Гранитски заяви, че е най-талантливият ни съвременен български писател, притежаващ рядката комбинация от талант и житейски опит.

„Дяволът Аз Го Познавам“ е провокативен философски роман, следващ традициите на Гьоте, Данте и Булгаков, разказващ чрез похватите на магическия реализъм, какво означава свободата. Както и пресъздава с невероятни образи, най-тъмните страни на тоталитарните общества. Историята, вдъхновена от „Майстора и Маргарита“, която се опитва да разкаже за най-енигматичния образ в световната литература, този на германския професор Воланд – Дявола. Апокрифен епос, препускащ през 2500 годни от нашата история, от времената на въздигането на Персийската Империя до съвременният Ню Йорк. Космополитен неолиберален роман, както бяха го нарекли в една статия в Бостън. „Дяволът“ е една много тъмна философска приказка, която бе и книга на месец Септември в Ню Йоркското списание New York Weekly.

Ето какво пише пресата в САЩ за Илиян Кузманови „свещената“ му книга:
„Дяволът Аз Го Познавам!“ на Илиян Кузманов е смел роман, създаващ правдиво и ясно усещане за нещо преживяно. В тази книга Кузманов рисува ярки картини, в който има ясна метафора за комунистическото общество, което и до днес се шири из Източна Европа.“

The Washington Mail.

- Advertisement -

„Новият роман на майстора на неолибералната мотивационна философия Илиян Кузманов „Дяволът Аз Го Познавам!“  е посветен на свободата на личността и разбирането за закона в различни тоталитарни реалности. Илиян преоткрива вечните ценности с хаплив сарказъм.“

Michigan Post.

„Няма нищо по-хубаво от това да прочетете блестящо произведение на автор, който има какво ново и иновативно да разкаже за духовността. „Дяволът, аз го Познавам!“ на Илиян Кузманов включва умело и уникално повествование, което отива далеч отвъд разбирането за тъмните пътеки, разкривайки ни свещения път към просветлението, скрит в човешката същност. Този роман е изненадващо мистично бижу, което обяснява необятните възможности на човешката воля и вяра.“ The Boston Courier.

Това е втората книга на Илиян, като първата „Ако срещнеш Буда Убий Го“, точно преди година покори класациите на Амазон, задавайки въпросите какво означават „Свободният Избор“ и „Личната Воля“. В началото на 2022 година Илиян бе провъзгласен за един от писателите с най- голям потенциал за 2022 година и той го оправда със своята втора книга за това какво означава да бъдеш човек и неизчерпаемата човешка воля и мечта за справедливост.  Книгата е многопластово повествование, което изследва идеята за законността в едно тоталитарно общество, посредством майсторско разказване. Нашият автор успешно продължава традициите на Гьоте, Данте и Булгаков, противопоставяйки вярата срещу безверието. Той говори за тоталитаризма във всичките му проявления, като започва историята още преди 2500 години, достигайки до наши дни.

Наскоро книгата и Илиян бе представена от Холивудския актьор Майкъл Уолф, участвал в Авиатора на Скорсезе и The Collateral с Том Круз. А книгата бе представена на литературното турне озаглавено Мисия Лондон, в което заедно с българската култура бяха представени български вина пред британската публика. Цялата инициатива бе напълно финансирана от Илиян Кузманов, който демонстрира, че не може и не трябва само да разчитаме на държавните финансирания.

Ако има книга в българската литература, така ярко да заема политическа позиция, посредством способите на литературата това е „Дяволът Аз Го Познавам!“ на Илиян Кузманов. Книга която говори за свободата и либералната демокрация с толкова страст и плам, който не може да го има в някого, когото не гори! А житейският път на Илиян е точно това, една борба срещу несправедливостите!

Автор: Борислава Тошова

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече