Въпрос на воля или милиони: Възможни ли са преговори за край на войната в Украйна?

0

- Advertisement -

Докато руските войски засилват атаките си на изток и юг в Украйна, президентът Володимир Зеленски предложи на лидерите на страните от Г-7 и американския президент Джо Байдън да подкрепят идеята му за свикване на специална среща на върха за мира още тази зима. Самият Зеленски нееднократно подчерта, че не би преговарял с Москва, докато Путин е президент.

Властелинът на Кремъл “върна жеста” в типично негов стил: обяви, че няма да преговаря, докато не види конструктивния подход на Запада. Какъв обаче да е този подход, г-н Путин мълчи.Нищо не казва и по въпроса “Как е възможно Запада хем да изработи конструктивен подход, хем да изпълни най-важното условие на Москва – незабавно прекратяване на оръжейните доставки за Украйна?”

Абсурдът е очевиден: в момента, в който САЩ и ЕС престанат да доставят модерна бойна техника на Киев,

Русия моментално ще окупира завинаги

поне половината от територията на Украйна.

В същото време разузнаването на САЩ предупреди, че войната може да продължи още дълго.

  • Украинските предложения за бъдещ мир са следните:
  • Русия да спре да заплашва с ядрени оръжия;
  • сделката за износ на зърно да обхване още пристанища;
  • експерти на ООН да оценят разрушенията на критичната инфраструктура на Украйна;
  • Русия да освободи стотиците хиляди украинци, които принудително са били изведени от окупираните територии и прехвърлени в Русия;
  • Москва да приеме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, да сложи край на бойните действия и да изтегли войските си;
  • създаване на специален международен трибунал за разследване и наказване на престъпленията, извършени от Русия в Украйна;
  • заплащане на екологичните последици от войната.

Ако тези условия са налице, Зеленски предлага провеждане на международна конференция за следвоенната сигурност на Украйна и гарантиране на бъдещето ѝ, както и подписване на договор за край на войната.

Според украинският президент,

няма значение дали Русия ще подкрепи този план,

ако останалите държави кажат „Да!“

„Без значение какво възнамерява да направи агресорът, когато светът е наистина обединен, тогава светът, а не агресорът, определя как ще се развият събитията“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в понеделник (12 декември).

В същото време, някои европейски политици твърдят, че за да спре войната в Украйна, е важно

да бъдат дадени и гаранции за бъдещата сигурност на Русия.

Това е идея, която защитава най-открито френския президент Еманюел Макрон. Унгарският премиер Виктор Орбан също би подкрепил подобен развой на събитията.

Полша, Словакия, прибалтийските и северните държави обаче смятат, че преди да иска каквито и да било гаранции, Русия трябва да прекрати агресията и да изтегли армията си от територията на Украйна.

- Advertisement -

Призивът на Макрон „Да запазим авторитета на Путин!“ вече няма смисъл. Особено, след като руските войски разрушиха голяма част от енергийната инфраструктура на Украйна и оставиха милиони хора на тъмно и студено при температури под нулата.

Атаките срещу цивилни обикновено не са най-добрият начин да запазиш авторитета си. Според официални съобщения, през последните два дни  руската артилерия е ударила близо 20 населени места около разрушения източен град Бахмут. Южния град Херсон, който беше освободен от украинските сили миналия месец, също е бил подложен на масиран обстрел.

Важно е да се отбележи, че

боевете не се водят на фронтовата линия,

а срещу жилищни сгради, електроразпределителни мрежи и помпени станции.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, европейските държави и тези от НАТО се стремят да поддържат единен фронт срещу Москва, като наложиха няколко кръга от санкции, докато същевременно предоставят значителна военна помощ на Киев.

На своята виртуална среща в понеделник, групата на икономически най-развитите страни Г-7 обеща да осигури на Украйна модерни танкове, артилерия и далекобойни оръжия, като приоритет ще са противоракетните системи.

В същото време, външните министри на страните от ЕС се договориха да допълнят Европейския фонд за мир с нови 2 милиарда евро, нужни за оръжейни доставки за Киев.

Миналата седмица Путин заяви, че уреждането на конфликта в Украйна е много трудно постижимо, защото Русия е загубила напълно доверието си в Запада. Той прогнозира, че поради тази причина ни чака продължителна война.

Засега

Москва с нищо не показва, че зачита суверенитета на Украйна,

която смята за „изкуствена държава“.

В навечерието на нашествието през февруари, Путин обясни бъдещата агресия така: „Украйна е изцяло и напълно създадена от Русия, по-точно от болшевишката, комунистическа Русия. Този ​​процес започва практически веднага след революцията през 1917 г., а освен това Ленин и неговите сътрудници го правят по най-небрежния по отношение на Русия начин – като откъсват парчета от собствената й историческа територия.“

Сега пък Путин твърди, че  четирите региона,  анексирани от Украйна през септември, са част от Русия „завинаги“.

В отговор на този коментар правителството в Киев изключи възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир. Ето защо американското разузнаване и Путин най-вероятно имат право – войната ще продължи дълго.

Автор: Антония Коцева

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече