Политически неудобен въпрос: Правим ли се на ударени какво всъщност се случва с мигрантите от Турция?

0

- Advertisement -

Получавахме различни сигнали за насилие по границата от месеци и ги разследвахме. Това каза Мария Черешева, която посочи конкретно сигнал още от месец май.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев изрично посочи, че ако някой търси закрила, се явява на редовен пункт на границата, където бива пренасочван към съответното звено и оттам да почне процедурата. Има голяма разлика между 2015-та година и сега – сега масово идват млади, здрави мъже, минали незаконно голямо разстояние и търсещи път към Европа, каза той пред Керемедчиев. Той заяви и, че 75% от Сирия вече е мирна територия, но има разработен канал за бягство на Запад.

Няма вариант, при който минаваш през Турция в България, за да поискаш убежище, настоя Черешева. Няма регламент – не можеш да минеш през турския граничен пункт, за да стигнеш до българския, повтори тя пред БНТ. И напомни, че сделката на ЕС с Турция включваше ангажимент на Турция да направи съответните центрове и връзки, за да може да върви гладко процеса, но това така и не се случи.

Голяма част от искащите бежански статут не отговарят на изискванията, включи се Керемедчиев. Кандидатстваш, не те одобряват, депортират те – това, което ние показахме, е абсолютно нерегламентиран начин да се бориш с миграцията, отвърна Черешева.

- Advertisement -

По отношение на разследването, Черешева заяви, че все още чакат отговор откъде и кой е стрелял. Ние направихме анализ с криминалист на видеото, добави тя: „Пиехме вода от тоалетната“: Бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец, Фронтекс знае (ВИДЕО)

За директор на „Фронтекс“ кандидатства генерал от Нидерландия – по-добре да го подкрепим и да види на място от какво се нуждае България, отколкото да го блокираме, завърши Керемедчиев.

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече