Как ще връща Украйна милиардите от САЩ – със земя, хора, ресурси?

0

- Advertisement -

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон трая едва няколко часа. На обща пресконференция след преговори в Белия дом Зеленски и американският лидер Джо Байдън демонстрираха пълна хармония на възгледите – подкрепа за Украйна и обвинения срещу Русия, пише в коментар „Росийская газета“.

Съдържанието на чувала с новогодишни подаръци от Байдън, който Зеленски отнесе в Киев, бе анонсирано предварително – това е поредният и най-щедър от месеци транш военна помощ за 1,8 милиарда долара, включващ за пръв път противовъздушни системи с голям обсег. А предния ден в Конгреса на САЩ бе представен законопроект за подпомагане на Украйна с 45 милиарда долара – за много месеци напред, посочва вестникът.

Въпреки че старателно демонстрираха здравината на американско-украинския съюз, при закрити врати двамата президенти може би са имали доста интересен и съдържателен разговор за целите на конфликта – въпрос, по който САЩ и Украйна засега се разминават. Докато за Вашингтон целта е да проточи конфликта в опит да отслаби Русия, избягвайки пряко участие в него на войници от НАТО, Киев е крайно заинтересован да въвлече в бойните действия американците и техните съюзници, твърди московският официоз.


Но „колкото и да говори Байдън за безкрайната щедрост на американския народ и готовността му на всичко заради Украйна, той знае от допитванията, че подкрепата за конфликта вече намалява дори в самите САЩ, да не говорим за някои страни от Европа“, добавя „Росийская газета“.
Обещаните доставки на противоракетни комплекси „Пейтриът“ за Киев „ще означават, че САЩ се включват в украинския конфликт на ново равнище. Това е опасен признак“, коментира политологът Григорий Евстафиев пред „Комсомолская правда“.

А „новото равнище“ значи в Украйна да се появят големи редовни бойни подразделения от армията на САЩ. Защото за обслужване на системите „Пейтриът“ са необходими не само гардове и шофьори, които могат да бъдат и украинци, но също така опитни военни специалисти, значи – американци. Те може и да не се върнат живи у дома, подчертава руският вестник.

- Advertisement -

С новия пакет общият обем военна помощ за Украйна от сегашната администрация на САЩ ще достигне безпрецедентните 21,9 милиарда долара, цитира „Известия“ вчерашно изявление на държавния секретар Антъни Блинкън. На фона на тези суми не е ясно как властите на Украйна ще изплащат дълговете си, коментира Григорий Карасин, шефът на външнополитическата комисия в сената на Русия.

„Как ще връща после Украйна всичко това, с какво – земя, хора, ресурси? А какво ще означава това за Европа? Все открити въпроси. Засега Украйна е затънала в дългове, мисля, за десетилетия напред. И връща тези дългове с живота на собствените си граждани“, заявява руският политик.

Визитата на Зеленски имаше важен символичен характер лично за Байдън. Присъствието на украинския лидер подчерта политическата победа на Белия дом, успял сравнително лесно да прокара поредния пакет помощи за Украйна, пише „Независимая газета“.

Всекидневникът припомня изявления на конгресмени републиканци, приканвали за одит на средствата, отпускани на Киев. Съответният законопроект обаче бе внесен само от 11 члена на долната камара по инициатива на Марджъри Тейлър Грийн, която единствена в законодателния орган на САЩ допуска възможността не само за одит, но и за орязване на помощта за Украйна. Но тя съвсем не е сред авторитетните и влиятелни фигури в Републиканската партия. И може да се каже, че в момента засилването на подкрепата за Украйна не среща противодействие в Конгреса, заключава „Независимая газета“.

Междувременно службата за криминални разследвания към отбранителното министерство на САЩ засили проверките на военните доставки за Киев. Според нейния първи зам.-ръководител Джеймс Айвс, агенцията наблюдава Украйна „заради прибързаното сключване на много договори от Пентагона и заради това, че американската помощ може да попадне на черния пазар“, отбелязва агенция Росбалт.

Източник: Dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече