Проф. Евгений Дайнов, политолог: Този кабинет е безпомощна попара в отчаян опит да се угоди на всички

0

- Advertisement -

Този проектокабинет е опит на всекиму да бъде дадено по нещо и всички да са щастливи, което в политиката не е възможно. Вътре има министри от Тройната коалиция, от царя, от ГЕРБ и всякакви такива. Някаква безпомощна попара в отчаян опит да се угоди на всички. Ако не се намери подкрепа, да се каже: „Ето ние предлагаме някакви техни хора и сега те с лошо ни отказаха„. В политиката да се опиташ да се харесаш на всички няма как да стане.

Това коментира пред OFFNews проф. Евгений Дайнов по повод излъчения по-рано днес проектокабинет от кандидат-премиера на ГЕРБ проф. Николай Габровски.

„Правят ми впечатление две кандидатури. Първата е на Николай Павлов за енергиен министър – човека, който отказа азерски газ, за да държи България максимално закачена за „Газпром“, тоест за Русия. Тоест за държава, обявена от Общото събрание на ООН за терористична. Държава, която обявява, че е във война с нас – западните хора, и освен това обявява България за недружеска страна. Този човек е заплаха за националната сигурност и за сигурността на НАТО и ЕС. Би трябвало с него да се занимават нашите партньорски служби, а не да бъде министър„, каза проф. Дайнов.

Той заяви, че номинацията на Николай Павлов хвърля „огромна сянка“ на първоначалното му предположение, че Габровски е „приличен човек“, на който тепърва му предстои „да търпи отровата на политическия живот“.

- Advertisement -

Човек, който е способен да назначи такъв откровен съюзник на Русия за министър, не е чак толкова приличен. Другото, което ми направи впечатление, е че проф. Габровски говореше, че всичките тези хора са започнали „отдолу“ и са минали през всички равнища, експерти… По какво е експерт Прошко Прошков? От кое ниво на коя професия е тръгнал, че да върви нагоре?„, попита Дайнов.

По думите му Прошков първо се „появил“ в най-висшите слоеве на ДСБ, след това – в най-висшите слоеве на партията на Кунева „България на гражданите“, а после е „акостирал“ при ГЕРБ като общински съветник в София. Според Евгений Дайнов заявката на Николай Габровски, че предлага правителство от експерти, „тръгнали отдолу и минали по целия път“, е категорично невярна в случая.

Другите, които са били в правителство, сме ги виждали. Обвързани са с различни партии и не мога да се сетя за никого от тях, който би могъл да се похвали с някое голямо постижение„, добави той.

На въпрос, ако първият мандат се провали, дали има шанс с третия проучавателен мандат да се състави правителство, проф. Дайнов коментира:

„Слухове има всякакви. Стратегията на ГЕРБ да управлява скрито вече е очевидна. Опитва се да се скрие зад различни хора в първия мандат, защо да не опита да се скрие зад различни хора и в третия мандат? Аз на мястото на нормалните проевропейски сили бих разкодирал поведението на ГЕРБ така: ГЕРБ непрекъснато отстъпва властови позиции, дава ги като уж признак на добра воля – точно както Русия по необясним начин отстъпва позиции в Украйна. ГЕРБ са слаби, опитват се да го скрият, но до последно ще искат властта, защото те без власт не могат да живеят. Те са усвоители на ресурси и без тях не могат да съществуват. Така че, да, защо и на третия мандат да не видим същия тюрлюгювеч?“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече