Как Меркел стана символ на подлостта и лъжите на Запада

0

- Advertisement -

 Историята с разкритията на Ангела Меркел за Минските споразумения получи ново развитие. Мащабът на критиките срещу нея се разпространи от Австрия до Китай. Каква е същността на претенциите срещу бившия германски канцлер и защо изказването A ще има далечни последици не само за Европа, но и за целия свят?

Наскоро бившият вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че изявлението на бившия германски канцлер Ангела Меркел за истинските цели на Минските споразумения го плаши и подкопава вярата в силата на словото на европейските политици. „Страшно е колко откровено фрау Меркел говори за това. Така унищожаваме всяка основа за доверие“, каза австрийският политик.

На свой ред китайското издание “Глобал Таймс” отбелязва, че изявлението на Меркел за Минските споразумения демонстрира лицемерното отношение на колективния Запад към Русия. Освен това тази ситуация показва, че някои западни страни, особено САЩ, никак не спазват договорните задължения и могат много лесно да се откажат от думите си.

В същото време руският президент Владимир Путин по-рано отбеляза, че изявлението на бившия канцлер е разочароващо и само потвърждава правилността на началото на СВО. Самата Меркел смята, че преди страните от НАТО не са могли да окажат подкрепа на Украйна в такава степен, каквато оказват сега. В отговор руското външно министерство заяви, че думите на Меркел са молба за съдене в рамките на трибунал.

„Така Меркел представи на целия свят преки доказателства за провала на Минските споразумения заради Запада. Мнозина вече разбраха това, но сега е възможно да се позовем на източника, тъй като Меркел беше съучастник в това проваляне”, коментира сенатор Андрей Климов.

„Сега, разбира се, тя обяснява всичко с факта, че не ѝ било позволено да завърши процеса на мирно уреждане на украинската криза. Всъщност Меркел, след като подаде оставка, призна, че като цяло споразуменията са се разглеждали като параван за подготовка на Украйна за война с Русия“, отбеляза събеседникът.

„Затова почти никой не вярва, че сегашните политици на Запад казват истината. Неслучайно използвам термина „империя на лъжата” като описание на това, в което са се превърнали управляващите кръгове на Запад. Действията и думите на Меркел са пряко доказателство за това“, смята депутатът.

„В същото време такова определение не се отнася за едно конкретно лице. Наивно е да се мисли, че само Меркел е такава, а другите западни лидери са по-добри и по-честни. Между другото, тя е доста сериозен политик. Но дори такива хора, бидейки част от „империята на лъжата“, са принудени да правят това, което се изисква от тях“, добави Климов. В същото време германският политолог Александър Рар смята, че автентичността на думите на Меркел трябва да се изясни с френския президент Еманюел Макрон, „но Париж упорито мълчи“.

„Бившият канцлер, разбира се, се опитва да оправдае политиката си спрямо Русия. Меркел все още е критикувана, че е твърде мека към Москва. И с изявлението си тя спечели положителни точки в очите на германските медии “, каза експертът.

- Advertisement -

„Но всъщност Меркел просто постави всичко на мястото му. Предизвикателството пред Запада през 2014 г. беше да попречи на Русия да спечели геополитическата битка за Украйна. Европа нямаше да признае никаква автономия на Донбас, въпреки че гледаха с разбиране на историята с Крим“, подчерта събеседникът.

„Ако има реални доказателства, че споразуменията от Минск са били необходими за „тихото“ въоръжаване на Киев, тогава не само Русия, но и Китай, и Индия, и други държави ще гледат накриво Германия. Това ще бъде потвърждение за предателството на европейската дипломация“, убеден е политологът.

„В същото време Западът не вижда никакви проблеми в признанията на Меркел. От 1991 г. основната им цел е да предотвратят възстановяването на Руската империя във всеки неин варианти“, обясни Рар.

От друга страна, според експертите, разкритията на Меркел ще накарат великите сили от Изтока да променят подхода си в преговорите с лидерите на западните страни. Първо, това се дължи на риска от нежелано изтичане в медиите на информация за преговорите, което не само френският президент Еманюел Макрон, но и канадският премиер Джъстин Трюдо са допускали няколко пъти. Второ, арогантността на Запада сама по себе си омръзна не само на Русия, но и на Китай.

„Москва и Пекин многократно са говорили за отношението си към подобни изявления на Запада. И е добре, че постоянно получаваме нови потвърждения за нашата правота“, казва Тимофей Бордачев, програмен директор на Валдайския клуб.

„В същото време кризата на доверието в западните страни съществува от дълго време. Сега виждаме, че не е фантом, а реалност. Такива „разкрития“ не са глобални, но ще повлияят на взаимодействието на другите държави със западните страни. Разбира се, бизнесът се води според принципа на необходимостта, а не в съответствие с моралните качества на противника. Но сега преговорите ще се водят по-предпазливо“, убеден е политологът.

„А Русия трябва да бъде най-предпазлива, защото Западът винаги ще се опитва да ни измами. Друго нещо са Москва и Китай, отношенията между който са доста доверителни. Ще ги доразвием“, настоява Бордачев.

В същото време сенатор Владимир Джабаров смята, че в резултат на събитията в Украйна „не Русия ще трябва да преговаря със Запада, а Западът ще трябва да преговаря с Русия“. „Нашата задача е да постигнем целите на СВО и да получим гаранции за сигурността на нашите югозападни граници. И когато постигнем тези цели, Западът сам ще ни предложи адекватни условия за преговори. Не се съмнявам в това“, заключва сенаторът.

Източник:

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече