Коледното чудо „втори мандат“ – как изглежда и възможен ли е

0

- Advertisement -

Вторият мандат за сформиране на правителство на пръв поглед изглежда мисия невъзможна. Причината е, че „Продължаваме промяната“ (ПП) и Демократична България (ДБ) имат общо само 73 депутата. Вчера ГЕРБ-СДС и ДПС, с много повече – 103 депутата, не можаха да получат подкрепа за предложените от тях премиер и правителство. Дори с подкрепата на БСП и „Български възход“, която изглежда малко вероятна, отново няма да може да се достигнат необходимия брой гласове.

Днес народният представител от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер каза по БТВ, че техният кабинет ще включва хора и от „Демократична България“, и от „Продължаваме промяната“.

„За нас е важно, че това е протегната ръка за бъдещето на България. Нашето предложение е към това. Дали ГЕРБ ще реагират положително – съмнявам се. Скептичен съм към тях. По отношение на БСП ще видим дали им е по-важен – Изборния кодекс, или мислят какво да направим с тази държава, за да има стабилност“, добави той.

Депутатът от ПП изрази надежди за повече време от президентството за връчването на мандата.

„Скоро ще обявим нашия кандидат за премиер. Нужно е отдръпване на политическите водачи, за да има лесен начин за постигане на разбирателство. Това ще е ползотворно за намиране на съгласие в парламента“, посочи Лорер.

„Представянето на конкретна визия за управлението на страната е основната задача, която имаме“, заяви  съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по bTV. Според него с втория мандат трябва да се състави кабинет без силно конфронтационни и разделящи фигури.

- Advertisement -

“България има нужда от правителство. Реалният шанс за нас е с втория мандат и натам са насочени всичките ни усилия”, изтъкна Иванов.

Въпреки обективните трудности, формацията му ще продължи да търси изход от политическия клинч с работеща формула за управление. Той призова мандатоносителите от “Продължаваме промяната” за разговор и сериозно усилие предвид ограниченото време за съставяне на проектокабинет. Иванов подкрепя стремежа на Петков и Василев за обединение около конкретни законодателни приоритети, които биха гарантирали ефективната работа на правителство с втория мандат.

“Това, че нито една формула в този надробен парламент няма да бъде устойчива, е закон на физиката. Ще е трудно и неустойчиво, но нашата политическа отговорност е да търсим формула, която може да проработи в условията на разделение и нетърпимост”, допълни той.

Очевидно е, че трябва се случи политическо чудо в България, за да бъде гласуван програмен кабинет с втория или третия мандат. И все пак – на Коледа стават чудеса. Дори и да се постигне някакъв компромис, например за временно правителство до преодоляване на кризите, препъникамъните пред партиите са много. Начело стои съдебната реформа. За съжаление политическият живот е в застой, поне докато българските избиратели не решат дали наистина искат промени, или искат да я карат по старо му. Защото в момента гражданите са поставили невъзможна задача пред политиците.

Автор: Цветелина Лазарова

Източник: Debati.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече